Hideg csemegeuborka recept

Hideg csemegeuborka
Hideg csemegeuborka
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sokáig a hordós uborkát szerettük, amíg egyszer meg nem romlott az egész hordó. Nem tudni miért. Ezután kerestem egy olyan receptet, aminek az elkészítése nem tart egy fél napig, nem kell többször felforralni, vagy vizesen dunsztolni. Ez a lehető legegyszerűbb módja, hogy télen is ropogós uborkát ehessünk. Ha esetleg maradna a léből, nyugodtan tegyük el egy ásványvizes palackban, és legközelebb használjuk fel. Így könnyen akár egy-két üveggel is el tudunk rakni, ha kevés az időnk.
Csak ne felejtsük el a palackra ráírni, hogy mi van benne, nehogy valaki meghúzza:-).

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

hidegen eltett csemege uborka, savanyú uborka, uborka télire
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fűszereken kívül az összes hozzávalót összekavarjuk, és hagyjuk őket feloldódni.
  2. Közben megtisztíthatjuk az uborkát és az üvegeket. 
  3. Az üvegek aljára tesszük tetszés szerint a fűszereket, majd az uborkát. (Mi leginkább a kaprosat és a szárított, darált chilivel ízesítettet szeretjük.)
  4. Ezután a levet ráöntjük, hogy ellepje az uborkát, majd a tetejét rácsavarjuk, és legalább egy éjszakát pihentetjük konyharuhával letakarva.
  5. Másnapra szép színe lesz, és tehetjük is a helyére.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 253 533
elküldve: 59
receptkönyvben: 1 465
elkészítve: 85/98
Facebookon megjelent: 1

szakács

mumuska

Mióta szakács: 2010.07.21.
37 recept

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2016-08-08 01:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.08.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

finis
finis / finis Fri, 2015-08-14 17:14

Nemrég kipróbáltam egy adagot,tettem hozzá ama paprikát,hogy csípős legyen,megsúgom hogy addig nézegettem nap mint nap,hogy egyszer csak felbontottam egy üveggel...isteni finom!!!Most is csináltam dupla adagból és azt hiszem soha többet nem fogok levet főzőcskézni!! KÖSZÖNÖM ezt a fantasztikus receptet!

nescafe
nescafe Sun, 2014-10-12 16:11

Köszönöm szépen a receptet, kipróbáltam és ma ettünk belőle először. Sikere volt és nagyon sajnálom,hogy csak 6 kis üveg erejéig próbálkoztam.Jövőre triplázok ! Ropógós guszta és finom is, még egyszer köszi.

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2014-08-18 12:48

Elkészítettem, de a felöntőlének több, mint a fele megmaradt. Minek ennyi lé hozzá?
Na mindegy, azért remélem jó lesz...majd írok, ha felbontottuk...:-)

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2014-08-24 18:52

Sajnos felforrt...mint eddig minden, amit hidegen kellett elrakni...:-(

gyongyi30
gyongyi30 Sat, 2014-07-26 10:32

Sziasztok!Én is ki próbáltam ezt a receptet lett is jó pár üvegel,de én is azt vettem észre,hogy apró kis buborékok vannak a tetején.Ez nem jelent problémát?Csak nem forrt fel?

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Sat, 2014-07-26 16:45

Szia! Nekem ez a fajta ubi még sosem forrt fel. Lehet hogy csak a felöntéskor kerültek oda a buborékok!

PEGS
PEGS Fri, 2014-07-18 10:09

Pár gerezd fokhagymával és meggyfalevéllel készítem,de alapjaiban
ezen recept alapján. Köszönet érte :Árpi

Gegeboy
Gegeboy Wed, 2013-07-24 18:40

Sziasztok!
Tegnap elkészítettem életem első uborkabefőttjét a fent leírtak szerint. Ma megnéztem és úgy látom, hogy apró buborékok vannak benne. Ez rossz jel? Felforrt és kuka az egész?

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Thu, 2013-07-25 08:04

Szia! A buborékok akkor kerülhettek bele, amikor felöntötted lével. Próbáld meg kirázogatni belőle, és nézd meg később, hogy vannak-e újabbak. De én több éve csinálom és még sisem romlott meg! Ha púposodik a teteje, akkor viszont felforrt, és csinálj újat!

