Skót krémes recept

Skót krémes
Skót krémes
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (272)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aranyos Nagyikánk emlékére teszem fel ezt a receptet. Tőle tanultam sok-sok éve. Ő mesélte, hogy gyakran készítette édesanyja ezt a sütit a háború alatti-utáni ínséges időkben, amikor is nehéz volt hozzájutni cukorhoz, tojáshoz, vajhoz, mondhatni, minden élelmiszerhez. Ebben a sütiben az volt a jó, hogy mindenből viszonylag kevés kellett hozzá, sőt, a tojások nagy részét ki lehetett spórolni belőle, mert éppen 1 tojással is elkészülhetett. (Nevezték "egytojásosnak" is.) Úgy persze sűrűbb maradt a krém, de abban az időben nem lehetett válogatni, már annak is örültek, hogy egyáltalán édesség került az asztalra.  Természetesen csoki se volt a tetején, azt már én variáltam rá egyszer, de közkívánatra azóta mindig így készítem.
A "skót krémes" név abból ered, hogy ez egy igen spórolós sütemény. De ennek ellenére nagyon finom!
A többi szalalkálishoz képest az a hatalmas előnye, hogy a forró krém már szinte azonnal megpuhítja a tésztát. Ha reggel megsütöm, ebéd után már ehetjük is. Persze, ha állhat a hűtőben egy, netalántán két napot, akkor valami olyan istenien puhává válik, hogy szinte olvad az ember szájában.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szalalkális krémes, szalalkális süti vaníliakrémmel, négylapos sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.
  2. 4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre,  elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül.
  3. A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.
  4. A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.
  5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.
  6. Még forrón megtöltjük vele a lapokat.
  7. A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk.
  8. Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x35x3 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 603 123
elküldve: 506
receptkönyvben: 8 587
elkészítve: 322/463
Facebookon megjelent: 2

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (272)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-03-14 03:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.03.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-03-13 03:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.03.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2015-04-25 02:36

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

pintyöke72
pintyöke72 p, 2015-04-24 21:36

Kedves Fahéj!
Annyian dicsérték a sütidet,hogy ma megsütöttem.
Minden jól sikerült, egyet kivéve: a krémet elkészítettem, belekevertem a kőkemény fehérje habot, de sajnos nekem kifolyt a lapok közül. Amikor a krémem elkészült gyönyörű,sima volt és isteni az íze. Legközelebb elfelejtem a tojáshabot beletenni, érzésem szerint akkor tuti a siker. (Másnak is ezt ajánlom,akinek szintén folyós lett a krém).
Köszi a receptet!
Majd beszámolok róla,milyen lett fehérjehab nélkül.

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2015-04-25 09:41

Kedves Pintyőke!
Lehet, hogy a 4 evőkanál liszt miatt volt az egész. Nekem elég nagy méretű, mély evőkanalaim vannak, ami úgy 30-40 éve volt divatos, de manapság már annyi féle evőkanál létezik, hogy nem szerencsés így megadni a mértékegységet. Lemértem, a 4 ek. nekem bő 10 dkg lisztet jelent. Ez az egyik. A másik meg az, hogy inkább picit darabos maradjon benne a fehérjehab, minthogy összetörjön, mert akkor folyóssá válhat. A kész sütiben nem fog látszani. Ha a főzött krémhez nem teszel semmit, akkor olyan lesz, mint egy puding. Ha krémet akarunk készíteni, vagy tojáshab, esetleg más sütiknél vaj kell hozzá. Pl. a hókocka készül úgy. Remélem, azért nem vette el teljesen a kedved.
Üdv: Fahéj

pintyöke72
pintyöke72 szo, 2015-04-25 13:31

Kedves Fahéj!

