Zalai krumpliprósza -Tócsni 9. recept

Zalai krumpliprósza -Tócsni 9.
Zalai krumpliprósza -Tócsni 9.
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 Az eredeti és legfinomabb recept. Nusi nénitől ered.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Főételnek vagy köretnek, fűszeres húst is szoktak közé tenni.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krumpli lepény, lepény reszelt krumpliból, hamis fasírt, burgonyafasírt, tócsi, lapcsánka, prósza, burgonyafánk, cicege, gánica, placki, bramborák, görhöny
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit reszeljük le sajtreszelőn (a kisebb lyukún) a kefírekbe, így nem barnul meg egyáltalán.
  2. Adjuk hozzá a lisztet, a massza állaga inkább híg!
  3. Fűszerezzük sóval, borssal, esetleg 1 gerezd fokhagymával.
  4. Kb. 3 ek felhevített olajba kb. 3 ek masszából tenyérnyi prószákat sütünk. Finomabb, ha vékony a tészta, mert jobban átsül.
  5. Tejföllel, sajttal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 71 198
elküldve: 14
receptkönyvben: 528
elkészítve: 39/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Csepreginap

Mióta szakács: 2010.04.18.
4 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch szo, 2015-08-08 20:17

Kiprobaltam, nekem sajnos nem jott be. :o( A kefirtol nagyon savanyu, lehet, hogy aludt tejjel finomabb lenne? Ugy emlekszem, hogy az inkabb edeskesebb izu. A turmixolastol pedig a krumpli gumis lett. :o( Azt hittem, hogy megmentem az ujjaimat a reszelestol, de ezt a receptet nem szabad ugy kesziteni. Lehet, hogy csak en vagyok bena hozza. Szolok majd a ferjemnek, mert ezt O szokta sutni es az olyan finom. :o)

Goblinginger
Goblinginger k, 2015-07-21 12:07

Ó, igen, látom végre méltó helyre került ez a csodálatos finomság! Imádom!! És a prósza az prósza, semmilyen tócsni nem ér fel hozzá <3.
Én borsot és őrölt pirosparikát is szórok rá, miután megtejfölözöm. Isteni :D

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2015-07-20 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.07.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi p, 2014-01-03 18:51

Zalaegerszegi vagyok, gasztronómia terén pedig menthetetlenül lokálpatrióta... :)

VÉGRE valaki tett fel rendes prósza receptet. Tekintve, hogy "prósza" néven csak mifelénk ismert ez az étel, máshol a hasonlóakat millióféle egyéb megnevezéssel illetik, nem is értem, hogy ilyen túrós, meg édes, meg lepényszerű izékhez hogy merészelik kiírni, hogy prósza... :D Teljes képzavar.

EZ ITT prósza (bár én reszelve szeretem a krumplit bele, de az mindegy is), kefírrel. EZ. Semmi más! Szóval fogadd elismerésem és hirdesd a mi jó prószánk hírét!!! :) Akinek meg van kedve, látogasson el a göcseji prószafesztiválra, melyet minden évben megrendeznek Zalaegerszegen!

Ginever
Ginever szo, 2012-08-04 21:58

Nálunk is ilyen,tejföl és tojás van benne,kevés olajon sütve,tócsi a neve:))

boglarka.szlavecz
boglarka.szlavecz sze, 2012-05-30 19:38

Én is zalaegerszegi vagyok, de az idő és a kitartás hiányában gyakran csak egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le a krumplit. Pesten aztán beszereztem egy turmixgépet, ami megkönnyítette a dolgomat, és e recept alapján visszakaptam a zalai ízeket. Hálás vagyok ezért, köszönöm! :) nekem kb. 20 darab lett, és az egészet képes lettem volna megenni :)

Dittty
Dittty h, 2012-01-23 23:04

Apukám zalai és ő is nagymestere a prószának. Ő aludtejjel szokta készíteni és fokhagyma nélkül. Mivel a mostani tejek nem szeretnek aludni, kefirrel helyettesiti ő is :) Úgy is nagyon finom! Pont így néz ki, mint a fotón!

poirot
poirot h, 2011-11-28 19:53

Istenem ! Ahogy ránéztem a képre, rögtön láttam, hogy ugyanaz, amit vagy 30 éve egy volt kollégám szüleinél ettünk, és nem tudtunk betelni vele. :)
Recept elmentve, köszi. :)

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi sze, 2011-10-26 18:53

én is így készítem. Annyi különbséggel, hogy a krumplikat bedobom a turmixba, rá a kefírt, és összeturmixolom. Így villámgyorsan ész van.

