Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban recept

Házi fehér kenyér 11. -  Pataki tálban
Házi fehér kenyér 11. -  Pataki tálban
75 perc / sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (119)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első kenyere. Na jó, a második, mert tegnap már volt egy főpróba, de nem igazán stimmeltek az arányok, úgyhogy kicsit kísérletezni kellett a mennyiségekkel, de ez így nagyon finomra sikerült. Fantasztikusan tömör, masszív, igazi rusztikus kenyér, körben ropogós a héja, sütés közben elképesztően intenzív illata van. Menetközben nem kell locsolgatni, mert a beáztatott római tálból épp elég nedvességet kap.
Természetesen elkészíthető, begyúrható kézzel is, sajnos az én csuklóm a majd fél órás dagasztáshoz kevés.
Fontos, hogy hideg sütőbe tegyük, különben elrepedhet a tál.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Most éppen csülkös bableves készült hozzá, de nagyon finom egyszerű vajjal, tejjel, lekvárral, felvágottakkal, szendvicskrémekkel, gyakorlatilag bármivel, amihez nélkülözhetetlen a jó házi kenyér semmivel össze nem hasonlítható íze.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, kenyér római tálban, fehér kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
  2. Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
  3. Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
  5. Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 194 354
elküldve: 202
receptkönyvben: 2 954
elkészítve: 150/212
Facebookon megjelent: 4

szakács

pamelie

Mióta szakács: 2010.06.04.
59 recept

Hozzászólások (119)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tamás975
Tamás975 Sun, 2017-08-20 12:50

Sziasztok! Európa tál (Pataki tál belül mázzal) is jó hozzá?

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Sat, 2016-12-03 11:43

Másodszorra sütöm meg,az ízével állagával semmi gond,viszont tök lapos kenyér a végeredmény. Ez mitől van? Rendesen dagasztom,szépen megkel,aztán mégis sülés közben összemegy.

szili51
szili51 Sun, 2016-10-16 18:10

Lassan egy éve találtam rá erre a receptre és mondhatom nagyon bevált.Azóta csak ilyent eszünk. Mivel a kenyérsütőm felmondta a szolgálatot, kézzel dagasztom. Az adagokat leírás szerint betartva, teszek bele korpát, magokat, olykor rozs vagy más pelyhet is. Nekem tökéletes ! (Nálunk, Erdélyben pataki tál = római tál)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2016-01-14 02:34

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.01.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

szenzsu
szenzsu Tue, 2015-01-13 22:28

Kedves Kenyérsütő társaim! Évekig sütöttem kenyeret kenyérsütőben, az ott leírtak szerint, finomabbnál finomabbakat. Egyszer csak nem sikerült, próbálkoztam nagyon sokszor, és azután soha nem sikerült. Elhoztam az anyukám gépét, azzal sem sikerül. Mi lehet az oka, Tudnátok tanácsot adni?

FodDom
FodDom Tue, 2015-01-13 13:17

Sziasztok! Talán butaságot kérdezek, de a tál tetejét ráteszem sütés közben? :)

Közben elolvastam... :D

Domi51
Domi51 Sun, 2014-08-24 19:10

Elkészítettem,4 cm vastag ehetetlen maszlag lett belőle.

Domi51
Domi51 Sun, 2014-08-24 19:11

Elkészítettem,4 cm vastag ehetetlen maszlag lett belőle.

Yllarion
Yllarion Fri, 2014-08-15 13:30

Ugye jól értelmezem, hogy a 20 perc akkor indul mikor a sütő hőmérséklete elérte a 230 fokot?