Köszönöm szépen a gyors választ. Lehet,hogy a liszt mennyisége volt a ludas.
Egyáltalán nem vette el a kedvemet a sikertelenség, sőt!, ma újra nekiveselkedek! :)
Beszámolok róla hogy sikerült a második nekifutásra! Üdv. Pintyő

pintyöke72
pintyöke72 v, 2015-05-10 14:51

Kedves Fahéj! Másodszorra jobban sikerült, de még mindig nem az igazi.
Tovább próbálkozom,hátha egyszer olyan szépséges lesz,mint a tiéd a képen! :)
Üdv.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2015-05-10 20:16

Klassz dolog, hogy ilyen kitartó vagy és nem ment el a kedved az egésztől. Szerintem egészen biztos, hogy legközelebb sikerülni fog.
Szép estét! Fahéj

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2015-04-24 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.04.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Jucuuus
Jucuuus h, 2015-03-30 20:12

Megcsináltam éééés tökéletesen finomra sikerült! Köszönöm :)

Hoborc
Hoborc v, 2015-01-25 11:19

Kedves Fahéj! Köszönet ezért a receptért ! Nagyon jól sikerültek a lapok és a krém állaga is kiváló. Az íze nekünk nagyon bejött, pont elég édes volt.

valijudit
valijudit szo, 2015-01-24 21:18

Szia! Valószínűleg én rontottam el valamit mivel a krém nem sűrűsödött be rendesen, de nem adom fel a reményt és holnap ismét megpróbálom majd!

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2015-01-25 10:14

Szia! Most lemértem, és a púpos evőkanálnyi liszt az úgy 2,3-2,5 dkg. Szóval akkor 10 dkg liszt kell a krémhez. Lehet, így pontosabban le tudod mérni. A kanalak nem egyformák, elképzelhető, hogy a tiéd kisebb lehet, és annyi liszt tényleg nem sűríthette be a krémet. Én csomómentesre keverem a lisztet a hideg tejjel (meg ami még írva van), és folytonosan kevergetve felfőzöm. Mikor már bugyog, akkor jó, de addigra be is sűrűsödik. Persze ennél a krémnél ne gondolj valami nagyon sűrűre, azt tudnám mondani, úgy "lomhán" folyós. Amikor belekevered a tojáshabot, az ad neki valami tartást, de itt is vigyázni kell, mert ha összetörik benne a hab, akkor megint csak folyósabb lesz. Ezt a lomhán folyós krémet kell a tészták közé tölteni, és azzal keményedik meg véglegesen a krém, hogy a nedvességet felszedi belőle a tészta, így a krém pont jó lesz, a tészta meg finom puha. Remélem, tudtam segíteni.
Üdv.: Fahéj

szutor.belane
szutor.belane cs, 2015-01-01 18:26

Nagyon fincsi ez a süti, de nagyon FONTOS, hogy a tésztát PIHENTETNI kell, különben nehezen nyújtható és sütés közben összeugrik a tepsi hátulján ! :) B.Ú.É.K. ! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2015-01-01 21:08

Teljesen igazad van, de sokszor nincs erre időm. Inkább kicsit lágyabbra gyúrom a tésztát, és akkor nem ugrik össze. Különben köszi, hogy erre felhívtad a figyelmet. Valóban hasznos tanács. :) Neked is boldog új évet! :)
Üdv: Fahéj

b7andi
b7andi sze, 2014-10-08 22:06

Kedves Fahéj! Nagyszerű kis recept ez. Gyönyörű magas és fincsi sütit sikerült készítenem. Köszönet érte. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2014-10-09 06:52

Köszönöm, hogy ezt megírtad! Íme még egy példa, hogy igenis el lehet készíteni a leírás szerint ezekkel az arányokkal. Mert van, akinek nem sikerül, és ezért a receptre mérges. :)
Üdv: Fahéj

muszi28
muszi28 h, 2014-09-29 13:37

Szia!

A szalalkalit lehet valami massal helyettesiteni? Kulföldön elek es itt sajnos nincs. Köszönöm a valaszod elöre is:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2014-09-29 17:47

Szia!
Sütőporral szokták helyettesíteni. Csak a sütőport a liszthez kell keverni, nem a folyadékba. Szódabikarbónával is helyettesíthető.
Üdv: Fahéj

j.mm
j.mm cs, 2014-09-25 15:01

Kedves Fahéj!
Megsütöttem.. életem első szalalkális tésztájú sütije.. és isteni finom lett!! Még csak reménykedni sem mertem benne, hogy ennyire jól fog sikerülni! A tészta nekem is kicsit több tejet vett fel, mint amit a recept ír, de gondolom ez az általam használt lisztnek köszönhető. Tökéletes a tészta és a krém aránya. Megérte várni rá egy éjszakát. :)
Köszönöm a receptet!
Üdv: Judit

