Túrós-krumplis pogácsa recept

1 adag
494
kcal
Túrós-krumplis pogácsa
Túrós-krumplis pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lukács Magditól való a recept, szerintem egyesíti a krumplis és túrós pogácsák előnyeit, vagy inkább küszöböli a hátrányokat, hogy, ti. a krumplis pogácsa – mint Petra is írta − leginkább frissen, langyosan a legistenibb, a túrós pogácsának pedig − valljuk be − nincs valami hűde! íze, mint mondjuk a juhtúrósnak, pláne ha Ódor Dezsőék juhtúrójából készül.
Hidegen a legjobb, ami így télidőben, amikor minden irtó hamar kihűl, nem egy hátrány!
Kivételesen kerekre szaggattam, ez is Magdinak köszönhető. Mondtam neki ugyanis, hogy én mostanában négyszögletesre vagdosom a pogácsát, mindegy az a pogácsának, nekem pedig egyszerűbb, nem kell újragyúrni kétszer-háromszor, amitől mindig egyre keményebb lesz csak a tészta. Magdi elmondta, hogy ő nem gyúrja újra a kerek szaggatás után visszamaradt fecniket, hanem összenyomkodja őket (3 - 4 kis sarkocskát egybe), és süti a pogácsákkal együtt, megkenve persze. Azt is mondta, és meg is kóstoltatta velem, hogy neki azokból a sarkocskákból összeállt pogácsa a kedvence, mert magától falatkákra törik, és valahogy még finomabb is. És tényleg! Én is ezt a módszert alkalmaztam (sajnos nincs a képen, mert még sült az utolsó adag, amikor fotóztam tegnap este, most pedig már darab sincs belőle, hogy pótolhatnám a hiányt!).
A pogácsa mögötti asztaldíszről még, amit több fotón is láthattatok már: a Luca-napi búza. Úgy tartja a hagyomány, hogy a Luca napján (december 13.) tálban elvetett búza karácsonyra megmutatja milyen termés lesz a következő évben, ill. ezzel lehet a jövő évi bő búzatermést megidézni. A kicsírázott friss búza aztán megint mindenféle varázslásokra jó: felszecskázva és a baromfival etetve bő tojásáldást :) hoz az új esztendőben, azzal, hogy védelmet biztosít a tyúknyavalyák ellen; fiatal lányok mosdóvízéhez adva pedig bőrük szépségét és szemük épségét védi.
Na, mindebből nálam az lett az évek során, hogy karácsonyi asztaldíszt gyártok búza helyett árpát csíráztatva, tálakban, gyertyával és szalaggal dekorálva. (Árpa lett a búza helyett, gabona az gabona, csak éppen az árpa könnyebben és gyorsabban csírázik - ezzel legalább kevésbé kockázatossá téve a jövő évi termést!)
Telis-tele van a ház most is az üdezöld tálakkal, így télvíz idején nehezen tudok szebb − és optimistább − dekorációt elképzelni. Itt a tavasz a lakásban már!
Falat is tudok belőle képezni! Egyszer a Káli Art Inn-t mutattuk be az ’Utazás’ akárhány kiállításon a Hungexpon, és csíráztatott árpából készült falak (értsd: angol gyep érzetét keltő falak) adták a hátteret az elegáns szalonnak berendezett vendégfogadó tér mögött. A függőleges gyepszőnyegen (valójában előtte) elegáns festmények lógtak.
Nagyon ütős volt!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Pogácsa, tápláló, arra az esetre, ha nem pont frissiben akarod kínálni.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sokáig puha pogácsa, túrós-burgonyás pogácsa mangalicazsírral
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel a langyos tejben megfuttatjuk.
  2. Amíg az élesztő fut, mi sem tétlenkedünk: összedolgozzuk a lisztet a túróval, krumplival, zsírral, 2 tojással és a sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztőt, a tészta lágyságát a tejföllel állítjuk be. Ne legyen kemény a tészta.
  4. Jól összedolgozzuk, ruhával letakarva fél órán át kelni hagyjuk.
  5. Jó centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk.
  6. Tojással kenjük, még egy negyed órát kelni hagyjuk.
  7. Közepes lángon sütjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 21 350
elküldve: 4
receptkönyben: 224
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (18)

balintmonika
balintmonikaszo, 2012-12-22 16:44

Lucára ezt a pogácsát dobtam össze.A megadottnál több lisztet kellet belegyúrnom,ellenben a megadottnál finomabb lett.Köszi a tuti receptet.

radica947
radica947sze, 2012-02-22 17:46

Kedves Ildikó, azt hiszem nem vagyok egyedül, ha azt kérem, hogy a blogodban látott horgolt angyalka és harang leírását szeretném elkérni, előre is köszönöm Icamama

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2012-02-23 15:20

Kedves Icamama! A horgolt angyalkákat nem én készítem, a Liliomkert piacán többen is árulnak ilyesmit Karácsony tájékán, onnan szereztem be őket.
Sajnálom, hogy nem tudok segíteni: Ildikó

theba
thebaszo, 2011-12-17 09:36

Fiaim ovis karácsonyi ünnepségére megsütöttem ezt a pogit..... nagyon szuper lett! Igaz, én 10 dkg túrót helyettesítettem juhtúróval, a tejfölt elhagytam és egy kis lisztre nekem is szükségem volt, mert szétesett nélküle a tészta. Ja, tényleg jobbak lettek a vastag példányok a vékonyaknál és észrevettem, hogy 180 fokon 30 perc sütéssel kiszárad a belseje, ezért váltottam 200 fokra 20 perc sütési idővel, és így fantasztikusan lágy, omlós maradt a belseje, a külseje meg szép aranybarnára sült.