SAGIMANO
SAGIMANO Wed, 2013-01-09 20:32

Lényegében - kicsit kevesebb ecet és só, és csipet NaBenzoátot is teszünk bele - mi is ezt a receptet használjuk. Nagyon finom és az uborka roppanós marad.
Egy észrevétel a lé készítéshez. Az ecetet a legvégén adom hozzá, amikor a borkén már feloldódott. Különben nagyon lassan oldódik PH!

Csitke
Csitke Wed, 2012-08-01 13:42

Kedves Barbatrukk!
Nekem van egy jó céklareceptem télire, ami nálam évek óta bavált. Íme a hozzávalók: 3l víz, 6dl 10% ecet,17dkg só, 55dkg cukor, 2 csapott teáskanál egész kömény. Ezeket az alapanyagokat összefőzöd, és lekapcsolod a gázt, majd ezután pici vízbe kikeversz egy jó pupozott mokkáskanál szalicilt és a meleg lébe kevered!/A szalicilt a lébe soha ne forrald bele!/Hagyod az egészet teljesen kihülni!
A céklát héjastól megfőzöd, ha kihült lehuzod a héját, és feszeleteled nem túl vastag szeletekre. Majd 1literes üvegekbe rakod és rámered a levet.Megjegyezni kívánom hogy ne tömd agyon az üvegeket mert ha a lé nemtudja átjárni megfog romlani.Lezárod és a végleges helyére teszed! Sok sikert! Írd meg ha izlett!

Egyetlen Rózsa
Egyetlen Rózsa Fri, 2014-07-25 18:15

Szalicil nélkül nem működik? Ma már senki sem használja, mert káros az egészségre.

pinte nelli
pinte nelli Tue, 2017-08-08 08:19

Régen nem is volt más ,csak szalicil,és senkinek nem volt tőle semmi baja.Mindig jön valami pihent agyú,aki kitalálja,hogy az évtizedeken keresztül jól bevált dolgok károsak az egészségre,hogy aztán más névvel feliratozva tízszeres ,sőt százszoros áron vehesse meg a jó nép ugyanazt .

Farkas Katalin
Farkas Katalin Mon, 2014-07-28 14:27

Kedves Szuszka, ha nagyobb városban, vagy közelében laksz, találsz olyan gyógyszertárt, ahol minden további nélkül vehetsz! Ami pedig a káros hatást illeti, nagyon sok gyógyszernek az alapanyaga, pl. aszpirin, ott nem káros?

eysan
eysan Tue, 2012-07-24 19:59

Ha a teteje rajta van nem mindegy, hogy letakarom vagy nem, berakom a helyére vagy nem ?Nem értem.

Klara53
Klara53 Mon, 2017-08-07 13:23

Nekem is ugyanez a kérdésem! Nem tető nélkül kell letakarni, hogy a levegőbuborékok kimenjenek belőle? És aztán lezárni?

Galagonya2
Galagonya2 Mon, 2012-07-09 09:16

10%-os ecetből mennyit tegyek? Én is jobban szeretem a kicsit édesebbet, mint a savanyút...

