Szüreti kalács recept

Szüreti kalács
Szüreti kalács
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kalácsot nem én készítettem, viszont annyira, de annyira finom, hogy nem tudtam volna nem megosztani a receptjét mindenkivel.
Hétvégén szüreteltük apukám szőlőjét, és mint minden éveben, most is, anya barátnője, Judit néni ezzel a finomsággal készült. Külön köszönöm neki a kalácsot az idei szüretkor, ugyanis szegény beteg volt, ennek ellenére megsütötte, mert tudta, hogy e nélkül nem szüret a szüret.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Diós, mákos kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfutott élesztőt, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
  3. Jól összedolgozzuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen pihentetjük 1 órán át.
  4. Közben elkészítjük a kétféle tölteléket: a mákos töltelék hozzávalóit egy tálban leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Ugyanígy járunk el a diós töltelék készítésekor is.
  5. A kelesztési idő leteltével négy cipóra osztjuk a tésztát. Mindegyiket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra.
  6. kettőt megkenünk a mákos, a másik kettőt a diós töltelékkel ( a széleket 1,5 centi szélességben szabadon hagyva).
  7. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé, úgy hogy mindegyik csavarás vége alul legyen. (A négy rúd pont elfér egy gáztepsiben.) A tetejüket megkenjük tojással.
  8. Egy órán át kelesztjük.
  9. Majd forró (kb. 200 fokos) sütőben pirosra sütjük.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 59 134
elküldve: 63
receptkönyben: 959
elkészítve: 12/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (27)

Lacci Bácsi
Lacci Bácsisze, 2014-03-26 07:42

Tapasztalatból tudom ,ha hígnak találod a tölteléket ,( lehet az mákos , diós ,lekváros .stb, ) tegyél bele 1 -2 - evőkanál búzadarát , nem fogod érezni az izét , de az állaga kiváló lesz ! Álltalában amiben lekvár , alma , vagy egyéb gyümölcs van , levet engednek , jó ilyen esetben a darált kex is !

zsoltesviki
zsoltesvikip, 2013-09-06 10:45

A kérdésem Petra, hogy a 3dl tejben kell felfuttatni az élesztőt? Nem csak egy kevés tejben szokták a többi meg megy a tésztába utána? És a porélesztőt is fel kell futtatni? Köszönöm a választ mindjárt neki is állok

szenila39
szenila39sze, 2011-11-23 17:53

Tegnap elkészítettem a kalácsot, nagyon finom lett!Köszönöm a receptet!:-)

boyar
boyarv, 2011-04-03 22:48

Ez a recept úgy ahogy van annyira, de annyira jó, hogy ha ez lenne itt az egyetlen recept a NOSALTY-n, már érdemes lett volna regisztrálni!! Hálás vagyok Neked, Petra, hogy ezt megosztottad az olvasókkal.

Hajni-Ircsi
Hajni-Ircsiv, 2010-12-26 00:08

Örülök,hogy rátaláltam a receptedre! Karácsonyra készitettem el a családnak-osztatlan sikert
aratott-mert annyira finom! Ajánlom minden kedves háziasszonynak,hogy próbálja ki !Üdözlettel:Hajni-Ircsi

mézecske74
mézecske74szo, 2010-12-25 07:36

Kedves Petra! jól sikerült a bejgli ízlet a családnak máskor is elkészítem .Kellemes Ünnepeket kívánok a2011-es évre.üdv Mézecske74

petra
petraszo, 2010-10-23 20:32

szia Éva,
ó, már megint... köszi, hogy szóltál, intézkedem!
szép estét,
Petra

nyamóka
nyamókaszo, 2010-10-23 20:20

Kedves Petra! Megtaláltam pár recepted (-több NoSaltys recepttel együtt-) ezen az oldalon forrásmegkelölés nélkül. http://edessutik.blogspot.com/ :(
Nem tudom, tudsz-e róla, de gondoltam, szólok.
Üdvözöl: Éva

mese65
mese65sze, 2010-10-20 08:18

Nagyon örülök a beleszólásoknak,mindíg tanul az ember!Ezt a vizes módszert még nem alkalmaztam,de ki fogom próbálni,ha ennyire sikerült már Nektek,és köszi!

szurosp
szurospk, 2010-10-19 11:41

A légkeverésesben is jól lehet sütni beiglit, de azt tudni kell, hogy a légkeveréses 200°C fok = 220°C fok légkeverés nélkülivel. A légkeverés arra jó, hogy egyenletesen süt kívül belül - alul felül, mert a levegőt keveri egyenletesen a sütőben, nem kell forgatni a tepsit, mert a sütő belsejénél jobban süt, vagy fordítva. Érdemes megpróbálkozni úgy a sütéssel, hogy élből lejjebb venni 20°C fokkal a sütő hómérsékletét légkeverés esetén. Bocsánat a közbeszólásért! A legjobbakat, és sok sikert a beiglisütéshez: Mrs Smith

emese65
emese65k, 2010-10-19 12:32

Nagyon is örülök a közbeszólásodért!Csak annyit kérdeznék még,hogy a légkeverés nem szárítja ki a tésztát?

