Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban recept

Kalória?
Házi fehér kenyér 11. -  Pataki tálban
Házi fehér kenyér 11. -  Pataki tálban
receptkönyvben hozzászólások (109)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első kenyere. Na jó, a második, mert tegnap már volt egy főpróba, de nem igazán stimmeltek az arányok, úgyhogy kicsit kísérletezni kellett a mennyiségekkel, de ez így nagyon finomra sikerült. Fantasztikusan tömör, masszív, igazi rusztikus kenyér, körben ropogós a héja, sütés közben elképesztően intenzív illata van. Menetközben nem kell locsolgatni, mert a beáztatott római tálból épp elég nedvességet kap.
Természetesen elkészíthető, begyúrható kézzel is, sajnos az én csuklóm a majd fél órás dagasztáshoz kevés.
Fontos, hogy hideg sütőbe tegyük, különben elrepedhet a tál.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Most éppen csülkös bableves készült hozzá, de nagyon finom egyszerű vajjal, tejjel, lekvárral, felvágottakkal, szendvicskrémekkel, gyakorlatilag bármivel, amihez nélkülözhetetlen a jó házi kenyér semmivel össze nem hasonlítható íze.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, kenyér római tálban, fehér kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
  2. Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
  3. Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
  5. Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 151 623
elküldve: 187
receptkönyben: 2 819
elkészítve: 129/191
Facebookon megjelent: -

szakács

pamelie

Mióta szakács: 2010.06.04.
59 recept

Hozzászólások (109)

szenzsu
szenzsu k, 2015-01-13 23:28

Kedves Kenyérsütő társaim! Évekig sütöttem kenyeret kenyérsütőben, az ott leírtak szerint, finomabbnál finomabbakat. Egyszer csak nem sikerült, próbálkoztam nagyon sokszor, és azután soha nem sikerült. Elhoztam az anyukám gépét, azzal sem sikerül. Mi lehet az oka, Tudnátok tanácsot adni?

FodDom
FodDom k, 2015-01-13 14:17

Sziasztok! Talán butaságot kérdezek, de a tál tetejét ráteszem sütés közben? :)

Közben elolvastam... :D

Domi51
Domi51 v, 2014-08-24 20:10

Elkészítettem,4 cm vastag ehetetlen maszlag lett belőle.

Domi51
Domi51 v, 2014-08-24 20:11

Elkészítettem,4 cm vastag ehetetlen maszlag lett belőle.

Yllarion
Yllarion p, 2014-08-15 14:30

Ugye jól értelmezem, hogy a 20 perc akkor indul mikor a sütő hőmérséklete elérte a 230 fokot?

Emília Todorov
Emília Todorov szo, 2014-08-09 18:58

Ez a kenyér nálam bevált, kissé megváltoztattam a receptet. 70. dkg. liszt 4.dl. langyos víz 1, teáskanál ecet, 4 e.k. olaj. 1.teáskanál só, 1 teáskanál cukor. 1 csomag szárított élesztő. Folyékony hozzávalót a gép aljára, rá a liszt, egy sarokba só, másik sarokba cukor élesztőt a cukorhoz keverem. A pataki tálat beáztatom. Dagasztó programra állítom a gépet, ha kész átgyúrom, megformázom, kis olajos ecsettel kikenem a tál alját, bele a kész tészta. fél órát letakarva pihen. Ha kész éles késsel 3 helyen bevágom a tetejét, és hideg sütőbe teszem 230 fokra. 20. perc. 200.fokon. 30, 35. perc. leveszem a tetejét, vizes ecsettel megkenem, és 10, 15. percig vissza teszem. Ha szép piros rácsra teszem hűlni. Gyönyörű és finom. Január óta sütöm. Férjem nem hajlandó bolti kenyeret enni.

Norahabraham
Norahabraham k, 2014-04-29 13:34

Miss Sweetly, az en tapasztalatom a csereptallal az az, hogyha nem hagyom vizben allni masfel orat, csak 20 percet es neha nem is teszem vizbe, csak melle teszek egy edenybe vizet,a kkor nem veszi at a csereptal izet.

