Korvapuusti - finn fahéjas csiga recept

Korvapuusti - finn fahéjas csiga
Korvapuusti - finn fahéjas csiga
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt, és ott tanulta,egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény.
A korvapuusti - ami szó szerint fülrángatást jelent - egy fahéjas péksütemény, azonban fahéj helyett például kakaóval vagy kakaós-diós töltelékkel is elkészthető. Én most kakaóval készítettem, mert a család nem szereti annyira a fahéjat.
Két dolog miatt korvapuusti a korvapuusti:
1. a sajátos tésztaformázási mód
2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát.
A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:)
Szóval így pofozkodnak a finnek. A sütemény neve állítólag onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

finn fahéjas csiga, finn csiga kardamommal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és hólyagokat vet.
  3. A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  4. A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.
  5. Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.
  6. Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.
  7. A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.
  8. A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), képeket lásd itt,  tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs  rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.
  9. Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk szórócukorral (jégcukor).
  10. Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni.


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 47 143
elküldve: 42
receptkönyvben: 1 240
elkészítve: 49/69
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banya6868
banya6868 v, 2015-05-24 20:09

nekem is kifolyt, de a pihenés után valahogy visszaszívódott, úgyhogy isteni lett. A fiam alig várta, hogy ehessen belőle.

Bubu46
Bubu46 sze, 2014-11-26 15:52

Most sült ki a fahéjas csoda, de én még így nem jártam (alig 40 éve sütök...) .Kifolyt a fahéjas cukor, karamellás fahéjban tocsognak , ami persze nem vész kárba, mert fincsi.
Az arányokat - most újraolvasva is - nem rontottam el . Az íze fínom és tényleg különleges a kardamom miatt . Biztos én rontottam el valamit, mert olvasom, hogy sokaknak remekül sikerült , de fogalmam nincs, hogy mit ?

manikola
manikola sze, 2014-11-19 14:12

Nagyon jó a tésztája, könnyű volt dolgozni vele még úgy is, hogy 10dkg lisztet tönköly liszttel helyettesítettem. Én raktam bele 3tojássárgaját.
Cukor helyett xylitolt használtam, nagyon finom lett.

Lethan
Lethan v, 2014-09-07 18:54

A a trapézforma miatt linkelt recept szerint a tésztában van 3 tojássárgája, az itteniben nincs. Most mi az igazság?

NAdél
NAdél p, 2014-01-10 17:49

Elkészítettem és nagyon finom lett! Viszont valamit elronthattam,mert mire kihűlt kemény lett a tésztája...sokáig süthettem? Mégegyszer megsütöm és hamarabb kiveszem a sütőből! Hány percig kell kb sütni, hogy puha maradjon a tésztája kihűlés után is? Köszönöm a receptet :-)

agoo00
agoo00 p, 2013-08-30 19:31

Megcsináltam, isteni lett:))) szép nagyra nőttek, egy kicsit hosszúkásabbak, mint a képen, de isteniek! Az elején az élesztőt a langyos tejes cukros lábasba morzsoltam, és csak ezután öntöttem a lisztbe, de minden mást ugyanígy csináltam :) Köszi a receptet!

Tündérke1983
Tündérke / Tündérke1983 szo, 2013-03-02 18:51

Nagyon finomságos lett a süti. A lakásban is fantasztikus illat van. Nagyon fini, puha lett a tésztája is. Igaz kardamomot nem tudtam szerezni, de jó sok fahéjat tettem bele és így is nagyon jó lett. Nekem kb. bő 10 perc alatt megsült légkeverésesben. Ja és a tölteléket úgy csináltam (mivel a kakaós csigáknál már megjártam, hogy kiszóródott belőle a kakaó) hogy a puha vajjal kevertem ki a kakaóport és rákentem a tésztára. Köszi a receptet!!! :)

benbre
benbre szo, 2013-01-12 12:46

Sziasztok!
Most sül a csigám, de 20 perc elteltével még mindig nagyon puha a teteje, és az alja sem barnás. Meddig süssem szerintetek? Amennyire vékonyra csak bírtam, kinyújtottam a tésztát, de szerintem túl vastag maradt még így is, azért nem sül meg a megadott idő alatt. Vagy ennyire puha kell, hogy legyen?
Köszi előre is a választ.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry szo, 2013-01-12 16:04