bokine
bokinek, 2010-10-19 14:20

Kedves emese65!
Teljesen egyetértek Mrs. Smith hozzászólásával, én is négy rúd kalácsot szoktam egy tepsibe sütni és gyönyörűen megsül légkeveréses 175 fokon. Valóban egy másik tepsibe vizet rakok a kalácsos tepsi alá, így párát is kap a tészta. A két tepsi között bőven legyen hely, hogy a légkeverés működni tudjon.
Ezenfelül fontos, hogy a töltelék ne legyen híg, mert szétrepeszti a tésztát. Sőt én meg szoktam szúrkálni a tetejét hústűvel, hogy a fölösleges gőz ki tudjon jönni. Elnézést, hogy beleszóltam. Sok sikert a sütéshez! Bokros Erika

szurosp
szurospk, 2010-10-19 13:10

Nekem nem szokta, de a kelt tésztáknál jó eredményt ad, ha egy másik kis tepsiben jégkockát vagy vizet teszel be alulra, a sütő aljába, és ez párásítja a levegőt. és finom lesz az eredmény. Vagy más sütőálló edénybe.

Marty30
Marty30h, 2010-10-18 14:53

Szia Mese 65!

Hogyan sütötted?Légkeveréses sütőd van,vagy a hagyományos gázos?
Nekem is nagyon hamar elkezdett megpirulni a teteje(én légkeverésesen sütöttem)aztán gyorsan levettem alul-felül sütősre.Én is így jártam majdnem!:-)

emese65
emese65k, 2010-10-19 07:33

Marty30

Szia,köszönöm hogy Te is elárulod a kudarcokat is,mert a titkokat sajnos nem mindig tudjuk meg a receptekből!Én alul-felül sütősen sütöttem,mert a kelt tésztának igen is nagy sütés kell,és szerintem nem szabad a négy tekercset egybe rakni mert ezért is nem sül át!Nekem a kelt tészták közül, az ilyen nagy tekercsek fognak ki rajtam,sajnos!Ehhez kellenének a jó tanácsok! A sütűben a 200 fok az 200 fok,és igen amikor már újra sütöttem kettesével,akkor már persze le kellett takarnom!

petra
petrah, 2010-10-18 10:21

Sajnálom:-( Valószínűleg túl forró lehetett a sütő. Ha látjuk, hogy túl gyorsan sül a teteje, lazán le lehet takarni zsírpapírral, vagy alufóliával, hogy ne égjen meg, a belseje viszont átsülhessen.

mese65
mese65v, 2010-10-17 17:16

Sokat sütöttem már,de ez egyáltalán nem sikerült a teteje hamar megsült a közepe viszont teljesen nyers maradt!Pedig csak 30 dkg mákkal lett töltve és így is nagyon nyers!a diótöltelék kevesebb és az még sültebb belül!Mi lehet az oka,hogy ennyire elázott a tészta?!9

Marty30
Marty30k, 2010-10-12 08:47

A hétvégén megsütöttem!Gyönyörűséges és nagyon finomra sikerült,szerintem ott lesz a helye a karácsonyi asztalon is!
Köszönjük a receptet!

petra
petrak, 2010-04-06 10:51

Kedves Varagnes,
jó szorosan tegyed a kalácsokat egymás mellé a tepsibe, és alul legyen az illesztés, így elvileg nem folyik ki!

varagnes
varagnesk, 2010-04-06 22:57

Köszönöm szépen a válaszodat! Nem tettem szorosan egymás mellé a rudakat (mert csak diósat készitettem) és úgy emlékszem, hogy nem figyeltem a tekercsek széleire sem, hogy alul legyenek. Gondolom, hogy a többi kalács receptnél is hasznos lehet ez a tanács. Majd legközelebb vigyázok!... Hamarosan ;-)
Ági

varagnes
varagnesszo, 2010-04-03 01:11

Ez lett idén a húsvéti kalácsunk (életem első kalácsa). Nagyon finom, jó sok töltelékkel! Csak az a problémám, hogy laposra sikerült és kifolyt belőle az értékes tartalom :-(
Mire figyeljek legközelebb? Mit ronthattam el?

kiskanál
kiskanálszo, 2009-11-14 09:04

Van egy elég ostoba kérdésem: az almát levestül rakjam a töltelékbe?
Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
1200