Szüreti kakaspaprikás recept

Kalória?
Szüreti kakaspaprikás
Szüreti kakaspaprikás
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül. A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült. A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.

hozzávalók / 8 adag

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

ajánlat

Forrón, tejföllel kínáljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaspörkölt, kakaspaprikás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst.
  2. Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit.
  3. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal.
  4. Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret.
  5. További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat.
  6. A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot.

statisztika

beküldve:
nézettség: 13 819
elküldve: 2
receptkönyben: 90
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (7)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok v, 2012-09-30 07:51

Mint ahogy írtam is, nálunk hagyományosan: szüreti kakaspaprikás hosszú lével(nem levesnek hívjuk, bár állagát tekintve az....egyébként nem szokott gondot okozni az elnevezés....)

otromba
otromba v, 2012-09-02 15:26

Ez pont jókor jött,már a recept!
-Van egy kb.5 kg húsú kakasa a fiamnak.Gyönyörű állat,csak az a baja,hogy rengeteget kukorékol egész nap,és reggel korán ébreszti még a környéken lakókat is!
-Fiatal még ez a kakas,de most a lábasban a helye.Az utódja már meg van.!
-Kár hogy videót nem lehet felrakni az oldalra,mert van róla az is.
-A youtube-ra felraktam!

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo szo, 2011-10-15 09:10

gratulálok Tündér, ez isteni lehet, tutira elkészítem ezt az étket a recepted szerint.... be is raktam a receptkönyvembe... Köszönöm..!!!

Legfrissebb cikkek

Top 11 szuper süti cukor nélkül
Top 11 szuper süti cukor nélkül
Cukormentes sütiből sosem elég, mindig kellenek új és újabb ötletek. Most 11 receptet gyűjtöttem össze nektek, én máris mindet megkívántam!
Így fogj férjet tatárbeefsteekkel!
Így fogj férjet tatárbeefsteekkel!
Illetve, így ne fogj. Elmondok nektek egy történetet a tatár beefsteak-ről, de légyszi, kezeljétek bizalmasan, mert elég személyes!
996