Oszinten szolva nem ertem a kerdest...:-) nem keksz ez hogy kopogos legyen :-) es az aljanak sem kell barnanak lennie...illetve sutes kozben meg sosem jutott eszembe hogy alanezzek :-)

benbre
benbre szo, 2013-01-26 10:47

Szia, amikor a sütési idő elteltével kinyitottam a sütőt, még szinte nyersnek tűnt a tészta. Végül valamennyi időt "ráhúztam", kicsit szerintem többet, mint kellett volna, mert valamennyire kiszáradt, de amúgy nagyon finom volt, és nekem nem is esett szét, bár nem emelkedett meg olyan magasra, mint a Te képeiden látható. Amikor Nagymamám tanított sütni a kelt tésztákat (főleg kifliket sütök) akkor mindig azt mondta, hogy ha az alja barnás, akkor biztos megsült már. Innen az "alánézés" :-) Amúgy osztatlan sikert aratott a süti, még kis laposkásan is, úgyhogy elmentettem a receptet. Köszi!

Polacsek Tímea
Timi / Polacsek Tímea v, 2012-12-02 18:48

Én nagyon csalódott voltam! betartottam mindent és az egész szétesett sütés közben és az összes cukros töltelék kifolyt. Biztosan jók ezek az arányok? 3 csomag élesztő? a tasakra az volt írva hogy egy csomag 1 kg liszthez elegendő. Nem vagyok egy kezdő szakácsnő, de szerintem itt vagy valami el van írva vagy nem tudom, biztos nem 1 kg liszt?
Ha valaki tudja mi történhetett vagy hasonlóan járt akkor írja meg! Köszönöm Timi

Polacsek Tímea
Timi / Polacsek Tímea v, 2012-12-09 14:30

Szia!

Köszönöm a választ, de nem hiszem hogy többször elkészítem ezt a receptet. Kérlek javítsd akkor a receptet, hogy friss élesztő hogy mások ne fussanak ebbe a hibába. Timi

Gabys
Gabys / Gabys szo, 2013-01-26 12:26

Kedves Tímea,
nem akarom megvédeni Jucit mert nem szorul rá. De valószinűleg elkerülte a figyelmedet hogy az élesztős zacskóra az is rá van írva hogy a 7 gr. = 25 gr. friss élesztőnek felel meg. Ha nincs itthon friss élesztőm ezt figyelembe véve használom fel. Így Te a 30 g. helyett kb. 75 gr. tettél bele. Talán ezért nem sikerült és a túlkelesztés miatt esett szét. A recept jó, szerintem adj egy esélyt még:) Szép hétvégét, Gabi

nbeatrix
nbeatrix sze, 2012-01-25 21:54

Szia!
Holnap szeretném megsütni a csigát. A hagyományos kakaós csiga töltelékébe (ha a recept porcukorral írja is) nem porcukrot, hanem sima cukrot teszek, sütés alatt megolvad. Ebben a receptben van valami jelentősége a darálásnak?
Előre is köszi a segítséget!
Bea

nbeatrix
nbeatrix p, 2012-01-27 15:33

Nagyon finom lett!
Nem porcukorból készítettem végül, egy ici-picit lehetett érzeni a cukor ropogását (lehet azért mert én tudtam).
Focizó fiúk ették meg, 10-ből 10-est kapott a süti :)

nbeatrix
nbeatrix sze, 2012-01-25 23:02

Gyors voltál :)
Szuper, így egy kicsit egyszerűbb lesz a dolgom!
Holnap beszámolok :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic szo, 2012-01-07 01:33

