Nagymamám fánkja recept

Nagymamám fánkja
Nagymamám fánkja
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az akkor még Csehszlovákiából, huncutul mosolyogva adta át, hogy ekkora lány már nyugodtan segíthet a Mamának. Voltam vagy négy éves, és szegény Papa hiába hozta olyan szeretettel a kellékeket, valahogy nem akaródzott odaállnom a hokedlire tett deszka és sodrófa elé. Kivéve, ha a Mama fánkot sütött.

Ma már meg nem mondom, miért tettem kivételt, de se pogácsa, se pite, se bukta nem hatott meg, ha viszont fánkot kellett szaggatni, akkor mérhetetlen mennyiségű liszet szórtam a deszkára, majd Mamától ellesett mozdulattal elkentem rajta, és a deszka-sodrófa mérethez illő miniatürizált fánkszaggatóval (valójában pogiszaggató) gyártottam a minifánkokat, majd vittem nagy büszkén a Papának, aki hősiesen nyelte baracklekvárral, pedig nem volt egy nagy fánkos.

Azért az első saját gyártású fánkomig el kellett telnie jó 15 évnek, de azóta sem csinálom máshogy. Mama szerint a tökéletes fánk titka:

  • a jó fánkban benne van a szakács homlokgyöngyözése.
  • a fánkot úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő oldala csak a fordítás után kerüljön az olajba.
  • a fordítás előtt felvesszük a lángot az olaj alatt, és lefedjük. Fordítás után takarékra vesszük, és nem fedjük le még egyszer.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Sok-sok házi készítésű lekvár. Barack, meg meggy, és szilva is...meg eper, az mindenképpen! És mivel a fánk csak melegen és frissen jó, másnaposan így mentem a helyzetet.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy mélyebb edénybe mérjük.
  2. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
  3. Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
  4. Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
  5. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és hagyjuk, hogy duplára keljen.
  6. Akkor lisztezett deszkára borítjuk, és 2 centisre nyújtjuk.
  7. Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük. 
  8. Közben olajat teszünk fel melegedni. Ha a próbaképp beledobott fánktészta darabka megsül, jöhetnek a többiek. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
  9. Fedjük le a fánkokat, süssük kb. 2 percig, majd vegyük le a fedőt. Ha elképesztő ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem,- senki sem látja - mi magunk fordítsuk meg.
  10. Újabb két percig sütjük, most már fedő nélkül, majd papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 56
össznézettség: 284 653
elküldve: 179
receptkönyvben: 2 840
elkészítve: 108/181
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (65)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PumpkinPie
PumpkinPie sze, 2015-11-18 01:54

Én is szeretném elkészíteni ezt a fánkot, a hozzászólások alapján e mellett döntöttem. Ez lesz életeme első fánkja. :)
Az a helyzet, hogy korábban el kell készítenem, tehát sajnos nem lesz rá lehetőségem, hogy melegen kínáljam. Szerited hidegen is finom? Porcukorral és szilva lekvárram tálalnám. A választ előre is köszönöm. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2015-11-18 09:47

Nem igazán...ez sajnos nem ennek a receptnek a hibája, a klasszikus fánk nem jó hidegen. Én másnaposan össze szoktam tépkedni, kap egy durva csokifürdőt, és összesütöm sütőben.
A rendes házi fánkok sajnos azonnal összeesnek és kiszáradnak, amint kihűlnek...
Bocsi...
Üdv,

Nóra

Mercuska
Mercuska p, 2015-01-16 22:12

Köszönöm a receptet! Egész jó lett. Sajnos az általad írt tej mennyiségéhez még tennem kellett kb. 2 dl-t, valamint az előző hozzászólásokból okulva sót is tettem a tésztába, de nem eleget: a fánk így is íztelen lett. A történet nagyon tetszett, a recept elmarad mellette. :-(

-Nono
-Nono / -Nono sze, 2014-02-12 22:36

szia ! szeretném megkérdezni,hogy kb 1 kg lisztből hány db fánk lesz? persze függ ki mekkorára szaggatja... én egy normál pohár méretűre gondoltam:) Nagyon szépen köszönöm a válaszodat .