GRéka
GRékah, 2011-03-14 15:18

Kedves Ildikó!
Nekem most sajnos nincs itthon mangalicazsírom, de van egy sósra éhes apósom. :)
Lehet esetleg főzőmargarinnal is sütni? Ha igen, hasonló mennyiséget vehetek mint a zsírból?
Előre is köszönöm!

GRéka
GRékah, 2011-03-14 18:20

Köszönöm szépen a választ! Közben megsütöttem. Végül 20 dkg margarin lett belőle, mert nagyon lágy állagú lett így is (még a tejfölt sem tettem bele), viszont tettem még bele egy kis sót. Az eredmény: nagyon-nagyon finom ízű és állagú lepényke. Merthogy a sütőből kivéve a pogácsák nálam összeestek. Feltételezem, nem sikerült eltalálni valamelyik mennyiséget. De nem baj! Apósomnak (és nekünk is!) így is nagyon ízlett! Köszönöm szépen a receptet!
Réka

U.i.: Tudom és értem az okokat, és ha tehetném (a két kisgyermekem miatt is) szívesen használnám, de egyelőre (anyagi okok miatt is) nem mindig tudunk ilyet venni.

rebtom
rebtomh, 2011-02-28 17:48

Most sütöttem meg a pogit. Nagyon jól sikerült. Nekem teljesen jó arányban voltak az összetevők, egyikből se kellett több. A krumpliba kevertem el a zsírt még meleg volt és egybe hűtöttem ki, és ezt kevertem hozzá a lisztes egyveleghez. Tejfölt már nem is tudtam beletenni, mert nagyon jó állagú lett a tészta. Ja és mint minden pogácsát, már kiszaggatva kelesztettem. Hát az eredmény jó lett, nagyon jó! Köszönöm szépen! Ildus

lizabennet
lizabenneth, 2010-12-06 11:45

Kedves Ildikó, nem kell hajtogatni a tésztát? (kezdő vagyok és nekem ez nem világos a leírásból..) Köszönöm

Csupp
Csuppv, 2010-10-31 06:52

Kedves Ildikó!

Tegnap megsütöttem a pogit és nagyon finom lett!Viszont ez az 50 dkg liszt ...hát, majdnem 1 kg-t kellett beletennem,és akkor állt úgy,hogy nagyon puhus volt a tészta de már csak nagyon kicsit ragadt.Pedig semmiből sem tettem bele többet.A tejfölt el is hagytam mert akkor szerintem még több mint 1 kiló belement volna.Ennyi különbség lenne liszt és liszt között?Más pogi receptel is jártam már így.Na mindegy a lényeg,hogy nagyon-nagyon finom úgyhogy sokszor lesz nálunk elkészítve!:) És így legalább több liszttel nagyobb adag készülhet:)))!Köszönöm

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóv, 2010-01-10 13:09

Szia Anna!

fogsz egy tálat, az aljába raksz kavicsot , a felső 5 centibe pedig földet. Eltapogatod vizszinztesre és keményre és a rányomkodsz egy rétegben, de szorosan árpát. Nem a földbe, hanem rá a tetejére. Meglocsoldod óvatosan, hogy ne ússzanak el a szemek, de jó nyirkos legyen mind. Fóliával letakarod és 20 fok körüli helyre teszed. Naponta egyszer megnézed, hogy elég nedves -e a rendszer, NE tocsogjon rajt a víz, mert akkor berohad az egész és nincs csírázás.
A harmadik napon meg kell jelenjenek az első csírák, innentől már fény is kell a kicsi növényeknek, tehát leveszed a fólát, az ablakhoz teszed, naponta spricceled. Amikor úgy érzed, hogy elég szép, akkor gyertyát szórsz bele, amit esténként meggyújtasz.
A gyertyát úgy szoktam, hogy fogok egy hatvanas szöget, annak a fejét a gázlángon jól átforrósítom, és a gyertya talpába lassan feltolom a forró szeget annyira, hogy a viasz megint összezárjon és megdermedjen a szög feje után. Így tehát kapunk egy gyertyát, amelyből alul, a hegyével lefelé kiáll egy vasszög, aminél fogva könnyedén az árpa földjébe lehet szúrni.
Az idei legszebb tálamat ezen az olalon láthatod:
http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1069260
Üdv: Ildikó

Anna35
Anna35v, 2010-01-10 10:15

Kedves Ildikó, nagyon megtetszett a csíráztatott árpa mint lakásdísz ötleted, leírnád, technikailag pontosan, hogy kell megvalósítani, hogy kell ápolni, öntözni, stb. Előre is köszönöm.
Bencze Anna

szurosp
szurospszo, 2010-01-09 17:58

Hiába repül az idő!:) Persze hogy megköszönted! Junior széles mosolyt küld Neked, és köszönjük jól vagyunk, és ez a lényeg! Látjuk Neked is mozgalmas időszakod volt, s úgy tűnik, sikeres is. A legjobbakat továbbra is, puszi: Mr, Mrs és Junior Smith

szurosp
szurospszo, 2010-01-09 12:17

Kedves Ildikó! Bírom a történeteidet! :) A recept is jól hangzik! Üdv: Mrs Smith

Legfrissebb cikkek

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
Nemcsak a kreatív ételművészek, hanem már te is készíthetsz szellemes ötletekből gyúrt ételeket Halloweenre. Rémisztőek, de állítólag annál finomabbak. Mutatjuk a legjobbakat!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Adománygyűjtő Akcióját az Élelmezési Világnap kapcsán. Még ezen a héten várják az adományokat! (x)
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?
494