Emília Todorov
Emília Todorov Sat, 2014-08-09 17:58

Ez a kenyér nálam bevált, kissé megváltoztattam a receptet. 70. dkg. liszt 4.dl. langyos víz 1, teáskanál ecet, 4 e.k. olaj. 1.teáskanál só, 1 teáskanál cukor. 1 csomag szárított élesztő. Folyékony hozzávalót a gép aljára, rá a liszt, egy sarokba só, másik sarokba cukor élesztőt a cukorhoz keverem. A pataki tálat beáztatom. Dagasztó programra állítom a gépet, ha kész átgyúrom, megformázom, kis olajos ecsettel kikenem a tál alját, bele a kész tészta. fél órát letakarva pihen. Ha kész éles késsel 3 helyen bevágom a tetejét, és hideg sütőbe teszem 230 fokra. 20. perc. 200.fokon. 30, 35. perc. leveszem a tetejét, vizes ecsettel megkenem, és 10, 15. percig vissza teszem. Ha szép piros rácsra teszem hűlni. Gyönyörű és finom. Január óta sütöm. Férjem nem hajlandó bolti kenyeret enni.

Norahabraham
Norahabraham Tue, 2014-04-29 12:34

Miss Sweetly, az en tapasztalatom a csereptallal az az, hogyha nem hagyom vizben allni masfel orat, csak 20 percet es neha nem is teszem vizbe, csak melle teszek egy edenybe vizet,a kkor nem veszi at a csereptal izet.

Kulonben meg az egyik legjobb recept amit eddig kiprobaltam. koszonom

annazsofi
annazsofi / annazsofi Sat, 2014-06-07 19:30

A kenyér hozzávalói nem egészen a te recepted,de a folyamat, a pataki tál,a tied szerint lett alkalmazva.
A gondom a sütőpapírral volt. Teljesen ráragadt a kenyérre. Itt- ott a finom ropogós kenyérhéjat emiatt le kellett vágni. Feltétlenül kell sütőpapír,nem elég a kivajazott tál?
Egyébként én magam dagasztottam a kenyértésztát,dagasztógép nélkül. Én minden kelt tésztát többször is "megdögönyözök"(ezzel is így tettem) kelés közben.Jót tesz a tésztának,könnyű,lukacsos tőle.

BioAdri
BioAdri Sun, 2014-03-23 20:20

Megcsinaltam, elsore jo lett! Feher tonkolyliszttel csinaltam, nem kelesztettem 2x, hanem felmelegedo sutobe tettem. Figyelni kell, h az eleszto ha szaraz is, akkor is friss legyen.
A tesztat a kenyersuto dagasztotta es kelesztette. Kivettem es gyurmazas nelkul bevagdostam es be a talba (masfel orat azott, amig a gep is dolgozott.) en csak kivajaztam a talat, ra a sutopapir es kesz. Eletem legegyszerubb kenyere volt! Koszonom!

Ritus75
Ritus75 Sun, 2014-02-23 13:07

Nagyon szép lett, csak tùl olajos. Én két evőkanálnyit szoktam bele.

Kristálykonyha
Kristálykonyha / Kristálykonyha Mon, 2014-02-10 16:17

Szia!hétvégén megsütöttem a kenyeret.Nagyon szép lett.Viszont sütés közben nem nőtt meg, és a belseje, élesztőszagú és túl tömör volt.Sajnos gázsütőm van, nem villany.Mit ronthattam még el?
Köszi a választ :)

hanita88926
hanita88926 Thu, 2014-02-06 18:44

szia!
köszönöm a receptet, kicsit nagyobb adagból (80 dkg lisztből) készítettem a kenyeret, nagyon finom lett. azóta mindig házi kenyeret kell sütnöm, de örömmel teszem :)

syssi75
syssi75 Fri, 2014-01-17 22:13

Szeretném megkérdezni,hogy felesben is lehet sütni?Sima és teljeskiőrlésű lisztre gondolok.Ha nincs dagasztó gépem akkor csak leteszem melegre kelni?Köszönöm.

