Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta recept

Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta
Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Moszkvában tanultam 4 hónapig, és a kollégiumban sokszor főztünk pelmenyit, mert egyszerű, olcsó, laktató és nagyon finom. Igaz, ott nem mi készítettük, hanem boltban vettük a kész, fagyasztott pelmenyit. Miután hazajöttem, ez az orosz étel hiányzott a legjobban, eredeti orosz fagyasztott pelmenyit pedig csak Pesten lehet kapni, vidéki lévén pedig ritkán jutok fel. Most szántam rá magam, hogy elkészítsem. Nem nehéz megcsinálni, inkább időigényes és pepecselős, de az eredmény miatt nagyon megéri :).
Sok szláv népnél megtalálható, pl. az ukrán varényiki, a lengyel pierogi,  de az olasz ravioli is nagyon hasonló.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz ízlés szerint

ajánlat

A hagyományos tálalás mellett szokás húslevesbe levesbetétként is tenni.
Én sokszor készítettem mellé sajtos mártást tejföllel, borssal és jó sok bazsalikommal. Azzal is roppant ízletes... :)

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
receptverseny: Pasta al dente - receptverseny a Barillával!
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

пельмени, pilmenyi, szláv húsos tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A lisztet átszitáljuk, közepére egy mélyedést csinálunk, ebbe töltjük a megsózott tejet vagy vizet és a tojást. Összegyúrjuk, leveles tészta-keménységű tésztát kell kapnunk. Konyharuhával letakarjuk, és fél órán keresztül pihentetjük.
  2. Míg pihen, elkészítjük a tölteléket. Ledaráljuk a sertés- és marhahúst a fej hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, és egy fél dl vizet öntünk bele. Jól összedolgozzuk, és félretesszük.
  3. A tésztát 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Mindegyik közepébe kiskanállal rakunk egy kis húst, majd összehajtjuk, és jól lenyomkodjuk a széleit. Majd a két végét összecsippentjük, így majdnem úgy fog kinézni, mint egy rózsabimbó. A pelmenyiket lisztezett deszkán hűvös helyre rakjuk fél órára, hogy egy kicsit szikkadjanak.
  4. Egy nagy lábasban sós (vagy ételízesítős) vizet forralunk pár csepp olajjal (hogy ne ragadjanak össze a pelmenyik). Mielőtt beletesszük a lábasba a tésztákat, megkeverjük a vizet, nehogy az aljára ragadjanak. Miután feljöttek a víz tetejére, kb. 10 percig főzzük. A tészta keménységétől függően lehet tovább vagy rövidebb ideig, érdemes megkóstolni, mielőtt kivennénk.
  5. Amíg fő a tészta, egy nagy serpenyőben vajat olvasztunk, és a karikára vágott hagymát megpároljuk rajta. Ha kifőnek a pelmenyik, ebbe a vajas hagymába keverjük bele őket, és hagyjuk még picit pirulni ott őket. (Ezt a lépést az eredeti orosz recept nem tartalmazza, ez inkább a lengyel pierogira jellemző.)
  6. Ízlés szerint tálalhatjuk tejföllel, ecettel, kaporral, sajttal. Az oroszok általában egy darabka vajat dobnak rá, kevés ecettel és tejföllel locsolják meg.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 34 573
elküldve: 12
receptkönyvben: 200
elkészítve: 11/12
Facebookon megjelent: -

szakács

vNóra

Mióta szakács: 2011.05.08.
44 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini h, 2015-09-28 17:23

Én is el szeretném készíteni, de inkább darált csirkemellből, mert nehezen tudom elképzelni, hogy 10 (akár 15) perc alatt megfőjön a töltelék. Sertéshúst meg nem szívesen fogyasztunk félig nyersen. Van egy receptem, amit szintén nem csinálok meg, mert nyers kolbászhúst kell tenni kelt tésztába (kiflikbe) és megsütni. Pedig az is milyen finom lenne. Bocs, amiért ezt megosztottam,de lehet, hogy van más is aki így érez a téma iránt.

