Sütőtökös-mákos pite Judit69 konyhájából recept

Sütőtökös-mákos pite Judit69 konyhájából
Sütőtökös-mákos pite Judit69 konyhájából
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősszel előtérbe kerülnek a sütőtökkel készíthető receptek. Sokan csak sütve fogyasztják, de levesnek, smoothie-nak, tésztáknak, krémeknek kiváló alapanyaga lehet.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Sütőtökös réteg

Mákos réteg

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Danubius Hotels
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tök-mákos pite, mákos lepény
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tölteléket
  2. A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki, simítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30 cm), szurkáljuk meg villával, és 180 °C-on süssük 8 percig. Szórjuk meg darált keksszel, simítsuk rá a tököt, majd a mákos tölteléket. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a tetejére, szurkáljuk meg villával, azután tegyük vissza a sütőbe kb. 30-35 percre.

Sütőtökös réteg

  1. A tököt a cukorral pároljuk addig, amíg elfő a leve, majd ízesítsük reszelt gyömbérrel és fahéjjal. Hűtsük ki.

Mákos réteg

  1. A tejet a cukrokkal forraljuk fel, majd öntsünk annyit a mákra, hogy ne legyen szottyos, keverjük hozzá a lekvárt és a citrom reszelt héját. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, majd forgassuk össze a kihűlt mákkal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 318
elküldve: 6
receptkönyvben: 149
elkészítve: 14/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
105 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barackkompót
barackkompót p, 2016-11-25 09:33

Eredetileg valami almás-mákos kevert recept után kutakodtam hétvégére, de ez annyira felcsigázott, hogy holnap ki s próbálom! :) (Az almával meg majd lesz valami.)

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2016-11-09 14:59

Kedves Játékosunk!

Gratulálunk, Te vagy az egyik nyertes, a NOSALTY – Danubius Hotels Group közös, sütőtökös receptversenyén.

Nyereményed: 2 éjszakás, 2 főre szóló wellness hétvége a Danubius Health Spa Resort Sárvár szállodában félpanziós ellátással + Danubius Care Collection ajándékcsomag.

A nyereményértesítő e-mailt már elküldtük Neked. Amennyiben ez az e-mail nem érkezett meg hozzád, kérlek küldd el teljes nevedet és telefonszámodat a jatek@nosalty.hu e-mail címre, hogy a szervezők minél hamarabb felvehessék veled a kapcsolatot.
Üdvözlettel: NOSALTY

Gabriella1977
Cayenne / Gabriella1977 k, 2016-10-25 20:17

Kedves Judit!

A mákos réteg hozzávalói között a lekvár is fel van tüntetve.
Milyen lekvárt érdemes használni,ami izvilágát tekintve illik a sütihez?

Köszönöm válaszod :)

Szép napot kivánok!

Üdv : Gabi

nautilus13
Judit69 / nautilus13 sze, 2016-10-26 10:16

Kedves Gabi ! Nekem meggy volt felbontva , barack, áfonya, szilva stb. is teljesen megfelel. Csak azért kell hozzá, hogy egy kicsit szaftosabb legyen.
Judit

Zévi
Zévi k, 2016-10-25 15:08

Kedves Judit!

Kezdő háziasszonyként, had tegyek fel pár ostoba kérdést, mielőtt nekilátnék ennek a finomságnak.
1. a mák darált, vagy szemes?
2. a sütőtököt lereszelve, vagy felkockázva kezdem el párolni a cukorral?
Ha elfőtt a leve mixerrel adjak neki?
Vagy süssem meg előre? Vagy hogyan lesz olyan szép állagú, mint a képen?
Segítséged előre is Köszönöm, és elnézést az értetlenségemért.

nautilus13
Judit69 / nautilus13 k, 2016-10-25 19:00

Kedves Zévl !
A mák darált, a sütőtököt reszelve párold. Nem kell hozzá mixer, mert teljesen pépesre fog főni és a cukortól egy kicsit karamellizálódik is, de tényleg addig párold, amíg elpárolog róla a leve, de még így is nedves lesz, azért kell a kekszmorzsa a tésztára, hogy ne áztassa el azt. Hűlés közben még szilárdulni fog. Ezt előző nap is elkészítheted. Ha megsült a sütemény, teljesen ki kell hűteni, mert akkor lehet szépen szeletelni majd.
Sok sikert hozzá , remélem sikerülni fog.
Judit

Zévi
Zévi sze, 2016-10-26 13:28

Köszönöm, a hétvégén készítem el, majd jövök a tapasztalatokkal. :)

Vanilla
Vanilla v, 2016-10-23 21:30

Kedves Judit ! Nagyon szép süti, szavaztam is , mert könnyű lehet elkészíteni !

huli68
huli68 v, 2016-10-16 19:37

Nagyon király lett,főleg így még langyosan, köszi a receptet :)

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 cs, 2016-10-06 12:50

Nagyon tetszik a recepted,és szavaztam rá.Természetesen most fogom elkészíteni,hiszen nagyszerű ízharmóniák vannak benne, szinte összefut a nyál a számban.Köszi az élményt!Üdv:Zsuzsa

775