Márton-napi karamellás lilakáposzta recept

Márton-napi karamellás lilakáposzta
Márton-napi karamellás lilakáposzta
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Márton-napi libasült hagyományos kísérője a krumplipüré és a párolt káposzta.
Idén úgy gondoltam, hogy újítok rajta egy picit, ezért kipróbáltam a Goodfood weboldal kicsit rendhagyó lilakáposztás receptjét. A karamellás vajban párolt káposztának nagyon finom selymes íze lett, amit pont jól kiegészített a balzsamecet visszafogott savanyúsága. Tökéletes párosítás!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tipp1:
A köret készíthető a libasülttel egyszerre a sütőben is. Egy nagyobb (fül nélküli) serpenyőbe tesszük az összes hozzávalót, közepes lángon kb. 5 percig kevergetjük, míg a vaj el nem olvad, majd alufóliával letakarva 170 fokos sütőbe tesszük kb.1,5 órára.

Tipp2:
Ízlés szerint tehetünk még bele egy fej vékonyra szeletelt lilahagymát, valamint fahéj és szegfűszeg helyett kínai ötfűszer-keveréket is használhatunk.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: könnyű
kategória: köretek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: Márton-nap

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Karamellás-almás lilakáposzta, Párolt lilakáposzta, Balzsamecetes párolt lilakáposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát vékonyan felszeleteljük, az almát kb. 1 cm vastagra daraboljuk.
  2. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzászórjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg teljesen fel nem olvad.
  3. A cukros vajhoz keverjük a káposztacsíkokat és az almagerezdeket.
  4. Fűszerezzük, meglocsoljuk a balzsamecettel és jól összekeverjük.
  5. Fedő alatt közepes tűzön kb. 30 percig pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
  6. Végül fedő nélkül pár perc alatt elforraljuk róla a maradék levet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 176
össznézettség: 127 295
elküldve: 36
receptkönyvben: 1 222
elkészítve: 91/105
Facebookon megjelent: 2

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kokotuz
Kokó / kokotuz Sat, 2017-11-11 10:51

Elkészítettem, nagy sikere volt a családban! A megszokott ízektől eltér, de épp ezért finom ízre és illatra is. Sokan idegenkednek ettől a két fűszertől(fahéj, szegfűszeg), ha húsokhoz, vagy épp káposztához kellene használni. Pedig érdemes kipróbálni. köszönöm a receptet!!

kólya edit
kólya edit Fri, 2016-09-09 18:38

Most sütöm fél óra kevés, nyers-kemény fahéj nem kell bele, de babérlevél, köménymag és a többi igen. Sima ecet és citromlét használok. Valóban egy "kicsit" más. Üdv!

nettunderke
nettunderke Thu, 2015-06-18 00:30

Ez sima ecettel is elkeszitheto? Ugyanis en csak ezt hasznalok itthon, de szeretnem kiprobalni, viszont elrontani sem szeretnem mert vendegeknek lesz;

KatalinM
KatalinM Tue, 2014-11-11 15:47

Szuper ez az ízkavalkád! Köszönöm. Nálam a lilahagyma sosem hiányzik belőle és nem almát, hanem aszalt szilvát teszek bele. Érdemes így is kipróbálni!

evacili
evacili Thu, 2014-11-20 22:30

Gondolatunk találkozott, épp most lettem kész vele. Az alma mellé én is aszalt szilvát tettem bele. Nagyon finom lett!!!

Római kömény
Római kömény Sun, 2013-03-17 20:16

nagyon finom, én is több almát tettem bele. érdekes, h a végén se nem túl vajas, se nem túl édes, inkább könnyű hatása van, pedig benne van egy kocka vaj :) férjem is odavolt, kicsit prágai íze volt.

mignon
Mignon / mignon Mon, 2013-03-18 09:04

Nagyon örülök a recept sikerének, köszönöm kedves visszajelzésed róla!
További jó sütés-főzést neked, üdvözöllek:
Mignon

santameva
santameva Sat, 2012-12-08 13:29

igazán isteni lesz, ha nem vajat használtok, hanem kacsazsírt:-)

evacili
evacili Fri, 2012-07-13 17:26

Szerintem ez a legjobb párolt lilakáposzta.A fahéj,szegfüszeg,balzsamecet,barnacukor, valami különleges aromát ad a káposztának. Mióta rátaláltam, csak így csinálom, családom nagy örömére.

mignon
Mignon / mignon Sat, 2012-07-14 22:14

Kedves evacili!
Nagyon kedves vagy, köszönöm a visszajelzést! :) Igazán nagy öröm, hogy így megkedveltétek ti is ezt a finom köretet!
Üdvözöllek:
Mignon

Svenska
Svenska Mon, 2011-11-14 19:11

nekem is ízlett, ez az egyik kedvenc kajám, mióta olvastam ezt, csak így csinálom :), alkalmasint egy kicsit több almával...

mignon
Mignon / mignon Tue, 2011-11-15 10:32

Kedves Svenska!
Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök neki!
Hétvégén a sült libához én is újra így készítettem a káposztát és ahogy te is írod, több almával, 5 szép nagyot tettem bele, nagyon fincsi lett!
További jó sütés-főzést neked, üdvözöllek:
Mignon

354