Tejszínes fehérboros feketekagyló recept

Tejszínes fehérboros feketekagyló
Tejszínes fehérboros feketekagyló
8 perc / előkészület: 5 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A belga kagyló elkészítésének van vagy ezer módja. Ez egy egyszerű, gyors klasszikus. Bővebb sztori a blogon.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Szórhatunk rá pirított kenyérmorzsát, tálalhatjuk baguettel, én belga sült krumplival kínáltam.

receptjellemzők

konyha: belga
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

belga kagyló, petrezselymes feketekagyló
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is friss kagylóval dolgozunk. Feldolgozás előtt vegyük meg, mert ha csak egy éjszakát is áll a hűtőben, hajlamosak kinyílni, akkor pedig ki kell őket dobni.
  2. Az összes kagylót a mosogatóba tesszük, és folyó hideg víz alatt tisztára mossuk, a középen kilógó kis szakállkákat eltávolítjuk. Amelyik akár egy kicsit is kinyílt, kidobjuk.
  3. A hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. A vajat egy nagyobb fazékban vagy serpenyőben megolvasztjuk, a hagymát és a fokhagymát rátesszük. A petrezselyemből kiveszünk pár szálat, a többit összekötjük és a vajra tesszük, 2-3 percig kisebb lángon kevergetjük. Mehet rá az összes kagyló és a bor.
  4. A fazekat lefedjük, és kb. 3 percig főzzük a kagylókat, amíg ki nem nyílnak. Nem kevergetjük, csak rázogatjuk esetleg. Közben a maradék petrezselymet finomra aprítjuk, majd ha a 3 perc letelt és a kagylók kinyíltak, ráöntjük a tejszínt, és a rászórjuk a petrezselymet.
  5. Még egyszer megrázzuk, elzárjuk a gázt. A ki nem nyílt kagylókat kidobjuk, és azonnal tálaljuk.
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 11 903
elküldve: 1
receptkönyvben: 103
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept
hirdetés

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vesper82
vesper82 cs, 2014-09-18 18:54

Imádjuk ezt az ételt, egy kis módosítással: mi apróra vágott szárzellert szoktunk beletenni, mielőtt a kagyló belekerül. Nagyon jó ízt adni neki. És próbáljátok ki kék kagylóval. Nagyobb a húsa, és nem kell annyit vakarászni, mint a feketét. Mi friss kenyérrel szoktuk tunkolni, ha marad, akkor másnap főzünk hozzá spagettit, és még egy vacsira elegendő 1 kg kagyló két főre. :)

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 sze, 2014-09-17 12:50

Szia! Engem a kagyló tisztítása érdekelne jobban: pl. hogy kell leszedni a "szakállkákat"? És mivel mosod meg a kagylókat? Csak leöblíted vízzel vagy valamivel meg is dörzsölöd? Előre is köszi a választ!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2014-09-17 17:47

Szia Kriszti!
Szóval, a menet a következő. :)
Fogod az összes kagylót (ami a lehető legfrissebb) és beteszed a mosogatóba. Egyenként átválogatod, hogy melyik az, amelyik zárva van - ha egy kicsit is kinyílt, az sajnos kuka.
Szentségelsz egy darabig a használhatatlan darabok miatt, de ez sajnos vele jár.
Az ép kagylókat folyó hideg víz alatt átmosod - ha a tetejükön van egy kis homok, akkor azt kézzel ledörzsölöd. Elvileg nem kéne, hogy túl sok legyen rajta, nekem eddig még mindig lejött simán, úgy, hogy az ujjammal dörzsölgettem, de a legtöbb tiszta volt.
Közben látni fogod, hogy egyes kagylók szája szélén van egy kis gyösz - azt az ujjaddal megfogod, és erősen meghúzva eltávolítod. Ha nagyon erős lenne, vagy túl pici ahhoz, hogy az ujjad közé fogd, akkor egy szemöldökcsipesszel rá lehet segíteni. :)
Nekem a két kiló kagyló megvolt cakumpakk fél óra alatt, szóval azért nem tart olyan nagyon sokáig. Nincs is mindegyiken ilyen kis szakáll.
Arra figyelj nagyon, hogy tényleg friss legyen. Velem egyszer fordult elő, hogy megvettem a kagylót, hazahoztam, és nem tudtam nekiállni, mert hirtelen közbejött valami - másnap reggel, hiába voltak hűtőben, a fele kinyílt. Normál esetben olyan 10% szokott kuka lenni. Szóval erre vigyázz, mert amellett, hogy a kagyló nem olcsó, még esetleg új vacsoraterv után is nézhetsz.
Remélem, tudtam segíteni!
Szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2014-09-17 18:41

Szívesen. :)
És még annyi, hogy tényleg jó hideg víz alatt mosd, mert hőre nyílnak. :)

884