Szüreti kakaspaprikás recept

1 adag
996
kcal
Szüreti kakaspaprikás
Szüreti kakaspaprikás
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül. A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült. A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.

hozzávalók / 8 adag

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

ajánlat

Forrón, tejföllel kínáljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaspörkölt, kakaspaprikás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst.
  2. Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit.
  3. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal.
  4. Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret.
  5. További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat.
  6. A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot.

statisztika

beküldve:
nézettség: 13 029
elküldve: 2
receptkönyben: 89
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (7)

Akugawa
Akugawav, 2012-09-02 16:43

Kiváló lehet, valószínűleg kipróbálom. De döntést kellene hozni: leves, vagy paprikás?

Ízes kalandok
Ízes kalandokv, 2012-09-30 08:51

Mint ahogy írtam is, nálunk hagyományosan: szüreti kakaspaprikás hosszú lével(nem levesnek hívjuk, bár állagát tekintve az....egyébként nem szokott gondot okozni az elnevezés....)

otromba
otrombav, 2012-09-02 16:26

Ez pont jókor jött,már a recept!
-Van egy kb.5 kg húsú kakasa a fiamnak.Gyönyörű állat,csak az a baja,hogy rengeteget kukorékol egész nap,és reggel korán ébreszti még a környéken lakókat is!
-Fiatal még ez a kakas,de most a lábasban a helye.Az utódja már meg van.!
-Kár hogy videót nem lehet felrakni az oldalra,mert van róla az is.
-A youtube-ra felraktam!

Iminkooo
Iminkoooszo, 2011-10-15 10:10

gratulálok Tündér, ez isteni lehet, tutira elkészítem ezt az étket a recepted szerint.... be is raktam a receptkönyvembe... Köszönöm..!!!

Legfrissebb cikkek

Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Ha eddig azt gondoltad, hogy kedvenc istant tésztalevesedet csak a megszokott módon készítheted el, nagyot tévedsz! Irodisták és kollégisták figyelem, mutatjuk tippjeinket!
Ősz gombamódra
Ősz gombamódra
Ha ősz, akkor gombaszezon. Ilyenkor nem telhet el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerülne asztalunkra a kalapos vendég.
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Volt már gyümölcscentrifugád? Túl drágának találod, azért nem vásároltál idáig? Miért nem veszel használtan? Mi megmondjuk, mire figyelj. (x)
996