Mascarponés szőlőtorta (cukormentes) recept

1 adag
493
kcal
Mascarponés szőlőtorta (cukormentes)
Mascarponés szőlőtorta (cukormentes)
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A  szőlő az egyik kedvenc gyümölcsöm, mindjárt a málna után következik a sorban. Ezt a szőlős, mascarponés tortát gyakran készítem különböző formákban, nagyon egyszerű, és finom. A piskótát persze egyben is meg lehet sütni, és három szeletre vágni, de nekem soha nem sikerül szépen elvágni, ezért inkább külön sütöm.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A piskóta meglocsolásához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Ne felejtsünk félretenni a díszítéshez néhány szép szőlőszemet.

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cukormentes mascarponés torta szőlővel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
  2. A tojásokat  az édesítővel a robotgép táljába tesszük, és addig kevertetjük vele, amíg egészen habos lesz, és duplájára nő. A lisztet óvatosan beleforgatjuk.
  3. Három  22 cm átmérőjű kerek tortasütő aljára sütőpapírt teszünk, és igyekszünk bennük igazságosan elosztani   a keveréket, majd  180 fokra előmelegített  sütőben, tűpróbáig sütjük.
  4.  Amíg a torta sül, a szőlő felét robotgépben pépesre keverjük, majd szitán átszűrjük. Belekevertjük a zselatint, és forrásig főzzük.
  5. Pár szép szőlőszemet félreteszünk, hogy a tetejére is maradjon.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét elkeverjük az édesítővel, óvatosan belekeverjük a habot, és az addigra langyosra hűlt  zselatinos szőlőlét, majd a maradék szőlőszemeket.
  7. Az első  piskótalapot tálra tesszük, meglocsoljuk egy kis mandulalikőrrel, rákenjük a krém 1/3-át,  a másodikkal ugyanígy járunk el, a harmadikat a likőrlocsolás után, a likőrös felével lefelé a tetejére borítjuk. A tetejét is meglocsoljuk egy kis likőrrel, rákenjük a maradék krémet, a félretett szőlőszemeket is rátesszük, majd megszórjuk szeletelt mandulával. 

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 304
elküldve: 2
receptkönyben: 173
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

cukroskata

Mióta szakács: 2008.05.05.
25 recept

Hozzászólások (11)

cukroskata
cukroskatasze, 2011-01-26 14:00

Kedves Porcukor!

Egyáltalán nem akartam lekezelő lenni, ha így érzed, akkor kérlek bocsáss meg. Nem vagyok szakember, és nem is veszem magamnak a bátorságot, hogy bárkinek tanácsot adjak. Egyszerű cukorbeteg vagyok, aki süt, főz, méri a cukrát, a dietetikus tanácsai, és a saját tapasztalatai szerint eszik, és egy-egy receptjét közzéteszi a blogjában, meg itt is.
Fövényi doktor szerint a cukorbeteg bármit ehet, csak figyelembe kell venni a teljes étkezés szénhidrát- és kalóriatartalmát, nem mellékesen az egyes alapanyagok glikémiás indexét. A szőlőnek magas a glikémiás indexe (70-90%) így természetesen csak keveset szabad enni belőle, ebben a tortában egy szeletkére kb. 6-8i szem szőlő jut, amiről továbbra is úgy gondolom, hogy belefér a diétába. Persze ez attól is függ, hogy mit ettünk előtte. Ha mégis többen is úgy gondoljátok, megkérem NO SALTY-t, hogy törölje ezt a receptet. Üdv: Kata

Gargoyle
Gargoylesze, 2011-01-26 14:20

Kata, nem kell törölni a receptet. El lehet más gyümölccsel is készíteni, ha valakinek úgy esik jól. Aki önmaga cukros, valószínűleg elég jártas a témában ahhoz egy idő után, hogy eldöntse, megengedi-e magának a szőlőt vagy nem. Ha pedig nem, vagy nem akar reszkírozni, akkor elkészíthetik más gyümölccsel. Én talán csak egyszerűen beleírnám ezt az ajánlatba.
Eszter :-)

Sakumo
Sakumop, 2011-01-07 08:44

Nekem nagyon tetszik ez a recept és kaptam is egy doboz light mascarponet... azt hiszem megpróbálom, vagy ha nem is szőlővel valami más gyümivel! Köszi a receptet!

