r
Nosalty Logó

Török güvecs

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
klaukara
Török güvecs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 522 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1041 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 53 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    26 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    788.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    406 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    784.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    691 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    3588 micro
  • Lut-zea
    2557 micro
Összesen 522 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    52 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1577.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    812 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1569.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    312 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    241 micro
  • Kolin:
    207 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    123 micro
  • β-karotin
    1383 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    7175 micro
  • Lut-zea
    5115 micro
Összesen 1041 kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    348 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 53 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket és a húst közel azonos méretű, nagyobb kockákra vágjuk (össze fognak sülni).
  2. A güvecset (fedeles agyagedény) jó alaposan kivajazzuk.
  3. A sűrített paradicsomot elkeverjük a pohár vízben, vagy alaplében.
  4. Először a húst a güvecs aljára helyezzük.
  5. A hús után a zöldségek következnek, rétegesen. Minden egyes réteget sózunk, borsozunk, és megszórjuk kakukkfűvel.
  6. A sűrített paradicsomos vizet a borral együtt a zöldségekre öntjük, majd a vajat is kisebb kockákra vágra a zöldségek tetején elrendezzük.
  7. A güvecsre rátesszük a tetejét, esetleg fóliával (is) befedjük és200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra állítva további 80 percenkeresztül sütjük anélkül, hogy a tetőt felemelnénk.
  8. Az elkészült güvecset petrezselyemzölddel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 9179
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 11.

Ajánló

Egy másik variációja, amikor nagy lángon először a tűzhelyen a güvecsben megpirítjuk a húst, majd vele együtt a hagymát, kicsit a zöldségeket, teszünk bele 1 ek. sűrített paradicsomot majd a többi zöldséget és így főzzük egy órán keresztül a tűzhelyen a saját levében, fedővel természetesen. Majd ezután teszünk rá fóliát. a güvecs tetejét és forró sütőben további 45 percet főzzük, ezután levesszük a tetejét és további 15 percig főzzük, hogy kicsit piruljanak a hozzávalók.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
klaukara 27 recept

A güvecs eredetileg török étel, a szerbeknél készített gyuvecs is a törökök hatására jutott el arra a vidékre. Nálunk, Törökországban millió változata létezik: lehet csak zöldségekkel készíteni, tenger gyümölcseivel és egyszerre többféle hússal is. Mi azért is szeretjük, mert nagyon egyszerű és változatos. Az edényt is és a benne készült ételt is güvecsnek hívják. Lehet az alapanyagokat egyszemélyes güvecsekbe tölteni, majd ha kész, egy tányérra borítva tálalni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek