Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban recept

1 adag
508
kcal
Házi fehér kenyér 11. -  Pataki tálban
Házi fehér kenyér 11. -  Pataki tálban
receptkönyvben hozzászólások (106)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első kenyere. Na jó, a második, mert tegnap már volt egy főpróba, de nem igazán stimmeltek az arányok, úgyhogy kicsit kísérletezni kellett a mennyiségekkel, de ez így nagyon finomra sikerült. Fantasztikusan tömör, masszív, igazi rusztikus kenyér, körben ropogós a héja, sütés közben elképesztően intenzív illata van. Menetközben nem kell locsolgatni, mert a beáztatott római tálból épp elég nedvességet kap.
Természetesen elkészíthető, begyúrható kézzel is, sajnos az én csuklóm a majd fél órás dagasztáshoz kevés.
Fontos, hogy hideg sütőbe tegyük, különben elrepedhet a tál.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Most éppen csülkös bableves készült hozzá, de nagyon finom egyszerű vajjal, tejjel, lekvárral, felvágottakkal, szendvicskrémekkel, gyakorlatilag bármivel, amihez nélkülözhetetlen a jó házi kenyér semmivel össze nem hasonlítható íze.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, kenyér római tálban, fehér kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
  2. Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
  3. Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
  5. Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 126 355
elküldve: 181
receptkönyben: 2 657
elkészítve: 109/171
Facebookon megjelent: -

szakács

pamelie

Mióta szakács: 2010.06.04.
59 recept

Hozzászólások (106)

Domi51
Domi51v, 2014-08-24 19:10

Elkészítettem,4 cm vastag ehetetlen maszlag lett belőle.

Domi51
Domi51v, 2014-08-24 19:11

Elkészítettem,4 cm vastag ehetetlen maszlag lett belőle.

Yllarion
Yllarionp, 2014-08-15 13:30

Ugye jól értelmezem, hogy a 20 perc akkor indul mikor a sütő hőmérséklete elérte a 230 fokot?

Emília Todorov
Emília Todorovszo, 2014-08-09 17:58

Ez a kenyér nálam bevált, kissé megváltoztattam a receptet. 70. dkg. liszt 4.dl. langyos víz 1, teáskanál ecet, 4 e.k. olaj. 1.teáskanál só, 1 teáskanál cukor. 1 csomag szárított élesztő. Folyékony hozzávalót a gép aljára, rá a liszt, egy sarokba só, másik sarokba cukor élesztőt a cukorhoz keverem. A pataki tálat beáztatom. Dagasztó programra állítom a gépet, ha kész átgyúrom, megformázom, kis olajos ecsettel kikenem a tál alját, bele a kész tészta. fél órát letakarva pihen. Ha kész éles késsel 3 helyen bevágom a tetejét, és hideg sütőbe teszem 230 fokra. 20. perc. 200.fokon. 30, 35. perc. leveszem a tetejét, vizes ecsettel megkenem, és 10, 15. percig vissza teszem. Ha szép piros rácsra teszem hűlni. Gyönyörű és finom. Január óta sütöm. Férjem nem hajlandó bolti kenyeret enni.

Norahabraham
Norahabrahamk, 2014-04-29 12:34

Miss Sweetly, az en tapasztalatom a csereptallal az az, hogyha nem hagyom vizben allni masfel orat, csak 20 percet es neha nem is teszem vizbe, csak melle teszek egy edenybe vizet,a kkor nem veszi at a csereptal izet.

Kulonben meg az egyik legjobb recept amit eddig kiprobaltam. koszonom

annazsofi
annazsofiszo, 2014-06-07 19:30

A kenyér hozzávalói nem egészen a te recepted,de a folyamat, a pataki tál,a tied szerint lett alkalmazva.
A gondom a sütőpapírral volt. Teljesen ráragadt a kenyérre. Itt- ott a finom ropogós kenyérhéjat emiatt le kellett vágni. Feltétlenül kell sütőpapír,nem elég a kivajazott tál?
Egyébként én magam dagasztottam a kenyértésztát,dagasztógép nélkül. Én minden kelt tésztát többször is "megdögönyözök"(ezzel is így tettem) kelés közben.Jót tesz a tésztának,könnyű,lukacsos tőle.

BioAdri
BioAdriv, 2014-03-23 20:20

Megcsinaltam, elsore jo lett! Feher tonkolyliszttel csinaltam, nem kelesztettem 2x, hanem felmelegedo sutobe tettem. Figyelni kell, h az eleszto ha szaraz is, akkor is friss legyen.
A tesztat a kenyersuto dagasztotta es kelesztette. Kivettem es gyurmazas nelkul bevagdostam es be a talba (masfel orat azott, amig a gep is dolgozott.) en csak kivajaztam a talat, ra a sutopapir es kesz. Eletem legegyszerubb kenyere volt! Koszonom!