cukroskata
cukroskatasze, 2010-10-06 13:12

Köszönöm szépen Marcsi. Nem volt kedvem vitatkozni, azért nem válaszoltam Porcukornak. Természetesen nem arról van szó, hogy meg lehet enni e kiló szőlőt, de ha figyeli az ember a bevitt szénhidrát és kalória mennyiségeket, akkor annyi amennyi egy szeletkére jut, még belefér. Szerencsére :-)

porcukor
porcukorsze, 2011-01-26 13:29

Kedves Cukroskata!
Kösz, hogy nem volt kedved vitatkozni velem. Én sem a vita kedvéért írtam, hanem a helytelen recept miatt. Nem örülök, hogy így ismeretlenül lekezelő hangnemben kapok meg egy választ, ami sajna tele van helytelen elképzelésekkel.
Tisztelettel
porcukor

marcsi0509
marcsi0509sze, 2010-10-06 12:41

Kedves Porcukor!

Nincs tilos étel. Cukorbetegek is fogyaszthatnak szőlőt, mint ahogy egyéb gyümölcsöt is. (Szőlőcukor egyébként nemcsak a szőlőben található meg, hanem egyéb édes gyümölcsökben is.) A mérték a lényeg. Érdemes elolvasni a Cukorbetegek nagy diétáskönyvét.

porcukor
porcukorsze, 2011-01-26 13:23

Kedves Marcsi0509!

Van tilos étel cukorbetegeknek, például a szőlő, mert édes ízét egyedül a glükóz, azaz a szőlőcukor adja meg. Ez számunkra méreg, bár így is elég jut a szervezetünkbe, például a keményítő bontásával, amit az amiláz enzim szőlőcukorra bont, ezért keményítő tartalmú ételekből is csak megfelelő mennyiségűt fogyaszthatunk, pont annyit, amennyi a bevitt inzulinnal ekvivalens. Azonban, a keményítő összetett szénhidrát, azaz bontani kell, hogy szőlőcukor legyen belőle, ami lassabban történik, mint a szőlőcukor azonnali felszívódása, így a keményítő glikémiás indexe mégis sokkal jobb, mint a szőlőcukoré, ami azonnal, robbanásszerűen emeli meg a vércukorszintet, ami semmiképpen sem jó egy cukorbetegnek, mert nincs elég inzulinja, ami ezt a hirtelen emelkedést normalizálni tudná, ezért TILOS s SZŐLŐ fogyasztása cukorbetegnek.
Valóban, talán található más gyümölcsökben is szőlőcukor, bár azt hiszem, hogy a gyümölcsök cukra inkább a gyümölcscukor, azaz a fruktóz, ennek jobb a glikémiás indexe, mint a glükóznak, de ez is emeli a vércukrot, ezért az összes édes gyümölcs fogyasztása majdhogynem tilos a cukorbetegek számára. Tényleg érdemes elolvasnod a Cukorbetegek nagy diétás könyvét, de úgy látom, hogy nem nekem, bár, mint látható, én már foglalkoztam vele.
Tisztelettel
porcukor

porcukor
porcukorp, 2010-09-10 10:51

Kedves Cukroskata!

Nem értem ezt a szőlőtortát. Cukorbetegek egyáltalán nem fogyaszthatnak szőlőt, hiszen számukra ártalmas szőlőcukor van benne. Minek egy olyan gyümölcstortát cukormentesen elkészíteni cukrosoknak, amelyet a gyümölcs miatt nem ehetnek meg?

fkaphrodite
fkaphroditesze, 2011-01-26 12:40

Hasonló véleménnyel vagyok ill. biztosan tudom és én is így tanítom(!) és így élek: Szőlőt cukorbetegnek enni TILOS! így nem baj ha nem cukorral csinálod a tortát, de vedd ki ebből a kategóriából szerintem!

Legfrissebb cikkek

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót kedden Budapesten nevezték meg.
Mi az a sous vide?
Mi az a sous vide?
Mostanában egyre többet hallunk a sous vide-olásról. Mi ez, és miért jó? Most elmondjuk.
Készíts hógömböt ajándékba!
Készíts hógömböt ajándékba!
A hógömbök igazi karácsonyi kedvességek, amelyek pillanatok alatt a gyerekkorba repítenek mindannyiunkat. Idén ajándékozzunk szeretteinknek egy csepp időutazást!  
493