Kulonben meg az egyik legjobb recept amit eddig kiprobaltam. koszonom

annazsofi
annazsofi / annazsofi szo, 2014-06-07 20:30

A kenyér hozzávalói nem egészen a te recepted,de a folyamat, a pataki tál,a tied szerint lett alkalmazva.
A gondom a sütőpapírral volt. Teljesen ráragadt a kenyérre. Itt- ott a finom ropogós kenyérhéjat emiatt le kellett vágni. Feltétlenül kell sütőpapír,nem elég a kivajazott tál?
Egyébként én magam dagasztottam a kenyértésztát,dagasztógép nélkül. Én minden kelt tésztát többször is "megdögönyözök"(ezzel is így tettem) kelés közben.Jót tesz a tésztának,könnyű,lukacsos tőle.

BioAdri
BioAdri v, 2014-03-23 21:20

Megcsinaltam, elsore jo lett! Feher tonkolyliszttel csinaltam, nem kelesztettem 2x, hanem felmelegedo sutobe tettem. Figyelni kell, h az eleszto ha szaraz is, akkor is friss legyen.
A tesztat a kenyersuto dagasztotta es kelesztette. Kivettem es gyurmazas nelkul bevagdostam es be a talba (masfel orat azott, amig a gep is dolgozott.) en csak kivajaztam a talat, ra a sutopapir es kesz. Eletem legegyszerubb kenyere volt! Koszonom!

Ritus75
Ritus75 v, 2014-02-23 14:07

Nagyon szép lett, csak tùl olajos. Én két evőkanálnyit szoktam bele.

Kristálykonyha
Kristálykonyha / Kristálykonyha h, 2014-02-10 17:17

Szia!hétvégén megsütöttem a kenyeret.Nagyon szép lett.Viszont sütés közben nem nőtt meg, és a belseje, élesztőszagú és túl tömör volt.Sajnos gázsütőm van, nem villany.Mit ronthattam még el?
Köszi a választ :)

hanita88926
hanita88926 cs, 2014-02-06 19:44

szia!
köszönöm a receptet, kicsit nagyobb adagból (80 dkg lisztből) készítettem a kenyeret, nagyon finom lett. azóta mindig házi kenyeret kell sütnöm, de örömmel teszem :)

syssi75
syssi75 p, 2014-01-17 23:13

Szeretném megkérdezni,hogy felesben is lehet sütni?Sima és teljeskiőrlésű lisztre gondolok.Ha nincs dagasztó gépem akkor csak leteszem melegre kelni?Köszönöm.

pamelie
pamelie / pamelie szo, 2014-01-18 13:48

még nem próbáltam,de szerintem használhatod a teljes kiörlésűt felesben, nem hiszem, hogy baja lesz ( bár ismétlem, én még nem próbáltam). Kelesztésnél már én is kiveszem a gépből és tálban kelesztem, meleg helyen, csak a dagasztást bízom a gépre.
Remélem, tetszeni fog, ha elkészül :)

zso2
zso2 / zso2 cs, 2014-01-16 00:03

Szia!Ma sütöttem a recepted alapján kenyeret.Isteni finom lett,gyönyörűen megkelt,belül puha,lágy,kívül pedig finom ropogós lett a héja.
Így legalább tudom mire használni a felül kissé repedt pataki tálamat.
Köszönöm a receptet.

niko80
Nikóka / niko80 k, 2014-01-14 19:25

Köszönöm a feltöltést!Nagyon jól sikerült,szuper jó recept.Biztosan sokszor fogom még elkészíteni.Kézzel dagasztottam,de nem volt egy nagyon nehéz nagyon jó álagu a tészta!!!!!! Köszi még egyszer!

niko80
Nikóka / niko80 h, 2014-01-20 14:26

Ma megint elkészítettem,20dkg teljesőrlésű liszttel,felesbe nem mertem megpróbálni,de szerintem úgy is jó lenne volna,mert ez is nagyon finom és tökéletes lett!!!!!!!Köszi még egyszer a receptet!

szboglar
szboglar v, 2014-01-12 18:13

Köszönöm ezt a receptet! Ez lett életem első kenyere, és olyan finom lett, hogy nem ez lesz az utolsó! Szépen megkelt, és remek az íze! :)

tszoli
tszoli p, 2014-01-10 23:46

Jelentem tökéletesen sikerült és isteni az íze! Olyan mint a képen!!!

