Soparnik recept

Soparnik
Soparnik
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mr. Smith gyerekként élt néhány évet Horvátországban. Ezért előszeretettel olvasgat horvát receptoldalakat, ezt is egy ilyenről szerezte. Ez a töltött lepényszerűség dalmát eredetű, de a gyökere egészen Törökországig nyúlik. Fontos alkotóeleme a mángold, mely Horvátországban igen kedvelt növény, hozzáteszem, nagyon helyesen. Egészséges, tele mindenféle vitaminnal és ásványi anyagokkal. Lágyabb ízű, mint a spenót, ráadásul nyugodtan felcserélhetőek is. Ezt még a gyerekek is szívesebben megeszik, példa rá Junior. Ő úgy fogalmazta ezt meg: Olyan egyszerűek az ízek, és pont ezért finom. :) Az eredeti recept feta sajtot nem tesz bele, de úgy gondoltam, ezzel nem ronthatjuk el nagyon. Mivel nagyon meleg van mostanság, szívesebben fogyasztunk hús nélküli ételeket (sűrűn gondoltam közben AzEszter -re...:)), mégis szerencsésebbnek találtam a sajt-kiegészítést, hogy egy kissé tartalmasabb legyen az estebédünk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Nagyon finom, könnyű, vitamindús eledel, mely ráadásul gyorsan elkészíthető. Érdemes egy pohár frissen csavart narancslevet rá inni, mint minden mángold- és spenótételhez, hogy a benne levő vitaminok jobban hasznosuljanak. Na meg azért is, mert finom! :)
pH besorolás: enyhén savasít (ha nincs benne sajt)

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: horvát
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mángoldos - fetás-újhagymás lepény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mángoldleveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, erre nem lesz szükségünk. (Érdemes eltenni zöldségleveshez, mert nagyon finom ízt ad neki.) A leveleket egymásra rakjuk, és csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet. Berakjuk egy tálba.
  2. A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz, megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 ek olívaolajat, és lazán összekeverjük.
  3. Egy gáztepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk a sót.
  5. Belerakjuk az olívaolajat, és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet (nekem 3 dl vizet vett fel a liszt).
  6. Amikor megvagyunk, lisztezett deszkára tegyük a tésztát, és vágjuk két egyforma részre.
  7. Az egyik részt tegyük a deszkára, s nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
  8. Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy kb. 2 cm-es sávot.
  9. A mángoldos keverékre pedig morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
  10. A másik darab tésztát a nyújtótáblán nyújtsuk ki kb.30 cm-es átmérőjű körré, és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
  11. Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
  12. Szeleteljük mint a pizzát, és ehetjük is!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 29 337
elküldve: 17
receptkönyvben: 489
elkészítve: 14/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2013-04-22 10:26

Mrs. Smith!

De jó, hogy felfedeztem ezt a receptet!
Most ültettünk a múlt héten mángoldot, el fogom készíteni, -remélem az udvarunkban bejön,- és olvasva, látva, nagyon guszta finomságnak tűnik, köszönöm szépen.
Éva-Anyóca

manokamoka
manokamoka h, 2012-06-04 21:46

Szia! Ma találtam a receptet és mivel szombaton a piacon vettem mángoldot, nem bírtam ellenállni és kipróbáltam! Az eredmény: mesés! Annyit változtattam egyébként a recepten, hogy a liszt több mint felét teljes kiőrlésű rozsliszttel helyettesítettem, illetve a hárombetűs magyar boltláncnál csak 900 Ft-ért volt feta-utánzat, annyiért meg nem veszek, úgyhogy sima tömlős sajtot raktam bele másfél tubussal. nagyon nagyon NYAMI! Már ábrándozom a spenótos-juhtúrós verzióról :) A fokhagyma isteni volt a tetején! KÖSZI, én felvettem az állandó repertoáromba :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp k, 2012-06-12 16:27

Kedves manokamoka!
Nagyon jó kis módosításokat tettél! Amúgy a nagy üzletláncokban az eredeti feta olcsóbb...érdekes...még a kecsketejből készült is..jó ötlet a spenótos juhtúrós változat!
Köszönöm a kedves visszajelzésedet és örülök, hogy sikere lett! :) A legjobbakat: Mrs Smith

Ilkovics Alíz
Ilkovics Alíz sze, 2011-03-23 22:49

Én azt szeretném kérdezni, hogy a mángold hiányában mivel érdemes helyettesíteni? Spenót, sóska? Vagy érdemes mángoldra várnom? (még sosem használtam).
Üdv: Alíz

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp sze, 2011-03-23 22:54

Kedves Ilkovics Alíz! Nyugodtan helyettesítsd spenóttal, az elég közel áll a mángoldhoz, biztos, hogy finom lesz azzal is! Majd adott alkalommal meg kipróbálod mángolddal, amikor hozzájutsz. A legjobbakat: Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi h, 2010-07-19 15:37

