hozzászólások

leírás

A borkén csíra-, és baktériumölő, antioxidáns termék borászati felhasználásra.
Apró kristályos, porszerű, fehér színű, jellegzetesen kén-dioxid szagú anyag.
A borként a borkészítés szinte minden fázisában alkalmazzák, pl. a cefre készítésekor: a cefrére szórják az oxidáció megelőzésére. Ha a cefrét nem kezelik le, mert pl. a rothadt szőlőszemek aránya több mint 15%, akkor inkább a friss mustba teszik, mert a cefréből magával hozza és konzerválja a rothadást, a nem kívánt kellemetlen anyagokat.
A gyenge mustkénezést a borhibák kialakulásának korai megelőzésére alkalmazzák. Mielőtt a kezelendő anyaghoz keverik, kevés vízben vagy borban feloldják.
A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását és ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkenti a borbetegségek fellépésének lehetőségét.
A bor kénezésére pl. a káros színmélyülés megelőzése miatt is szükség van.
Savanyúságok, mint pl. a káposztasaláta, csalamádé, paprika eltevéséhez adagolják a borként, így a savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad.
Nem szabad a borként forró vízbe tenni! Ha pedig véletlenül szembe vagy bőrre kerül, bő vízzel le kell öblíteni!

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen; használat után az eredeti csomagolást légmentesen le kell zárni.

Borkén alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!