Klárika81
Klárika81 p, 2014-01-10 23:42

Hú ez igazán jó receptnek tűnik, ki is fogom próbálni most rendeltem egy Pataki Tálat a potompenz.hu Webáruházból szerencsére tényleg gyorsan megérkezett és jó árban is sikerült megkapnom, így most nagyon örülök minden különleges receptnek amit ebben el készíthetek!
Köszi Pamelie!!! :)

NoSalty.hu
NoSalty.hu cs, 2014-01-09 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

darcy73
darcy73 / darcy73 v, 2014-01-05 16:34

Én már többször sütöttem itthon kenyeret-tepsiben,jénaiban-de római tálban még nem.Kipróbáltam és csalódás lett a vége.A tészta szuper lett.Szépen meg is kelt.Mikor betettem a sütőbe,még gyönyörű magas volt,később viszont összesett a tálban-szerintem a gőz lenyomta.Nem is sült,inkább főtt a kenyerem-így levettem a tetejét és úgy próbáltam menteni,de már nem jött fel.Mondjuk legalább megsült,de szépnek semmiképp nem mondanám.A probléma a sok gőz lehet-véleményem szerint.

Jannoosz
Jannoosz k, 2013-12-31 14:46

Szia,
A sütőpapírt kihagytam, minden mást szó (betű) szerint betartottam. Hőlégkverést alkalmaztam.
A tálban az első kelesztés után szépen feljött a tészta.
Mikor beöntöttem a pataki tálba összeesett. Kézzel próbáltam összerendezgetni, de semmi siker. végén kaptam egy 4 cm vastag kenyeret. Sajnálom, hogy fényképet nem tudok feltölteni, lásd, mi lett belőle. Mit rontottam el?
Gyuri

Kata58
Kata58 cs, 2014-01-09 10:18

Amikor a Tálba kerül...mindenképpen újra keleszteni kell, nem szabad az időit sajnálni rá és nem szabad túl meleg helyre sem tenni.. az újrakelesztés után

.probáld a sütőt csak 75 fokra állitani, 15 percre, és utána huzd fel a megadott sütőhömérsékletre...

Kata58
Kata58 szo, 2013-06-15 08:37

Nagyon jól sikerült! Kicsit megbillent a kezem a cukor hozzáadásával, így egy édes kenyeret kaptam, de nagyon finom és szép lett. Érdemes itthon sütni a kenyeret..

Kata58
Kata58 cs, 2013-06-13 17:27

Ujfennt megcsináltam, most sütöm a jénaiban...de mivel most Tescos simaliszttel készült igy 75 dkg lisztet használtam fel.olyan gyönyörü és hatalmas lett, hogy kinyomja a Jénait,de tény hogy nem lett lapos.
Remélem a végeredmény is ugyanolyan finom lesz mint az eddigiek.Most vettem le a jénai tetejét.

vera69
vera69 szo, 2013-05-25 09:43

Már kész volt a kenyértésztám, amikor rábukkantam a receptedre. Szeretem ezt a cserép tálat.
Tényleg jó a kenyérsütésre is.
Legközelebb a recepteddel is megpróbálkozom, mert ecetet még nem használtam. Szia

Julia5
Julia5 sze, 2013-05-08 15:22

Kedves Pamelie,

Nem regen vettem egy romai talat es alig vartam, hogy kiprobalhassam kenyersutesre is! Ezzel a recepttel kezdtem, de sajnos nem jartam sikerrel. A kenyer a sutoben osszeesett, arra gondoltam talan nem tartottam be eleg jol a kelesztesi idot; de ami a nagyobb gondom es kerdesem lenne, hogy a kenyer alja teljesen suletlen maradt. Nagyon halas lennek ha tanacsot kaphatnek, mit csinalhattam rosszul? Beaztattam a talat, a sutopapirt bevajaztam, arra tettem a tesztat.
Elore is koszonom, ha barki tud valaszolni!