Szia! Megsütöttem tegnap előtt vacsira, de még másnap reggelire is marad, így leírhatom, hogy melegen-hidegen egyaránt nagyon finom! Ez egyszerűen klassz! :-)
Igaz, nekem még így is, szár nélkül is eresztett levet, az alsó tészta elázott kicsit, de szépen lehetett szeletelni, a tetejét meg elfeledtem megszúrkálni, ezért hatalmasra puffadt :-) és végül mindenféle kimaradt belőle, mert nem volt itthon. Így csak "vad" módon ettük: mángold, hagyma, feta, olaj. a tetején az olajos fokhagyma valami fenséges pluszt ad!
Nagyon köszi ezt a remek receptet!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp v, 2010-08-01 00:49

Kedves Bendi! Örülök, hogy elkészítettétek, és azon gondolkodom, hogy lehet, hogy érdemes egy kis zsemlemorzsát szórni rá, de nem sokat, hátha úgy nem ázik el a tészta. Bevallom őszintén, én fagyasztott mángoldból készítettem, és ezért érzésből szórtam rá egy keveset, mert az vizesnek tűnt alapból. Az eredetinél (a videón, amit megadtam) a szakács nem csinált ilyet, de akkor lehet, hogy mégis érdemes, mert az ízén nem változtat. De azért örülök, hogy ízlik!:)) Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi szo, 2010-07-17 15:49

No, véégre kaptam mángoldot a piacunkon, nem volt egyszerű ráakadni. csak egyetlen néni kínálja, Ő is csak akkor hoz, ha kéri valaki.. valahogy nem került be a köztudatba ez a növény. Viszont most van 1,5 kg! úgyhogy jut bőven a családnak, hehe!
(Mrs Smith levelem megérkezett?)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-07-17 15:53

Kedves Bendi! Megérkezett, megérkezett! Elnézést, kissé be voltam havazva, de mivel a balcsi előtt még ma szándékomban állt írni, mielőtt eltűnnék, abban majd elmesélem! Bocsánat előre is! A lényeg, ha ezt az ételt megcsinálod, tényleg vágd ki a mángold szárát! különben úszik a kaja...:) A szárát fel lehet használni levesbe is. Puszi: Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi szo, 2010-07-17 16:15

Hú, pedig épp azt mondta a néni, h jó a szára is.. no, akkor marad levesnek :-) Fagyasztani lehet nyersen? Köszi!!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-07-17 16:26

Lehet fagyasztani nyersen mind a szárát mind a levelét is! A szára állítólag darabokra vágva fokhagymásan kisütve+só,bors köretnek is jó sültek mellé. De a tésztát eláztatná a rengetg víz miatt.

modosa
modosa / modosa k, 2010-07-06 13:18

Jujj, ezt muszáj tesztelnem!!! Pálinka sajnos nincs mellé, de jó lesz az a mezei 2002-es Vylyan Cabernet Sauvignon is :))
Anikó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp k, 2010-07-06 13:26

Hát Anikó, nagy fintorogva még az a bor is megteszi...:-DDD Remélem ízleni fog, kíváncsiak leszünk rá! Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2010-06-19 20:14

Most sütöm másodszorra, végre mángolddal. Sikerült szereznem...Megyünk át az öreghez felnyitni a szilvapálinkát, amit otthonról hoztunk neki...Gondoltam, jó lesz a poharazgatáshoz... :-)

Gargoyle
P. / Gargoyle sze, 2010-06-16 22:12

Nagyon jó cucc ez! Most laktunk be belőle. Gyorsan kész van, és sokmindennel variálható.
Köszi, köszi, köszi!

iceflower
iceflower / iceflower sze, 2010-06-16 20:23

Csatlakozom az előttem szólókhoz! Egyszerű, és egészen biztosan nagyon finom! Hamarosan én is kipróbálom.

Gargoyle
P. / Gargoyle sze, 2010-06-16 19:47

Egyetértek! Terítékre kerül itt is! Köszi! Állati nagy szerencsém van mostanában. Valahogy mindig akad valaki, afeltesz egy jó kis hús nélküli receptet! Csajok, megoldjátok a mit főzzek?- gondomat. :-)

rizsa
rizsa sze, 2010-06-16 19:24

Smithy,
ez pont olyan recept amilyen az én egyik ciprusi kedvencem. A törökök is magukénak mondják, az arabok is én meg bulgáriában ettem.
Számomra egy a lényeg, illetve kettő: szemtelenül egyszerű, semmi csicsa és piszok finom!

Kata

elif
Tekten Elif / elif sze, 2010-06-16 19:05

Jé, mielőtt láttam volna a sztori részben a törökországi gyökereket, a képről és a hozzávalókról egy spenótos hasonló török étek jutott az eszembe, amit legutóbb tanított nekem anyósom és abban bizony eredendően szerepel a feta sajt. :) Tuti recept, és kevésbé tűnik macerásnak, mint amit én tanultam.

elif
Tekten Elif / elif cs, 2010-06-17 11:12

Majd valamikor megcsinálom és felteszem igérem, csak épp fiss spenótot, elegendő lelki erőt és időt kéne hozzá szereznem valahonnan... :)

813