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2014-09-25 22:15

Kedves Judit!
Nagyon örülök a sikerednek! További jó sütés-főzést!
Üdvözlettel: Fahéj

szutor.belane
szutor.belane p, 2014-09-19 16:51

Szia Fahéj ! :) Most sül az első tésztám, de nem tudom mi történt, a tészta fele akkorára összement mint a tepsi. A vajon szépen összecsúszott. Mi lehet a gond? Kellett volna rá liszt? Szerinted?? Köszi a választ! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2014-09-19 17:18

Szia! Szerintem egy kicsit kemény lett a tésztád, akkor szokott összeugrani nyújtás közben, meg akár a tepsi tetején. Ha összegyúrás után van ideje állni egy kicsit, akkor is jobban megadja magát nyújtás közben.
Remélem, azért tudtad használni.
Üdv: Fahéj

szutor.belane
szutor.belane p, 2014-09-19 17:32

Köszi a gyors válasz! A második lap már gyönyörű lett, egy picit lehúztam a tepsi oldalára a tésztát Kb. fél centire így nem csúszott össze :) A tészta majdnem 3 dl. tejet felvett a szalakálissal együtt, nem éreztem keménynek, de valószínű, hogy az állás is jót tett neki. Köszi a segítséget! Egyszer már megcsináltam, akkor nagyon jól sikerült, remélem most is így lesz ! :)

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 v, 2014-04-20 15:00

Szia Nem tudom mit rontottam el,az egész tésztából 3-lapot tudtam nyújtani .Te szerinted nem baj .A krémet is kisebb adagra vettem .Üdv és kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok az egész családnak:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2014-04-20 15:56

Szia! Szerintem a három lap is lehet jó, csak úgy vastagabb lesz egy-egy lap. Rengeteg krémet magába tud szívni, de azért remélem, hogy kevesebb krémmel is jó lesz. Neked is szép, békés húsvéti napokat kívánok: Fahéj

katharosz
Katharosz / katharosz v, 2014-04-13 00:33

Kedves Fahéj!
Ezt a receptet választottam hétvégére és nem mondhatnám, hogy nincs gyakorlatom az ilyesmiben, a krém íze is és az állaga is tökéletes lett, a csokoládé bevonattal együtt. De valamiért a lapok nem lettek kemények, amikor el kezdtek színesedni akkor vettem ki a sütőből kb 5 perc után. Az ilyen lapok nálam is törékenyek szoktak lenni és a krémtől puhulnak meg, remélem ettől még jó lesz. Talán a szalalkáli nem jól működött.
Üdv. Kati

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2014-04-13 12:05

Kedves Karhatosz!
Remélem, nem fogsz csalódni ebben a sütiben. Lehet, legközelebb kicsit kisebb hőfokon érdemes majd sütni, hogy a lapok ne csak piruljanak, hanem száradjanak is ki valamennyire. De ha ízben jó lesz, akkor semmi gond így se. Jó étvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

katharosz
Katharosz / katharosz h, 2014-04-14 20:31

Kedves Fahéj!
A végeredmény így is tökéletes lett, teljesen jó lett a krém állaga is és a kinézete is tökéletesre sikerült. Nálunk a férjem a vaníliakrémes sütik rajongója, nincs az a mennyiség ami ne fogyna el. Köszi a receptet tényleg nagyon finom.
Üdv. Kati

bmelinda91
Mechi / bmelinda91 h, 2014-01-20 19:06

Kedves Fahéj!
Tegnap sütöttem meg a krémest, isteni lett :) lehet én csináltam valamit rosszul, de a krémből nem tudtam elég vastag réteget rakni, hogy egyformán legyen mindegyik tésztalap között :( Legközelebb dupla adag krémmel próbálkozok :) Köszönöm a receptet!:)
Üdvözlettel: Melinda

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2014-01-21 08:38

Kedves Melinda!
Örülök, hogy finomnak ítéled ezt a krémest. :) A krém meg variálható, ki hogy szereti. Az én receptemben már eleve több van, mint az eredeti receptben. Arra is kell számítani, hogy a krém nagyon megpuhítja a lapokat, még ekkora mennyiségű is, szóval 1-2 nap múlva (ha addig marad belőle) már elégnek fog tűnni.
Üdv: Fahéj