pamelie
pamelie / pamelie Sat, 2014-01-18 12:48

még nem próbáltam,de szerintem használhatod a teljes kiörlésűt felesben, nem hiszem, hogy baja lesz ( bár ismétlem, én még nem próbáltam). Kelesztésnél már én is kiveszem a gépből és tálban kelesztem, meleg helyen, csak a dagasztást bízom a gépre.
Remélem, tetszeni fog, ha elkészül :)

zso2
zso2 / zso2 Wed, 2014-01-15 23:03

Szia!Ma sütöttem a recepted alapján kenyeret.Isteni finom lett,gyönyörűen megkelt,belül puha,lágy,kívül pedig finom ropogós lett a héja.
Így legalább tudom mire használni a felül kissé repedt pataki tálamat.
Köszönöm a receptet.

niko80
Nikóka / niko80 Tue, 2014-01-14 18:25

Köszönöm a feltöltést!Nagyon jól sikerült,szuper jó recept.Biztosan sokszor fogom még elkészíteni.Kézzel dagasztottam,de nem volt egy nagyon nehéz nagyon jó álagu a tészta!!!!!! Köszi még egyszer!

niko80
Nikóka / niko80 Mon, 2014-01-20 13:26

Ma megint elkészítettem,20dkg teljesőrlésű liszttel,felesbe nem mertem megpróbálni,de szerintem úgy is jó lenne volna,mert ez is nagyon finom és tökéletes lett!!!!!!!Köszi még egyszer a receptet!

szboglar
szboglar Sun, 2014-01-12 17:13

Köszönöm ezt a receptet! Ez lett életem első kenyere, és olyan finom lett, hogy nem ez lesz az utolsó! Szépen megkelt, és remek az íze! :)

tszoli
tszoli Fri, 2014-01-10 22:46

Jelentem tökéletesen sikerült és isteni az íze! Olyan mint a képen!!!

Klárika81
Klárika81 Fri, 2014-01-10 22:42

Hú ez igazán jó receptnek tűnik, ki is fogom próbálni most rendeltem egy Pataki Tálat a potompenz.hu Webáruházból szerencsére tényleg gyorsan megérkezett és jó árban is sikerült megkapnom, így most nagyon örülök minden különleges receptnek amit ebben el készíthetek!
Köszi Pamelie!!! :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2014-01-09 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

darcy73
darcy73 / darcy73 Sun, 2014-01-05 15:34

Én már többször sütöttem itthon kenyeret-tepsiben,jénaiban-de római tálban még nem.Kipróbáltam és csalódás lett a vége.A tészta szuper lett.Szépen meg is kelt.Mikor betettem a sütőbe,még gyönyörű magas volt,később viszont összesett a tálban-szerintem a gőz lenyomta.Nem is sült,inkább főtt a kenyerem-így levettem a tetejét és úgy próbáltam menteni,de már nem jött fel.Mondjuk legalább megsült,de szépnek semmiképp nem mondanám.A probléma a sok gőz lehet-véleményem szerint.

Jannoosz
Jannoosz Tue, 2013-12-31 13:46

Szia,
A sütőpapírt kihagytam, minden mást szó (betű) szerint betartottam. Hőlégkverést alkalmaztam.
A tálban az első kelesztés után szépen feljött a tészta.
Mikor beöntöttem a pataki tálba összeesett. Kézzel próbáltam összerendezgetni, de semmi siker. végén kaptam egy 4 cm vastag kenyeret. Sajnálom, hogy fényképet nem tudok feltölteni, lásd, mi lett belőle. Mit rontottam el?
Gyuri

Kata58
Kata58 Thu, 2014-01-09 09:18

Amikor a Tálba kerül...mindenképpen újra keleszteni kell, nem szabad az időit sajnálni rá és nem szabad túl meleg helyre sem tenni.. az újrakelesztés után

.probáld a sütőt csak 75 fokra állitani, 15 percre, és utána huzd fel a megadott sütőhömérsékletre...