Ritus75
Ritus75v, 2014-02-23 13:07

Nagyon szép lett, csak tùl olajos. Én két evőkanálnyit szoktam bele.

Kristálykonyha
Kristálykonyhah, 2014-02-10 16:17

Szia!hétvégén megsütöttem a kenyeret.Nagyon szép lett.Viszont sütés közben nem nőtt meg, és a belseje, élesztőszagú és túl tömör volt.Sajnos gázsütőm van, nem villany.Mit ronthattam még el?
Köszi a választ :)

hanita88926
hanita88926cs, 2014-02-06 18:44

szia!
köszönöm a receptet, kicsit nagyobb adagból (80 dkg lisztből) készítettem a kenyeret, nagyon finom lett. azóta mindig házi kenyeret kell sütnöm, de örömmel teszem :)

syssi75
syssi75p, 2014-01-17 22:13

Szeretném megkérdezni,hogy felesben is lehet sütni?Sima és teljeskiőrlésű lisztre gondolok.Ha nincs dagasztó gépem akkor csak leteszem melegre kelni?Köszönöm.

pamelie
pamelieszo, 2014-01-18 12:48

még nem próbáltam,de szerintem használhatod a teljes kiörlésűt felesben, nem hiszem, hogy baja lesz ( bár ismétlem, én még nem próbáltam). Kelesztésnél már én is kiveszem a gépből és tálban kelesztem, meleg helyen, csak a dagasztást bízom a gépre.
Remélem, tetszeni fog, ha elkészül :)

zso2
zso2sze, 2014-01-15 23:03

Szia!Ma sütöttem a recepted alapján kenyeret.Isteni finom lett,gyönyörűen megkelt,belül puha,lágy,kívül pedig finom ropogós lett a héja.
Így legalább tudom mire használni a felül kissé repedt pataki tálamat.
Köszönöm a receptet.

niko80
niko80k, 2014-01-14 18:25

Köszönöm a feltöltést!Nagyon jól sikerült,szuper jó recept.Biztosan sokszor fogom még elkészíteni.Kézzel dagasztottam,de nem volt egy nagyon nehéz nagyon jó álagu a tészta!!!!!! Köszi még egyszer!

niko80
niko80h, 2014-01-20 13:26

Ma megint elkészítettem,20dkg teljesőrlésű liszttel,felesbe nem mertem megpróbálni,de szerintem úgy is jó lenne volna,mert ez is nagyon finom és tökéletes lett!!!!!!!Köszi még egyszer a receptet!

szboglar
szboglarv, 2014-01-12 17:13

Köszönöm ezt a receptet! Ez lett életem első kenyere, és olyan finom lett, hogy nem ez lesz az utolsó! Szépen megkelt, és remek az íze! :)

tszoli
tszolip, 2014-01-10 22:46

Jelentem tökéletesen sikerült és isteni az íze! Olyan mint a képen!!!

Klárika81
Klárika81p, 2014-01-10 22:42

Hú ez igazán jó receptnek tűnik, ki is fogom próbálni most rendeltem egy Pataki Tálat a potompenz.hu Webáruházból szerencsére tényleg gyorsan megérkezett és jó árban is sikerült megkapnom, így most nagyon örülök minden különleges receptnek amit ebben el készíthetek!
Köszi Pamelie!!! :)

NoSalty.hu
NoSalty.hucs, 2014-01-09 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

darcy73
darcy73v, 2014-01-05 15:34

Én már többször sütöttem itthon kenyeret-tepsiben,jénaiban-de római tálban még nem.Kipróbáltam és csalódás lett a vége.A tészta szuper lett.Szépen meg is kelt.Mikor betettem a sütőbe,még gyönyörű magas volt,később viszont összesett a tálban-szerintem a gőz lenyomta.Nem is sült,inkább főtt a kenyerem-így levettem a tetejét és úgy próbáltam menteni,de már nem jött fel.Mondjuk legalább megsült,de szépnek semmiképp nem mondanám.A probléma a sok gőz lehet-véleményem szerint.