csordasjozsefne
csordasjozsefne Wed, 2011-09-14 20:33

Ez az uborka igy eltéve nagyon finom és ropogos.Én már évek óta igy csinálom és mindig nagy sikere van.Az ecettel kapcsolatban Én már nem vagyok mai csirke sok módon próbáltam jó és finom savnyusággal kedveskedni a családomnak és az ismerősőknek is elmondhatom a fiatal menyecskéknek hogy a 20%-os ecetet amikor megveszem azonnal higitom mert ugy biztosabban izesitek vele.Ugyanis az ecetsav ,és nagyon keves kell belőle éppen a fele mint a 10%-osnak.Visszatérve a savanyitashoz elmondhatom hogy ez a felöntőlé nem csak az uborkához jó hanem a töltött paprikahoz és a csalamádéhoz is. Csupan az izesitéssel kell változtatni a füszereket olyanokat kell hozzá válogatni ami harmonizál izben.Pla régi dédik és nagymamak szivesen használták a meggyfa fiatal ágát levéllel eggyütt az uborkához a csalamádéhoz.jól használható eggyütt a csombor a kapor és a babérlevél.A csombort nálunk a háziasszonyok nem ezen a néven ismerik pedig általában minden szakacs polcán megtalálható.A borsikafűről beszélek,Érdemes a vásárolt fűdzerszám csomagolásán mindig elolvasni hogy mihez való hogyan használjuk a fűszert.Ahol széles párkánya van a konyha ablaknak érdemes télen is cserepes növényeket nevelni.A friss fűszer használata izletesebbé teszi ételeinket és kevesebb sóval érjük el a kelő sós izt.Most ennyi amit szerettem volna veletek közölni ha valakit erdekel afüszer és annak használata A savanyitas csinja -binja szivesen segitek.Közeleg a szlovak fesztivál ideje ott minden évben kiallitás és verseny van Békéscsabán.Én már hosszú évek óta rendszeres résztvevője vagyok ennek a rendezvénynek.Nem dicsekvés képpen tavalyelőtt én nyertem meg a versenyt káposztával toltott cseresznyepaprikámmal.
Mostpedig egy dinnye receptet szeretnék nektek leirni.Talán van még dinnye és ki lehet próbálni
10kg dinnye/ én éretteket szeletelek
1kg cukor -lehet édesitőszerrel is
1l 10% ecet/ha nagyon édes érett nem teszem bele mindet izlés szerint
4ek só
fűszerek-babérlevél,bors tarka/piros,feher fekete zöld
elkészitése:
a dinnyéket meghámozom és egy nagy edénybe bele szeletelem lehet nagy vödörbe is
amikor készen van a hozza valokat a tetejére szorom ,végűl legutoljára 1 cs szalicilt szórok rá.letakarom és hüvös helyre teszem.Másnap vigyazva ne törjem a szeleteket óvatosan megkavarom.amikor minden elolvadt ez általában 2 nap akkor vagy ebben az edényben vödörben hagyom vagy üvegekbe szedem,a sajat levével felöntöm és a kamrába elteszem . Jó étvágyat kivánok hozzá.-Böbe

Barbatrukk
Barbatrukk Tue, 2012-05-22 00:29

Kedves Bobe,
Segitsegedet szeretnem kerni ceklaval kapcsolatban. Egy jo receptrelenne szuksegem amit a konyhaban eloallithatok. Se hordom se befozogepem nincs. Koszonom Barbatrukk

Kota
Kota Sun, 2012-05-13 18:44

Kedves Böbe!
Igaz még messze van a befőzési, savanyítási szezon, de engem érdekelne egy pár recept, ha tudsz akkor kérlek segíts nekem.Szeretnék az éven "dobálós" savanyúságot készíteni, van egy 30 literes zárható hordóm, amit meg szeretnék tölteni.Van valamilyen jól bevált recepted?Ja, és még a minap figyeltem a pincémben, hogy egy pár kiló céklám is van.Ezt üvegekbe szeretném tartósítani, nem akarom, hogy tönkre menjen.Kérlek segíts, ha tudsz!Ide is írhatod a receptet, vagy itt van az e-mail címem: kissgalkata@gmail.com amelyik számodra szimpatikus.Várom a segítségedet!
Minden jót!
Üdv!
Kata

szneki
Szneki / szneki Sat, 2011-07-16 22:01

Kedves LadyKatica!
bár ez minden csak nem gyors segítség ahogy az időpontot elnézem,de azért én leírom a véleményem,amennyiben az ecet százalékára gondoltál:)
A bolti íz is relatív,de általában azok nem annyira savanyúak,így szerintem akkor a 10% ecet jöhet szóba.
Remélem tudtam segíteni:)
üdv.:Zsuzsi

LadyKatica
LadyKatica Sat, 2011-07-16 10:39

Sziasztok

Szeretném ha valaki megtudná mondani ízre mennyi a különbség a 10-20 százalékos savanyú ubi között?melyik hasonlít a bolti ízre.Nagyon megköszönném ha valaki mielőbb választ adna mivel itt állok az alapanyagokkal és kiszeretném próbálni a receptet!Köszönöm mindenkinek a segítséget!

juma
juma / juma Tue, 2011-07-05 11:50

30 l-es hordóba rakok 2 mokkáskanál borként,.de mindent csírátlanítok. Az edényeket,az uborkát forrázom lobogó sós vízzel.Kézzel nem nyúlok a hordóba , csak forrázott szűrőkanállal.