Kata58
Kata58 Sat, 2013-06-15 07:37

Nagyon jól sikerült! Kicsit megbillent a kezem a cukor hozzáadásával, így egy édes kenyeret kaptam, de nagyon finom és szép lett. Érdemes itthon sütni a kenyeret..

Kata58
Kata58 Thu, 2013-06-13 16:27

Ujfennt megcsináltam, most sütöm a jénaiban...de mivel most Tescos simaliszttel készült igy 75 dkg lisztet használtam fel.olyan gyönyörü és hatalmas lett, hogy kinyomja a Jénait,de tény hogy nem lett lapos.
Remélem a végeredmény is ugyanolyan finom lesz mint az eddigiek.Most vettem le a jénai tetejét.

vera69
vera69 Sat, 2013-05-25 08:43

Már kész volt a kenyértésztám, amikor rábukkantam a receptedre. Szeretem ezt a cserép tálat.
Tényleg jó a kenyérsütésre is.
Legközelebb a recepteddel is megpróbálkozom, mert ecetet még nem használtam. Szia

Julia5
Julia5 Wed, 2013-05-08 14:22

Kedves Pamelie,

Nem regen vettem egy romai talat es alig vartam, hogy kiprobalhassam kenyersutesre is! Ezzel a recepttel kezdtem, de sajnos nem jartam sikerrel. A kenyer a sutoben osszeesett, arra gondoltam talan nem tartottam be eleg jol a kelesztesi idot; de ami a nagyobb gondom es kerdesem lenne, hogy a kenyer alja teljesen suletlen maradt. Nagyon halas lennek ha tanacsot kaphatnek, mit csinalhattam rosszul? Beaztattam a talat, a sutopapirt bevajaztam, arra tettem a tesztat.
Elore is koszonom, ha barki tud valaszolni!

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-05-08 14:43

Kedves Julia5
szerintem a kenyérsütőbe való sorrend is hibádzik. Alulra kell tenni a folyadékokat, élesztőt belemorzsolni aztán a liszt sarkokba a cukor és a só. Amig melegíti a gép az összetevőket, addig az élesztő a folyadékokkal felpezseg. Felülre a lisztbe csak instant élesztőt szabad tenni. Állítsd a gépet dagasztó-kelesztő programra (az én gépemen másfél órás program) a gép elvégzi a munka nagyobb részét. Lisztezett deszkára borítsd ki, nem kell átgyúrni, mert akkor a buborékokat kinyomod belőle, a kenyértésztád szerintem ezért (is) esett össze. Ha kész a kenyered tedd sütőzacskóba, tedd bele a beáztatott tál aljába, alaposan kendd le vízzel egy ecsetsegítségével, 3 helyen vágd be, légmentesen zárd el a zacskó száját 3-4 helyen hústűvel lyukaszd át. Nem kell a tetőt rátenni. kb. jó óra alatt megsül. A színén látni fogod. Remélem segítettem. Üdv: Gabi Nem reklámnak szánom, de nézd meg a sajtos-burgonyás kenyeremet. Az is pataki tálban készült.

Julia5
Julia5 Wed, 2013-05-08 15:26

Koszonom a gyors valaszt, Gabi! :-) Ki fogom igy is probalni, de nagyon erdekelne tovabbra is lehet-e olyan szep kenyeret sutni mint a kepen, csak a pataki talban, sutozacsko nelkul is?

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-05-08 15:34

Kedves Julia,
erre én nem tudok választ adni sajnos. Én sütőzacsiban sütöm mindig, mert így a keletkezett párában magasodik a kenyér és a pataki tálban tartja a formáját nem lapul el. Nem utolsó sorban látom is, hogyan alakul a sütőben:) Ilyen szép lesz mint a képen:)

Julia5
Julia5 Wed, 2013-05-08 16:26

Koszonom szepen, Gabi! Azt hiszem megyek sutozacskot venni! Bar meg nem adtam fel teljesen. :-) Kozben keresgeltem meg az interneten, volt aki azt irta az also reszt nem kell aztatni...

508