r
Nosalty Logó

Soparnik

NS
Soparnik
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

813
Kalória
22.8g
Fehérje
109.1g
Szénhidrát
32.5g
Zsír
332.4g
Víz
33.4g
Koleszterin
8.1g
Élelmi rost
3.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 813 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 3252 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 143 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    32.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3123.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    2150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    109.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    332.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    621 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1678 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    72 micro
  • β-karotin
    6854 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19143 micro
Összesen 813 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    91.3 g

Zsír

  • Összesen
    129.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12494.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    1427 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    742 mg
  • Foszfor
    1478 mg
  • Nátrium
    8600 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1329.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2486 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    307 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    6713 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    214 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    290 micro
  • β-karotin
    27416 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76571 micro
Összesen 3252 kcal
  • 5% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    551.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    380 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    58.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    296 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    1210 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3380 micro
Összesen 143 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A mángoldleveleket megmossuk, kivágjuk alul a vastag szárrészt, erre nem lesz szükségünk. (Érdemes eltenni zöldségleveshez, mert nagyon finom ízt ad neki.) A leveleket egymásra rakjuk, és csíkokra vágjuk, mint a szélesmetéltet. Berakjuk egy tálba.
  2. A zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, és bedobjuk a mángoldhoz, megsózzuk, megborsozzuk, és rálöttyintünk 2 ek olívaolajat, és lazán összekeverjük.
  3. Egy gáztepsit kilisztezünk, és a sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákavarjuk a sót.
  5. Belerakjuk az olívaolajat, és 2,5 dl vizet. Összedolgozzuk. Egy lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha azt látjuk, nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis vizet (nekem 3 dl vizet vett fel a liszt).
  6. Amikor megvagyunk, lisztezett deszkára tegyük a tésztát, és vágjuk két egyforma részre.
  7. Az egyik részt tegyük a deszkára, s nyújtsuk ki lisztezett nyújtófával kör alakra, kb. 32-34 cm átmérőre. Tegyük a tepsibe a nyújtófa segítségével.
  8. Terítsük rá egyenletesen a mángoldos keveréket, a szélén hagyjunk körbe üresen egy kb. 2 cm-es sávot.
  9. A mángoldos keverékre pedig morzsoljuk rá szabálytalanul a feta sajtot.
  10. A másik darab tésztát a nyújtótáblán nyújtsuk ki kb.30 cm-es átmérőjű körré,és fedjük be vele az előző töltelékes tésztalapot. Az alsó tészta szélét hajtsuk a felsőre, és egy kicsit befelé tekerve dolgozzuk szépen körben össze, hogy ne nyíljon szét majd. Tegyük az előmelegítettsütőbe, és süssük kb. 20-25 percig.
  11. Amint kész, vegyük ki, és kenjük meg a tetejét egyenletesen az olívaolaj és a reszelt fokhagyma keverékével.
  12. Szeleteljük mint a pizzát, és ehetjük is!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35x40

Mr. Smith gyerekként élt néhány évet Horvátországban. Ezért előszeretettel olvasgat horvát receptoldalakat, ezt is egy ilyenről szerezte. Ez a töltött lepényszerűség dalmát eredetű, de a gyökere egészen Törökországig nyúlik. Fontos alkotóeleme a mángold, mely Horvátországban igen kedvelt növény, hozzáteszem, nagyon helyesen. Egészséges, tele mindenféle vitaminnal és ásványi anyagokkal. Lágyabb ízű, mint a spenót, ráadásul nyugodtan felcserélhetőek is. Ezt még a gyerekek is szívesebben megeszik, példa rá Junior. Ő úgy fogalmazta ezt meg: Olyan egyszerűek az ízek, és pont ezért finom. :) Az eredeti recept feta sajtot nem tesz bele, de úgy gondoltam, ezzel nem ronthatjuk el nagyon. Mivel nagyon meleg van mostanság, szívesebben fogyasztunk hús nélküli ételeket (sűrűn gondoltam közben AzEszter -re...:)), mégis szerencsésebbnek találtam a sajt-kiegészítést, hogy egy kissé tartalmasabb legyen az estebédünk.

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...