Supangle recept

Supangle
Supangle
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Be kell ismernünk, a supangle, vagyis a török csokoládékrém korántsem annyira autentikus, mint mondjuk a muhallebi, kazandibi vagy a sütlaç, hiszen neve eredetét tekintve az olasz Zuppa Inglese francia elnevezéséből származtatható (soupe Anglaise), amely ráadásul egyesek szerint brit gyökerekre támaszkodik. Na, de az idők során a supangle önálló receptté érett, szinte eltépve minden köteléket az egykori eredettől. 
Egy kedves török bloggertársam receptjét választottam kipróbálásra. Ütős kis pohárdesszert ez, kizárólag csokiimádóknak ajánlom!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Könnyíthetjük a desszertünket azzal, ha a pohár aljába babapiskótát vagy kekszet tördelünk, amire egy kis tejet löttyintünk, majd erre kanalazzuk rá a krémünket.
Illetve felvert tejszínhabbal keverve csokoládéhab is készíthető belőle!

receptjellemzők

elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: török
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: Valentin-nap

receptkategóriák

egyéb elnevezések

török csokoládékrém, török csokipuding, tojásmentes csokipuding
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg (vagy max. szobahőmérsékletű) tejjel elkeverjük a cukrot, lisztet és a kakaót. Nem kell aggódni, ha kicsit csomós marad, főzés közben sima állagúvá válik majd.
  2. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, ekkor a tüzet elzárva hozzáadjuk a vajat és a darabokra tört étcsokoládét, majd addig keverjük, míg ezek szépen beleolvadnak a krémbe.
  3. Félretesszük, hűlni hagyjuk, közben 5-10 percenként átkeverjük, hogy elkerüljük tetejének bőrösödését és töredezését.
  4. Miután szobahőmérsékretre hűlt, poharakba vagy tálakba kanalazzuk, tört mogyoróval, mandulával, pisztáciával, dióval vagy kókuszreszelékkel díszítjük tetszés szerint, majd hűtőbe tesszük. Én most egy kis kandírozott narancshéjat is szórtam rá eltérve a jól megszokott móditól, emellett persze kerülhet rá tejszínhab vagy bármilyen friss gyümölcs is. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 597
elküldve: 2
receptkönyvben: 780
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept
hirdetés

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyihaj
nyihaj / nyihaj cs, 2012-08-09 13:31

Kedves Elif!
Nagyon finom ez a krém! Köszönöm, hogy megosztottad! Valóban emlékeztet egy kicsit a Danone csokipudingra, de annál sokkal teltebb, háziasabb íze van :) Pirított diót tettem a tetejére és a krémbe is került pár evk. házi zölddiólikőr :p Ráadásul gluténmentes liszttel készítettem (9 dkg-val csak, mert nagyobb a keményítőtartalma, mint a búzalisztté), de így is nagyon finom!!! Üdv, Hajni

Chocaholic
Chococat / Chocaholic k, 2012-02-28 02:52

Egyszeruen isteni! 2 napja keszitettem eloszor, ma megint az asztalra kerult - ez mindent elarul :) Parom kijelentette, hogy minden nap tudna ilyet enni, lehetoleg dupla adagot. Eloszor narancsot szortam ra, aztan kokuszt, nekunk ez utobbi jott be jobban, olyan mint az "edenkert ize" :)
Koszonet a receptert kedves Elif!

szorike
szorike sze, 2012-02-15 00:47

Én ma készítettem ezt el meglepinek a vőlegényemnek, két adagot bekanalazott:)

Köszönöm szépen a receptet!