Tánya88
vNóra / Tánya88 h, 2015-09-28 18:56

Kedves Finimini,
én is mindig félek a nyersen maradt hústól, de ezekbe a batyukba olyan pici húsdarab kerül (nem is nagyon tudsz majd bele egy körömnyi darabnál nagyobbat tenni), hogy garantáltan megfő negyed óra alatt.
Ha mégis nagyon tartasz tőle, párold meg előbb egy kevés olajon és hagymán a húst; más lesz az ízélmény, nem is lesz olyan autentikus, de biztos, hogy úgy is nagyon finom... Ha jól tudom, ebben a formában már igazából varényiki lesz a neve. :) De hallottam olyat is, hogy akár eleve főtt húsból (leveshúsból) darálják a tölteléket és így készül a (szintén már inkább) varényiki.
A varényiki pedig abban különbözik a pelmenyitől, hogy egyrészt ukrán területen őshonos, másrészt apróbb eltérések vannak a pelmenyi receptjéhez képest (pl. a tésztájába többször raknak tejtermékeket, mintsem vizet illetve vannak édes varényikik is.)
A varényikinek vannak még ízletes fajtái: krumplival, gombával, káposztával, babbal is helyettesítheted a sertéshúst, így megint csak nem kell félni a félfőtt hústól.
Az édes varényikinek legnépszerűbb fajtája a meggyes vagy túrós.
Remélem, tudtam még alternatívát nyújtani. :)

Finimini
Finimini / Finimini h, 2015-09-28 21:19

Köszönöm szépen Nóra a gyors reagálást. Mennyi jó ötlet! Most már semmi gondom nincs, tésztát tudok gyúrni, kis batyut formázni megtanulok. Majd jó nagy adaggal kezdek a gyakorlás miatt. :) Szívből üdvözöllek: Edit

lizakkatalin
lizakkatalin szo, 2012-11-10 11:22

Nálunk, itt Kárpátalján is nagyon népszerű ez az étel. A férjem egyik kedvence, ezért gyakran készítem. Én több adagot is csinálok egyszerre és lisztezett tálcára rakva lefagyasztom, mikor pedig munkából hazajövet nincs sok időm, nagyon gyors vacsit lehet kerekíteni belőle. Mi finom (lehetőleg házi) vajat teszünk rá tálaláskor és ecetet, vmint borsot. Főzővizébe én szoktam dobni egy gerezd fokhagymát és egy kanál ecetet.

macskox
macskox p, 2012-03-30 15:46

Sziasztok! Anyukám kijevi származású,és mi mindig finom húslevesbe tesszük a pelmenyit...isteni..))

maria-h
maria-h k, 2011-12-27 18:15

Orosz ismerőstől tanultam a receptet, s először ecetes vízbe, majd (rengeteg) tejfölbe mártogatva fogyasztjuk. Nagyon finom!

MissFlower
MissFlower v, 2011-11-13 20:18

Párom mondogatta, hogy gyerekkorában az orosz ismerőseiknél evett egy párszor pelmenyit és hogy mennyire szerette. Hát meg is csináltam neki és annyira finom volt, hogy azóta már nagyon sokszor megcsináltam. Mindenféle szószokkal kipróbáljuk. Legutóbb teriyaki-t csináltam hozzá és úgy is nagyon szupi volt :)
Köszönjük a receptet Nóra!

catalinca
catalinca v, 2011-10-30 18:58

Igen, vajjal és ecettel szeretem, mínusz hagyma. Régóta ígérem a családnak, de most már megcsinálom...

Timancs
Timancs h, 2011-05-30 14:57

De örülök ennek a receptnek!
Én Ukrajnában az ismerőseimnél ettem ilyet először, de most már nem utoljára, mert meg fogom csinálni hamarosan!
És igen-igen! Én is vajjal és ecettel szerettem meg!

Boribon
Boribon / Boribon v, 2011-05-29 18:19

Jaj, de jo! En is voltam Moszkvaban, de az osztondijunkhoz kepest rettento draga volt, ezert csak egyszer kostoltuk meg. Nagyon finom tejfollel. Utana evekkel kesobb kulfoldon vettem lengyel boltban es a savanyu kaposztas meg jobban izlett. Nagyon jo a fotod, a tanyerral es a teritessel szuperul visszajon a keleties/szlav hangulat!

655