-Nono
-Nono / -Nono cs, 2014-02-13 09:59

Nagyon szépen köszönöm a segítséget ! Biztos jó lesz a sütögetés mert 250 db kell sütnöm :)

szeme
szeme v, 2014-01-26 15:38

Elkészítettem a mai napon! Isteni recept, tökéletesen sikerült, ízletes és nem szívta meg magát olajjal a tészta. Kókuszolajban sütöttem ki. Köszönjük!!!! :)

kiskifli78
kiskifli78 h, 2014-01-20 13:54

Szia! Annyira tetszett a történet, igazán visszarepültem kicsikoromba, mama korába, mikor még papó is ott jött-ment körülöttünk... bár ő nagy fánkos volt :) Tegnap fánkot kívánt a család, a te recepted alapján meg is csinálom nekik :)
Köszönöm és az élményt is :)

Nikolka0001
Nikolka0001 szo, 2013-03-23 11:19

Kedves Dacota:)
Nagyon tetszett a kis történeted ! Kicsinek én voltam a kis kukta a nagyim mellett én imádtam vele főzni sütni ... Még fánkot sose sütöttem de ma ez lesz a nasi :) remélem sikerülni fog...

hatalaevi
hatalaevi szo, 2013-02-02 19:33

Nagyon tetszenek a receptjeid ( már többet is elkészítettem ) és a történetkék mellé a kedvenceim. Most ez a fánk csoda volt soron, mivel már február van és ez a hónap a fánkos időszak. Szóval ez a fánk valami nagyon finom. Nekem ugyan több mint 0,5 l tej ment bele, de nem ez a lényeg.
A fánk finom lett, azt hittük, holnap még csemegézünk belőle, de kevés rá a remény.
Köszi a receptet és várom a többit is.
Üdv: hatalaevi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2013-02-03 23:05

Kedves évi,
Köszönöm a kedves szavakat. :) Örülök, hogy ízlett, és igyekszem a többivel is :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Okine88
Okine88 cs, 2013-01-31 16:08

Tegnap elkészítettem, isteni finom lett! Maradt belőle mára is néhány darab, kicsit megmikróztam és így is szuper! Köszönöm a receptet!

kedvesem
kedvesem h, 2012-10-22 17:39

Megcsináltam életem első fánkját ma a Te recepted alapján. Igaz, hogy sodrófám még sajnos nincsen, de leleményes vagyok úgy, hogy megoldottam :)
Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Üdv,

moflizsu
moflizsu v, 2012-03-04 20:16

Nagyon finom lett, mondta is a Férjem, hogy ilyet annak idején a nagyija készített, ilyen finomat :)
Kell ettől nagyobb dicséret? Én ilyenkor: "Áhhh, jó a recept!"
Köszönjük szépen :)
Zsuzsa

desiree77
desiree77 v, 2012-02-19 17:54

Nagyonnnnnnnnnn TUTÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ Köszönjük a finom és könnyű receptet.Imádjuk!!Föleg így vasárnap délutáni nasinak ;)

Dittty
Dittty szo, 2012-02-04 21:07

Köszi a receptet, nagyon finom lett! 10 perc alatt bepucoltuk.:))

Vicababa
Vicababa v, 2012-01-29 18:09

Ja és nemvolt bele rum, meg baba is eszik belőle,de anélkül is szuper,majd kipróbálom rummal is!

Vicababa
Vicababa v, 2012-01-29 18:06

Soha nem sikerültek a fánkjaim, nem is sütöttem sokszor.
Kipróbáltam a recepted ééééééééééééééés tádáááááááá,már másodjára csináltam ma és még jobban is sikerült mint az előző!
Köszönet nagymamádnak ésneked!
Vicus

csaba9700
csaba9700 szo, 2012-01-28 10:43

Egy jó tanács!Az élesztőt a cukorral keverjétek ki.Kb.kettő perc.Időt nyertek.Utána mehet bele a langyos tej.A liszt legyen kb.harminc fokos,nagyon lényeges.A deszka,amin nyújtunk,szintén legyen meleg.A tésztának nem szabad megfázni.Az első kelesztés után gyúrjuk át a tésztát,úgy hívják,hogy "lélegeztetés",lazább lesz ugyanis,hólyagos,könnyebb,stb.Van vele munka,de megéri.

cormia
cormia sze, 2012-01-25 16:43

Helló! én most csináltam életem első fánkját a te recepted alapján. Mindent úgy csináltam ahogy írtad.de a tésztám nem olyan lágy,mint emlékezetemben él,hogy lennie kéne. Attól tartok valamit elrontottam. Most kel aztán kiderül,ha beborul...:)