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-07-05 06:40

Kedves Mumuska!
hm,ez pofon egyszerűnek tűnik,én is kipróbálom,a hozzászólások alapján nem fogok csalódni:)
Természetesen a tapasztalataimat meg fogom írni ősszel:)
Lehetséges hogy én is 10%os ecettel teszem el,jobban szeretjük kevésbé ecetesen,édesebben:)
Köszönet a receptért!
üdv..Zsuzsi

FMarcsi91
FMarcsi91 Sat, 2010-11-06 16:36

kedves mamus -ka

M2a bontottam fel az utolsó üveg uborkámat nagyon finom volt,és kemény maradt az uborka,sajnos csak ilyen keveset tettem el,mert nem gondoltam hogy ilyen nagy sikere lesz a családban,de jövőre dupla adagot készítek.Köszönöm ezt a jó és finom receptet.

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Tue, 2010-11-02 20:26

Szia!
A hétvégén megkostoltuk az uborkát! Ropogos volt, viszont kicsit savanyább lett, mint ahogy mi azt szeretjük! De lehet azért, mert mi csak 10% ecetet szoktunk használni!
Üdv.: Adri

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Wed, 2010-11-03 11:33

Örülök, hogy ízlett! Legközelebb talán próbáld ki 10%-os ecettel, vagy több cukorral. Mivel a borkén a tartósító, szerintem így is sikerülnie kell.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-08-28 19:10

Sziasztok!

Ma tettem el, életemben legelőszőr uborkát és erre a recptre, kezdő háziasszonyként. Remélem sikerül és köszönöm a receptet;)

FMarcsi91
FMarcsi91 Mon, 2010-08-23 15:07

szia torpi

de szerepela felsorolásban a kapor is nézd csak meg .

torpi
torpi Thu, 2010-08-19 06:50

Bocsi, de ugy latom kapor is van benne, bar a felsorololasban ez a fuszer nem szerepel.Szerintem pedig az uborkak legfubb fuszere a kapor, de meg az uborkasalataknak is.Udv.

FMarcsi91
FMarcsi91 Fri, 2010-08-13 13:24

szaisztok
én is olvastam és el ki is próbáltam ezt a csodálatos savanyúság receptet az én családom is nagyon csodálkozott hogy nem kell hozzá tartósitószer,de remélem majd ha felbontom nem vallok vele szégyent a család elött.

Lidi
Lidi Thu, 2010-08-12 20:29

Mumuska!
A leve egy idő után nem kezd el apadni?
A tetejére nem kell szórni egy pici szalicilt?

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Fri, 2010-08-13 09:04

Kedves Lidi!
Szalicilt azért nem kell szórni a tetejére, mert a borkén a tartósító. Én eddig még nem vettem észre, hogy apadna a leve, de lehetséges, hogy valamennyit magába szív.

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Thu, 2010-08-12 13:06

Szia!
Kipróbáltam, Tegnap csináltam 16 kisüveggel, remélem jól fog sikerülni és nem vész kárba! Anyukám és a nagymamám furcsálották, hogy "hidegen" kell eltenni, de remélem a téli estéken majd belátják, hogy így is lehet! Mennyi idő múlva lehet megkostólni, hogy hogyan sikerült?
Üdv.: Adri

mumus-ka
mumuska / mumus-ka Fri, 2010-08-13 09:01

Kedves Adri!

Eleinte én is nagyon féltem, hogy nem fog elállni, de nekem még egyszer sem romlott meg!Szerintem kb. 2-3 hét múlva már meg lehet kóstolni, de mi nem szoktuk, csak ősszel, vagy télen. A színén látszik már, hogy mikor jó, szép sárgás-zöld lesz.
Arról is számolj majd be, hogy hogy ízlett!!!

bibka74
bibka74 Sun, 2010-07-25 16:02

Szia mumuska!
Ez tényleg ennyire egyszerű,hogy nem kell felforralni a levet?!
Ezentúl így fogom készíteni én is.Bár a chilit kihagyom a gyerekek matt.
Nagyon gusztusosan néz ki!
Üdv.:bibka74

131