Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szüreti kakaspaprikás

Szüreti kakaspaprikás
Szüreti kakaspaprikás
175 perc / előkészület: 15 perc főzés: 160 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szüret az ősz legfontosabb társadalmi eseménye, a jókedv és a vidámság napja. Megélénkül a szőlőhegy, közösségi esemény lévén összejönnek a rokonok, a család, a barátok, a szomszédok. Az egész napos munka alatt gyakori a tréfálkozás, hangoskodás, éneklés. A szüret befejeztével a szorgoskodókat terített asztalon várja a szüreti lakoma. Baranyában ma is baromfiból készült szüreti paprikást főznek, hosszú lével, burgonyával. Esetenként zöldséggyökeret és sárgarépát is adnak hozzá. A gazdag leves után kelt kalács, kelt rétes vagy pogácsa kerül az asztalra. A házigazdák ügyelnek arra, hogy senki se maradjon éhes a szüretelők közül. A háziasszonyok szüretre kakasokat, tyúkokat, csirkéket vagdostak, ebből készült a szüreti paprikás. Nagymamám jellemzően kakasból készítette, négyfelé vágott krumpli, csipetke és néha zöldséggyökér, sárgarépa is került a levesbe. Hatalmas zománcozott lábosban tette a szüretelők elé, akik bádogtányérokból kanalazták ki a levest. A szüreti kakaspaprikás ezúttal szőlőfejes tésztával készült. A recept a Pécsi Borozó őszi számában is olvasható.

hozzávalók / 8 adag

A kakaspaprikáshoz

A szőlőfejes tésztához

ajánlat

Forrón, tejföllel kínáljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaspörkölt, kakaspaprikás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomra vágott hagymát nagy edényben a zsíron üvegesre sütjük. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a tisztított, darabokra vágott kakashúst.
  2. Keverünk rajta néhányat, felöntjük kevés vízzel, majd 5-10 percig pároljuk. Ezután annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk készíteni, kb. 2,5-3,5 liternyit.
  3. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, a csokorba kötött petrezselyemzölddel, a paradicsommal, a zöldpaprikával és a csípős paprikákkal.
  4. Forrás után, fedő alatt lassú tűzön főzzük kb. 80 percig, ekkor hozzáadjuk a megtisztított és hosszában félbevágott sárgarépát, zöldséggyökeret.
  5. További 60 perc főzést követően a levesbe tesszük a tisztított, hosszában négy felé vágott krumplikat.
  6. A kakaspaprikás akkor készül el, amikor a hús elválik a csonttól és a krumpli is megfőtt. Az utolsó 15 percben a leveshez adjuk a szőlőfejes tésztát is, és addig főzzük, amíg fel nem jön a leves tetejére. Tálalás előtt kivesszük a levesből a petrezselyemzöldet, a főtt paprikát és paradicsomot.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 25 701
elküldve: 4
receptkönyvben: 116
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

baxicus
baxicus Thu, 2015-10-29 13:24

A recept jó, de mindenféle répa nélkül! Egy paprikásba nem vagyok hajlandó répát tenni, lehet hogy szemellenzős vagyok, de akkor sem! Ismétlem a recept viszont jó!!!!!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Sun, 2012-09-30 08:51

Mint ahogy írtam is, nálunk hagyományosan: szüreti kakaspaprikás hosszú lével(nem levesnek hívjuk, bár állagát tekintve az....egyébként nem szokott gondot okozni az elnevezés....)

otromba
otromba Sun, 2012-09-02 16:26

Ez pont jókor jött,már a recept!
-Van egy kb.5 kg húsú kakasa a fiamnak.Gyönyörű állat,csak az a baja,hogy rengeteget kukorékol egész nap,és reggel korán ébreszti még a környéken lakókat is!
-Fiatal még ez a kakas,de most a lábasban a helye.Az utódja már meg van.!
-Kár hogy videót nem lehet felrakni az oldalra,mert van róla az is.
-A youtube-ra felraktam!

Iminkooo
Iminkooo / Iminkooo Sat, 2011-10-15 10:10

gratulálok Tündér, ez isteni lehet, tutira elkészítem ezt az étket a recepted szerint.... be is raktam a receptkönyvembe... Köszönöm..!!!

994
kakas 3 kg
vöröshagyma 4 nagy fej
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 4 közepes db
petrezselyem 1 csokor
burgonya 1 kg
paradicsom 1 nagy db
zöldpaprika 1 db
fokhagyma 4 gerezd
hegyes erős paprika 4 közepes db
fűszerpaprika 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
disznózsír 2 ek
víz 3.5 l
finomliszt 50 dkg
tojás 2 db
víz 1.5 dl
1 kávéskanál