Evapal
Evapal k, 2012-01-24 23:53

Lehet ezt a fankot sutoben is kisutni, vagy csak olajban ahogy a receptben leirt?

janeeyre89
janeeyre89 cs, 2012-01-19 19:40

Most készítettem először fánkot, ez a recept szerint, bár rum nem volt itthon és jelentem isteni fonom lett!!! :) Köszönöm a receptet! :))

eniko0213
eniko0213 k, 2012-01-17 09:38

Tegnap én is megcsináltam a fánkot, de az az 1 kg liszt szerintem nagyon sok 2 tojáshoz. (Nekem a nagyim azt mondta, hogy a fehérje nem is kell bele mert attól csak még keményebb lesz. ) Amikor kihűlt olyan lett mint a beton, ehetetlen! Nekem nagyon nem vált be a recept pedig a leírást pontosan követtem!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2012-01-18 11:29

Kedves Enikő!
Hát, ahány ház, annyi szokás...mi pont azért tesszük bele a fehérjét, merthogy roppanósabb lesz tőle. És ezt aláírom, ha kihűl, már nem jó (ezért ajánlottam újrahasznosító receptet a sztori mezőben). De hogy őszinte legyek, soha életemben nem ettem még finom, de már kihűlt házi fánkot - a boltiak privilégiuma. Ennek sajnos csak 1 óra a szavatossága - de annyi idő alatt el is szokott fogyni.
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

steszter
steszter h, 2012-01-16 15:37

kedves Dacota,
én is egy hasonló recept alapján sütöm a szalagos fánkot, szintén nagymamarecept. Az én nagymamám még két titkot átadott:
- akkor hagyd abba a dagasztást, ha már fokhagymaszagú a tészta
- meleg legyen a konyha (egész télen képes volt a hideg konyhában főzőcskézni, de a fánk kedvéért befűtött)
na, lassan én is nekiállok a fánknak:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2012-01-16 18:52

Kedves Eszter,
Ezen a fokhagymán nagyon jót nevettem! Sose hallottam, de minden nap tanul valamit az ember. :) Legközelebb majd megszaglászom. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Bogár Lenke
Bogár Lenke h, 2012-01-16 13:07

Kedves Dacota!
A fánk tegnap elkészült! Nagyon finom lett, köszönet érte!

B.Zuzu
B.Zuzu h, 2012-01-16 12:53

Kedves Dacota!Köszi a történetet és persze a receptet,nagyon szépek a fánkjaid,elkészítése könnyűnek tűnik.Én,először és egyben utoljára kb. 10évvel ezelőtt próbáltam meg ilyen szép szalagos fánkot sütni,ebből már sejthető,hogy sajnos nagyon nem sikerült,valami sűrű-lapos korong lett:( el is ment a kedvem a további próbálkozástól.De!Most rábukkantam a Te receptedre és kedvet kaptam a próbálkozásra,remélem ezúttal nagyobb sikerrel járok.Azt szeretném kérdezni,hogy milyen rumból kell bele 2 ek?Sütirum jó?Előre is köszi a választ,üdv.:Zuzu

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2012-01-16 13:04

Kedves Zuzu!
Köszönöm a kedves sorokat, igazán örülök, ha újra megpróbálod, és remélem, most sikerülni fog. :)
Bármilyen rumot használhatsz bele, a sima mezei sütőrum is tökéletesen megfelel.
Szép napot,
Üdvözlettel:
Nóra

szszani
szszani v, 2012-01-15 17:43

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy ebből kb. hány darab lesz? És tudom, hogy amatőr kérdés, de ha a fele mennyiséget csinálnék, akkor mindenből a felét kell vennem, igaz? Köszi!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2012-01-16 10:27

Kedves Szszani,
Hát, fánkszaggató mérettől függ, de nekem tenyérnyi fánkokból kb. 40 darab lett. Ha fele mennyiséget akarsz, akar természetesen mindenből fele annyit kell venned. :)
Szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

Maja50
Maja50 v, 2012-01-15 14:19

Köszönöm szépen a fánk receptjét ! Nagyon jól sikerült és nagyon finom tésztám lett . Kellemes délutánt utólag nagyon BOLDOG ÚJ ÉVET jó egészséget kívánok szeretettel Marika !

1598