Jannoosz
Jannooszk, 2013-12-31 13:46

Szia,
A sütőpapírt kihagytam, minden mást szó (betű) szerint betartottam. Hőlégkverést alkalmaztam.
A tálban az első kelesztés után szépen feljött a tészta.
Mikor beöntöttem a pataki tálba összeesett. Kézzel próbáltam összerendezgetni, de semmi siker. végén kaptam egy 4 cm vastag kenyeret. Sajnálom, hogy fényképet nem tudok feltölteni, lásd, mi lett belőle. Mit rontottam el?
Gyuri

Kata58
Kata58cs, 2014-01-09 09:18

Amikor a Tálba kerül...mindenképpen újra keleszteni kell, nem szabad az időit sajnálni rá és nem szabad túl meleg helyre sem tenni.. az újrakelesztés után

.probáld a sütőt csak 75 fokra állitani, 15 percre, és utána huzd fel a megadott sütőhömérsékletre...

Kata58
Kata58szo, 2013-06-15 07:37

Nagyon jól sikerült! Kicsit megbillent a kezem a cukor hozzáadásával, így egy édes kenyeret kaptam, de nagyon finom és szép lett. Érdemes itthon sütni a kenyeret..

Kata58
Kata58cs, 2013-06-13 16:27

Ujfennt megcsináltam, most sütöm a jénaiban...de mivel most Tescos simaliszttel készült igy 75 dkg lisztet használtam fel.olyan gyönyörü és hatalmas lett, hogy kinyomja a Jénait,de tény hogy nem lett lapos.
Remélem a végeredmény is ugyanolyan finom lesz mint az eddigiek.Most vettem le a jénai tetejét.

vera69
vera69szo, 2013-05-25 08:43

Már kész volt a kenyértésztám, amikor rábukkantam a receptedre. Szeretem ezt a cserép tálat.
Tényleg jó a kenyérsütésre is.
Legközelebb a recepteddel is megpróbálkozom, mert ecetet még nem használtam. Szia

Julia5
Julia5sze, 2013-05-08 14:22

Kedves Pamelie,

Nem regen vettem egy romai talat es alig vartam, hogy kiprobalhassam kenyersutesre is! Ezzel a recepttel kezdtem, de sajnos nem jartam sikerrel. A kenyer a sutoben osszeesett, arra gondoltam talan nem tartottam be eleg jol a kelesztesi idot; de ami a nagyobb gondom es kerdesem lenne, hogy a kenyer alja teljesen suletlen maradt. Nagyon halas lennek ha tanacsot kaphatnek, mit csinalhattam rosszul? Beaztattam a talat, a sutopapirt bevajaztam, arra tettem a tesztat.
Elore is koszonom, ha barki tud valaszolni!

Gabys
Gabyssze, 2013-05-08 14:43

Kedves Julia5
szerintem a kenyérsütőbe való sorrend is hibádzik. Alulra kell tenni a folyadékokat, élesztőt belemorzsolni aztán a liszt sarkokba a cukor és a só. Amig melegíti a gép az összetevőket, addig az élesztő a folyadékokkal felpezseg. Felülre a lisztbe csak instant élesztőt szabad tenni. Állítsd a gépet dagasztó-kelesztő programra (az én gépemen másfél órás program) a gép elvégzi a munka nagyobb részét. Lisztezett deszkára borítsd ki, nem kell átgyúrni, mert akkor a buborékokat kinyomod belőle, a kenyértésztád szerintem ezért (is) esett össze. Ha kész a kenyered tedd sütőzacskóba, tedd bele a beáztatott tál aljába, alaposan kendd le vízzel egy ecsetsegítségével, 3 helyen vágd be, légmentesen zárd el a zacskó száját 3-4 helyen hústűvel lyukaszd át. Nem kell a tetőt rátenni. kb. jó óra alatt megsül. A színén látni fogod. Remélem segítettem. Üdv: Gabi Nem reklámnak szánom, de nézd meg a sajtos-burgonyás kenyeremet. Az is pataki tálban készült.

Julia5
Julia5sze, 2013-05-08 15:26

Koszonom a gyors valaszt, Gabi! :-) Ki fogom igy is probalni, de nagyon erdekelne tovabbra is lehet-e olyan szep kenyeret sutni mint a kepen, csak a pataki talban, sutozacsko nelkul is?

Gabys
Gabyssze, 2013-05-08 15:34

Kedves Julia,
erre én nem tudok választ adni sajnos. Én sütőzacsiban sütöm mindig, mert így a keletkezett párában magasodik a kenyér és a pataki tálban tartja a formáját nem lapul el. Nem utolsó sorban látom is, hogyan alakul a sütőben:) Ilyen szép lesz mint a képen:)

Julia5
Julia5sze, 2013-05-08 16:26

Koszonom szepen, Gabi! Azt hiszem megyek sutozacskot venni! Bar meg nem adtam fel teljesen. :-) Kozben keresgeltem meg az interneten, volt aki azt irta az also reszt nem kell aztatni...