Kedves Juci!
Ma elkeszitettem, szuper lett! Isteni konnyu a tesztaja es nagyon fincsi :) Parszor meg gyakorolnom kell, hogy olyan szep legyen, mint a tied, de egyaltalan nem banom nyamiiiiii :)
Koszi ezt a finomsagot (is)!
Chocaholic

drienn
drienn v, 2011-12-04 19:41

Elkészítettem, nagyon finom lett:) Csak sajnos nem olyan szép, mint a képen:( Remélem a következő szebb lesz, mert tuti lesz következő:)

sbetti75
sbetti75 v, 2011-09-11 13:47

Egyszerűen csoda!!!! Imádom. Kakaóval, fahéjjal, mindenhogy.

Noncsiga
Noncsiga / Noncsiga szo, 2011-07-16 19:14

Szia! Nem tudod, hol lehetne (Szegeden) kardamomot találni? Eddig a hipermarketek fűszerkínálatában keresgéltem, nem találtam. :( A választ előre is köszi.

gaborkarola
gaborkarola szo, 2013-10-05 17:09

Kardamomot én vagy bioboltban szoktam venni, vagy nálunk Pécsen pl. van egy arab bolt a belvárosban, ahol mindenféle fűszert lehet kapni, de ne hagyjátok ki, enélkül sosem lesz igazán finn kalács íze!

sbetti75
sbetti75 v, 2011-09-11 13:50

Nem tudom, hogy kaptál-e már de én a Vidra utcában szoktam venni. A bolt nevét nem írom le, mert nem tudom, hogy szabad-e, de az utca elején van egy olyan épület, aminek a bejáratához lépcsők vezetnek fel, majd a másik oldalon le. Itt volt régen a trolimegálló. Ott tudsz venni. Üdv.:
Betti

laraed
Edit / laraed k, 2011-07-05 05:51

Istenem ,de gyönyörű az a tányér és a bögre :)) A csigák sem rosszak:)))))))))) Üdv Edit

Noncsi_
Noncsi_ k, 2011-07-05 05:09

Hát ez valami isteni! Tegnap este elkészítettem (kardamom nélkül, vaj helyett margarinnal), és nagyon ízlett nekünk :) Egyszerű és fincsi! Köszönet a receptért!

Kissy
Kissy k, 2011-05-24 21:53

sziasztok! hétfőn megcsináltam a sütit, az ízével semmi baj, nagyon finom lett, de a kinézete pocsék... tudnátok adni valami ötletet? szinte az összes töltelék kijött belőle sütés közben... :( pedig megkentem a tetejét, és mégis. :(

Bihary Livia
Bihary Livia p, 2011-05-20 14:48

Ma elkészittem,nagyon finom lett,még nem lett ilyen szép de majd legközelebb. Igazán jó kakaós a töltejék is nem csak mutatóban van benne anyag.Köszi a jó receptet.

piltzne
piltzne szo, 2011-05-14 17:58

Szia! Pár perce vettem ki a sütőből ezt a csodát. Régóta keresgélek finom kakaóscsiga receptet, de valahogy egyik sem jött be. Az igazat megvallva kissé gyakorlatlan konyhatündér vagyok :). Ez viszont szuper lett!!! A tészta felét úgy formáztam, ahogy írtad, a másik felét simán csigának vágtam fel. Családom még nem ért haza, meglepi lesz, de én már kettőt megettem :). Kívül ropogós, belül omlós.........a mai napi sikerélményt köszönöm neked!!!

Yvainne
Yvainne / Yvainne cs, 2011-05-12 16:52

nagyon szép lett a korvapuustid :D én először a gyerekek (akiket bébiszitteltem) nagymamájától láttam, hogy kell csinálni, ő nagyon profi volt már :)
imádom! még a boltban a fagyasztott változatot is képes vagyok megvenni, megsütve az is tökéletes :)
de most nem fér bele a fogyókúrám miatt
(nem kötözködés, de: rae sokeri :))

794