Mammandrea
Mammandrea v, 2012-01-22 16:04

Nagyon-nagyon finom!
Én a somlói galuska-szerűt kreáltam ebből a krémből (rumos mazsolával-dióval megszórt piskótakockákat öntöttem nyakon vele, extra tejszínhabbal tálalva). Fantasztikus lett!
Köszönöm a receptet!

erzso83
Erzso83 / erzso83 v, 2011-02-06 16:58

Kedves Elif fantasztikus a recept, az ember azt hinné, amikor olvassa, hogy egy puding, pedig sokkal jobb annál, fiam szülinapi tortájába tettem, mindenki evett belőle, semmi nem maradt! Köszönöm!

elif
Tekten Elif / elif v, 2011-02-06 17:35

Kedves erzso83 nagyon örülök, hogy ízlett, váljék egészségetekre itt a nagy influenza szezonban! Üdv: Elif

Orsi1981
Orsi1981 h, 2010-09-06 14:31

Szia Elif!

Valamennyire hasonlít ez a krém a pudinghoz? Vagy érdemes inkább ezt csinálni, mert teljesen más az íze?

Köszi

Orsi

elif
Tekten Elif / elif h, 2010-09-06 14:47

Annyiban más, hogy a normál pudingnak ugye valamennyire "bőrös" lesz a teteje, ennek nem, ha úgy csinálod, ahogy levan írva. Az én egyik barátnőm pl. erre érzékeny. :)
Aztán a házilag főzött pudingban tudtommal van tojás, míg ebben nincs, emiatt persze kicsit más az íze és az állaga és tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Ha a porpudinggal hasonlítjuk, akkor azt mondanám, igen, nagyon más. Ez tényleg nagyon csokis, ütősen. Tudod mire hasonlít egy icipicit az íze,de csak egy kicsit? A Danone pudingra talán, de az állaga más.
Szerintem próbáld ki egyszer, de fele adagban és aztán mindenképp írd meg a te véleményed, mert nagyon kíváncsi lennék! Üdv Elif

Orsi1981
Orsi1981 h, 2010-09-06 14:58

Úgy terveztem, hogy a tortát próbálom ki ezzel a krémmel. Azért kérdeztem rá, mert valami különlegességel szeretnék kirukkolni, nem "sima" csokitortával. ÉN porpudingba szoktam csokit olvasztani és ha kihült vajat keverni bele. Úgy is fincsi csokitorták szoktak sikeredni.
Köszi a gyors választ. Majd megírom a véleményt.

elif
Tekten Elif / elif h, 2010-09-06 15:11

Ó dejó, mindenképp írj majd! A Supangle tortát nézted már? Csak ötletelés miatt... Bár ahogy olvaslak te rutinosabb tortagyártó vagy, mint én. :)

Escudete
Escudete / Escudete k, 2010-07-20 10:39

Tegnap megcsináltam és tényleg nagyon fincsi. A"lágyítást" is beleraktam babapiskóta+tej formájában. Talán kicsit túl sűrű nekem, lehet, hogy legközelebb kevesebb liszttel próbálom. De az íze nagyon finom :) Köszi!

elif
Tekten Elif / elif k, 2010-07-20 10:51

Nagyon örülök, hogy ízlett Escudete! Valóban tömény és sűrű krém így önmagában, de felvert tejszínhabbal keverve pl. nagyon finom könnyű kis mouse is készíthető belőle. Esetleg legközelebb így próbáld ki. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2010-07-19 17:36

Hű, Elif, ez nagyon nagyon! Sokkal egyszerűbbnek tűnik a puding recepteknél. Na és a kép...gyönyörű!

qwertzui
Bloemcake / qwertzui h, 2010-07-19 10:58

Nálunk ugyan ezzel a krémmel készül a somlói! =) A porár aljába egykis rummal meglocsolt piskótadarabot teszünk erre egy kanál főzött diókrém rá a csokikrém és be a hűtőbe! Isteni a végeredmény!

elif
Tekten Elif / elif h, 2010-07-19 11:37

Ó, hát az is szuper lehet, köszi az ötletet! :) Nekem épp ezért tetszett meg ez a krém, mert sokféleképpen felhasználható. Nálam közben tortába is került belöle. Üdv: Elif

473