Gabys
Gabyssze, 2013-05-08 16:37

A tálat mindig célszerű beáztatni, hogy az agyag pórusai feltöltődjön vízzel, különben elrepedhet a tál, ahogy forrósodik a sütő. Én 35x43 cm. sütőzacsit használok, ha ügyes vagy 1 zacsi többször felhasználható, nem veszélyes az ára. Nézd meg az említett kenyeremet, hátha nyújt ötletet, segítséget, hogy ezzel a recepttel valóban finom kenyeret süssél:) Nem érdemes feladni, (én is sokáig vacakoltam, míg végül csak sikerült) remek kenyeret lehet sütni otthon is:) Sőőőőőőőőőőőt:D

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.husze, 2013-03-06 15:49

Lehet, hogy nagyon kezdő vagyok, de a Pataki tálat előbb kenjük be margarinnal, arra tesszük a sütőpapírt, vagy a sütőpapírra kenjük a margarint, utána tesszük be a tésztát?

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hup, 2013-03-08 03:36

Megcsináltam, hogy előbb bemargarinoztam a Pataki tálat, arra tettem fel a sütőpapírt. Nem igazán van sikerem ebben a kenyérsütés receptben. Kétszer is nekifogtam. Mind a kétszer lapos lett. A fent leírt receptet betartottam. Elsőre, ahogy le van írva mindent beledobáltam a sütőgépbe, az dagasztott. A kelesztést a előmelegített langyos sütőben végeztem. Így nagyon lapos lett a kenyér. A hőmérsékleteket, időket, hozzávalókat mindig betartottam. Csak nem sikerült. Lapos lett. Anyámnak elmeséltem. Azt mondta, hogy az élesztőt fel kell futtatni. Elmesélte, hogy hogyan kell felfuttatni. Utána úgy is megcsináltam, ahogy ő mondta, hogy az élesztőt fel kell futtatni, nagy lelkesedéssel. A többit ugyanúgy csináltam, mint az elsőnél. Percet, hőmérsékletet betartva. Így is lapos lett. Most milyen praktikát nem hajtottam végre, ami esetleg nem volt leírva? A receptet, teljes kiőrlésű liszttel csináltam végig. Azt is mondták, hogy azért nem kelt meg rendesen a kenyér, mert az előmelegített sütőben csináltam a kelesztést. Kérek szépen tanácsot... Vagy maradjak a számítógép szerelésnél? :-)

Kata58
Kata58cs, 2013-06-13 16:35

Ne add fel! Tény kenyérsütő géppel jártam úgy, hogy a szemétben landolt nem is egyszer...Ha teljes kiörlésű lisztből csinálod,mindig laposabb és tömörebb a kenyér...Esetleg 5o %-ban keverd sima liszttel. én most nem száritott élesztővel, hanem natur élesztővel csináltam /2 dkg./ de nem kelesztettem túl így is csodás lett.
A 3 nappal ezelőtti mivel rozslisztet és magos lisztet is használtam valamint egy kevés sima lisztet laposabb lett, de az élvezetéből nem rontott semmit / 2O -15 - 2o -dkg-mal/ csináltam.

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.huk, 2013-02-26 19:19

Lenne egy kérdésem, teljes kiőrlésű lisztből lehet elkészíteni? Ha igen, mire kell odafigyelni, ha abból készül?
A válaszát előre is köszönöm.

pamelie
pameliek, 2013-02-26 21:54

Kedves PC-Szaki!Mivel még nem próbáltam, nem tudom, elkészíthető-e, de azt gondolom, nincs semmi akadálya és buktatója a dolognak.

nunu66
nunu66szo, 2013-02-23 21:27

Sziasztok!!
Ma megcsináltam ezt a kenyeret jénaiban és valami isteni finom lett!!
Ahogy a nagykönyvben le van írva.Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet,ezentúl csak így fogom csinálni a kenyeret!!!
Üdvözletem:egy kezdő kenyérsütős háziasszony!!Nóri.

Kata58
Kata58szo, 2013-02-23 16:48

Most sül jénaiban...én megbolondítottam egy kis zabliszttel és egy kis rozsliszttel, de remélem így is fincsi lesz...

Bazsalikom75
Bazsalikom75k, 2013-01-29 17:02

Sziasztok!
Valaki sütötte már hagyományos gázsütőben ezt a csodás kenyeret?
Kíváncsi lennék,hogy eben az esetben milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni,
főleg mivel ez esetben légkeverés sincs.
A válaszokat előre is köszönöm!

Szép napot! Évi

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
508