Szella
Szella v, 2014-01-05 15:52

Sajnos nekem is a kudarcélményemet kell tolmácsolnom, bár érdekes módon nem a krém volt a problémás (az egy kellemes madártej szerű könnyű habos finomság lett), hanem a tészta. Iszonyúan ammóniás maradt 170°C-on 10 (nem 5) percet sülve, úgy, hogy mindent szó szerint betartottam. A tészta gáztepsi méretű, papírvékony, az arányok stimmelnek, de miközben az ember beleharap a kész sütibe, csípi az orrát az ammónia. Olvastam egy korábbi hölgy hozzászólását, aki szintén így járt (ugyanígy dr. Oetker szalalkáli, 15g-os). A sütőm is tökéletesen működik, nem lehet valami légkeverésés/nem légkeveréses probléma itt? Az enyém nem az. DE! Szódabikarbónával szerintem nem lesz baja... megpróbálom úgy, és meglátjuk :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2014-01-05 22:52

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült finomra. Talán valóban a sütéssel lehetett a gond. Jó, ha kiszárad a tészta sülés közben, akkor elveszti az ammóniaszagát. A krémtől meg úgyis visszapuhul. Lehet, hogy sütés közben érdemes akkor résnyire nyitva hagyni a sütőajtót. A hőlégkeverés szárít valamennyire. Nekem se volt mindig hőlégkeveréses sütőm, akkor egy kicsit tovább sütöttem a lapokat, s közben ellenőriztem, hogy van-e még ammóniaszaguk.
De szerintem szódabikarbónával ugyanolyan finomra elkészíthető.
Üdv: Fahéj

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2014-01-03 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2014-01-03 18:32

Nagyon köszi a rápillantóknak! És mindenkinek boldog új évet kívánok!

Bogyó26
Bogyó26 sze, 2013-12-18 14:00

Kedves Fahéj!

Megpróbálkoztam a sütiddel, de eléggé rosszul sikerült :( Jó vékonyra elnyújtottam a tésztát, de magához képest elég magas lett, ez baj? Aztán amikor elkezdtem összerakni a lapokat a krémmel, összenyomta a saját súlya és jó sok kifolyt közüle. Talán tepsiben kéne egymásra tenni, hogy megtartsa és legyen ideje kicsit szilárdulni vagy maga a krém állaga miatt folyt szét? Kár, hogy csak a végeredmény van lefotózva a recepteknél, nem pedig maga a folyamat, jó lenne látni egy kezdőnek is, hogy hogy kellene kinéznie a sütinek "gyártás" közben :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2013-12-23 00:25

Kedves Bogyó!
Hogy a tészta vastagszik sütés közben, az természetes. A krémed valóban lágyra sikeredhetett. Nagyon púpos evőkanálnyi liszteket kell beletenni, és ráadásul nekem az a régebbi fajta méretes kanalam van, és nem olyan kicsi, mint a ma divatos evőkanalak. Majd lemérem a lisztet, és beírom a receptbe úgy is. Szétlapítja a tésztalap a krémet, de kifolyni normál esetben nem szokott. Sajna, fázisfotóim nincsenek. Talán, ha egyszer majd lesz egy saját blogom, de erre most nincs időm. :(
Bocs a késői válaszért, de egyszer már válaszoltam, és most vettem észre, hogy az eltűnt valahogy.
Üdv: Fahéj

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2013-12-13 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.12.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

nyilas1980
nyilas1980 v, 2013-11-17 12:32

Kedves Fahéj!
Tegnap megcsináltam a recepted, finom lett, ízlett a családnak :)
Nekem is több liszt kellett a krémbe, legalább 3 kanállal, és az én kanalam is 2-3 dekás kb. Viszont legközelebb nem szalalkálit teszek bele, mert fura utó íze van, és eléggé intenzív szagot árasztott a konyhába. De mindezek ellenére, egy finom, és olcsó sütemény, máskor is el fogom készíteni! Köszönöm a receptet.

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-11-17 12:42

Kedves Nyilas!
A szalalkálinak valóban fura, sőt mi több, kellemetlen szaga van, amíg sül a tészta. De ha jól át van sütve, ez a szag teljesen kipárolog belőle. Sütés közben nyitott ablak elengedhetelen. :) Viszont van, aki sütőporral, még inkább szódabikarbónával készíti.
Örülök, hogy ízlik!
Üdv: Fahéj

702