Katka83
Katka83 k, 2011-01-18 22:59

Ez tényleg igazi,zalai prósza!Az én drága nagymamám is pont ugyanígy készítette,imádtam!

csepreginap
Csepreginap / csepreginap h, 2010-06-07 22:19

kedves crazygirl26 nem próbáltam még belereszelni sajtot, de szerintem nem változtat a hozzávalók arányain. ha a tetejét még amikor forró-megszórod sajttal akkor az nyúlik, nem lehet hogy erre emlékszel?
kiscsigusz! igaz ez nem kevés, de mi a férjemmel bevágjuk ketten:) üdv

kiscsigusz
kiscsigusz sze, 2010-06-02 16:33

Zalában született nagymamám is pont így csinálta, és imádtuk :) Ma elkészítettem, és újra olyan volt, mint gyerekkoromban.

Egy megjegyzésem azért lenne: szerintem ez a mennyiség két főnek sok. Megcsináltam, és egy kisebb hadseregnek is elég lenne. És nálam 3 evőkanálnyi tésztából nem tenyérnyi, hanem serpenyőnyi, pontosabban woknyi méretű lett. Merthogy mi olaj nélkül szeretünk sütni :)

Legközelebb tojásosan csinálom, úgy is nagyon finom :)

marxmate
marxmate k, 2012-02-28 21:59

Hát konkrétan dupla adagot csináltam és öcsémmel ketten betoltuk. Ebből nem is lehet túl sokat csinálni, olyan finom, hogy villám gyorsan elfogy:D

Raliz
Raliz h, 2010-05-31 09:29

Sziasztok!
Mi is nagyon szeretjük bár nálunk "tócsni" néven fut:-)
Mi rakunk bele egy kis piros paprikát is és nem kefirt hanem tojást.Amióta gyerkeim vannak még bele szoktam csempészni reszelt répát vagy egy kis husit sajtot sonkát mikor mit...
szerintem az arányokon nem nagyon kell változtatni max lisztet lehet hozzá tenni vagy tojást a lényeg egy jo kis állagú dolog legyen én kanállal szoktam beleszaggatni a forro olajba kicsit elteriteni..
nagyon fincsi tényleg nálunk uzsira nagykedvenc..

dany82
dany82 szo, 2014-04-05 18:06

Ti a tócsnit szeretitek. Ez meg krumpliprósza. Az én kedvenc kajám. és ha elmesélném neked, hogy zalaiként hányszor rendeltem "tócsni"-t, mert azt mondták, hogy az olyan, mint a krumpliprósza és hogy hányszor megszívtam...

tehát mindenki számára mégegyszer: a fenti recept (természetesen aludttejjel, nem kefírrel) krumpliprósza. NEM tócsni.

NEM tócsni.

Röviden annyit még az eredetéröl: ez nem éppen zalai étel, inkább göcseji-örségi. Emiatt zala keleti részén nem, de vas megye dél-nyugati részén ismerik.

simitimi11
simitimi11 sze, 2017-01-04 14:02

azért Dél-Zalában is ismerjük ám a prószát. pont így. és imádjuk... :) ma ez lesz a vacsi... :)

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi p, 2014-01-03 18:53

Kedves Raliz!
"nálunk"tócsni" néven fut:-)
Mi rakunk bele egy kis piros paprikát "
---- tehát akkor mégsem a prósza fut tócsni néven, hanem egy ahhoz hasonló, de azért részleteiben eltérő étel:)

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 h, 2010-05-31 08:54

Én még gyerekkoromban ettem ilyet Zalaegerszegen...isteni volt...de én úgy emlékszem,hogy a tésztájába volt a sajt.És nyúlt,mikor vágtuk késsel.Mi történik akkor,ha a tésztájába teszünk reszelt sajtot??Változtatni kell akkor a hozzávalók arányain?

735