hozzászólások (15)

leírás

(Ammónium-hidrogén-bikarbonát)
Az ammónium a sütőporhoz és a szódabikarbónához hasonlóan különféle tészták lazítására használt. Sülés közben széndioxidra, vízre és ammoniára bomlik le. A képződő ammónia szúrós szagát érezhetjük a tészta sülése közben.
Mivel a szalalkáli kevésbé bomlékony vegyület, és a sülő tészta a képződő ammóniát még magas hőmérsékleten is magában tartja, ezért csak vékony süteménylapok, illetve könnyű tészták lazítására alkalmazzuk.

mikor vegyem

Bármikor, de ügyeljünk rá, hogy idővel veszít az "erejéből" - ezért érdemes mindig frissen vásárolni.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen a saját csomagolásában.

Szalalkáli alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (15)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        zederta
        ze(n)derta / zederta szo, 2012-02-04 22:45

        kedves Mangogirl,
        sajna a szódabikarbóna nem helyettesíti a szalalkálit. igaz hogy nagyon szúrós szaga van sütés közben, de bizonyos receptekhez csak ez a jó.
        további jó sütés-főzést!
        üdv,
        toma

        mrsgrob
        mrsgrob / mrsgrob v, 2012-01-01 23:34

        Most sütöttem életem első szalalkáli tésztás sütijét egy skót krémes formájában. Isteni finom lett, a szúrós szagot pedig csak nagyon enyhén lehetett érezni a konyhában rövid ideig. :)

        zsuzsi965
        zsuzsi965 p, 2011-07-29 22:21

        Tulajdonképpen méreg. Arról nem is beszélve, milyen gáz, ha sütés közben édes illatok helyett húgyszag terjeng a konyhában :P

        zederta
        ze(n)derta / zederta szo, 2011-07-30 15:37

        nem vitatkozom. de kóstoltál már egy finom hatlapost?
        inkább szellőztetek a konyhában, minthogy elfelejtsem ezt a sütit ;-)))
        üdv,
        toma

        zsuzsi965
        zsuzsi965 szo, 2011-07-30 16:58

        Szia! Igen kóstoltam, de van 1000 másik, amit jobban szeretek, és nincs benne méreg, (ld: http://hu.wikipedia.org/wiki/Amm%C3%B3nium-bikarbon%C3%A1t) és nincs pisiszaga/íze Ugyanis maradéktalanul nem illan el belőle. Én megérzem ezekben a sütikben. Ugyanígy vagyok a borkénnel elrakott savanyúsággal, sőt az édesítőszereket is nagyon utálom. De a világért sem akarok vitatkozni, mindenki egye azt, ami jólesik neki.

        zederta
        ze(n)derta / zederta szo, 2011-07-30 17:54

        így is van: ízlések és pofonok - különbözőek.
        további jó sütés-főzést!
        üdv,
        toma

        zederta
        ze(n)derta / zederta v, 2011-04-17 09:02

        kedves Bendika! én még nem készítettem el ezt a receptet.
        ha további visszajelzést szeretnél adni, akkor a receptre kattintva ott tudod megtenni.
        szerintem Ági biztosan fog segíteni!
        üdv,
        toma

        zederta
        ze(n)derta / zederta cs, 2011-04-14 20:33

        szia Bendika! a sülő szalalkáli illatára gondoltál? azt tényleg nehezen állom...
        üdv,
        toma

        mrsgrob
        mrsgrob / mrsgrob cs, 2011-02-03 11:47

        Angolul még ezeken a neveken ismert: baker's ammonia, hartshorn, esetleg még ammonia baking powder.