Gabys
Gabys / Gabys sze, 2013-05-08 15:43

Kedves Julia5
szerintem a kenyérsütőbe való sorrend is hibádzik. Alulra kell tenni a folyadékokat, élesztőt belemorzsolni aztán a liszt sarkokba a cukor és a só. Amig melegíti a gép az összetevőket, addig az élesztő a folyadékokkal felpezseg. Felülre a lisztbe csak instant élesztőt szabad tenni. Állítsd a gépet dagasztó-kelesztő programra (az én gépemen másfél órás program) a gép elvégzi a munka nagyobb részét. Lisztezett deszkára borítsd ki, nem kell átgyúrni, mert akkor a buborékokat kinyomod belőle, a kenyértésztád szerintem ezért (is) esett össze. Ha kész a kenyered tedd sütőzacskóba, tedd bele a beáztatott tál aljába, alaposan kendd le vízzel egy ecsetsegítségével, 3 helyen vágd be, légmentesen zárd el a zacskó száját 3-4 helyen hústűvel lyukaszd át. Nem kell a tetőt rátenni. kb. jó óra alatt megsül. A színén látni fogod. Remélem segítettem. Üdv: Gabi Nem reklámnak szánom, de nézd meg a sajtos-burgonyás kenyeremet. Az is pataki tálban készült.

Julia5
Julia5 sze, 2013-05-08 16:26

Koszonom a gyors valaszt, Gabi! :-) Ki fogom igy is probalni, de nagyon erdekelne tovabbra is lehet-e olyan szep kenyeret sutni mint a kepen, csak a pataki talban, sutozacsko nelkul is?

Gabys
Gabys / Gabys sze, 2013-05-08 16:34

Kedves Julia,
erre én nem tudok választ adni sajnos. Én sütőzacsiban sütöm mindig, mert így a keletkezett párában magasodik a kenyér és a pataki tálban tartja a formáját nem lapul el. Nem utolsó sorban látom is, hogyan alakul a sütőben:) Ilyen szép lesz mint a képen:)

Julia5
Julia5 sze, 2013-05-08 17:26

Koszonom szepen, Gabi! Azt hiszem megyek sutozacskot venni! Bar meg nem adtam fel teljesen. :-) Kozben keresgeltem meg az interneten, volt aki azt irta az also reszt nem kell aztatni...

Gabys
Gabys / Gabys sze, 2013-05-08 17:37

A tálat mindig célszerű beáztatni, hogy az agyag pórusai feltöltődjön vízzel, különben elrepedhet a tál, ahogy forrósodik a sütő. Én 35x43 cm. sütőzacsit használok, ha ügyes vagy 1 zacsi többször felhasználható, nem veszélyes az ára. Nézd meg az említett kenyeremet, hátha nyújt ötletet, segítséget, hogy ezzel a recepttel valóban finom kenyeret süssél:) Nem érdemes feladni, (én is sokáig vacakoltam, míg végül csak sikerült) remek kenyeret lehet sütni otthon is:) Sőőőőőőőőőőőt:D

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu sze, 2013-03-06 16:49

Lehet, hogy nagyon kezdő vagyok, de a Pataki tálat előbb kenjük be margarinnal, arra tesszük a sütőpapírt, vagy a sütőpapírra kenjük a margarint, utána tesszük be a tésztát?

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu p, 2013-03-08 04:36

Megcsináltam, hogy előbb bemargarinoztam a Pataki tálat, arra tettem fel a sütőpapírt. Nem igazán van sikerem ebben a kenyérsütés receptben. Kétszer is nekifogtam. Mind a kétszer lapos lett. A fent leírt receptet betartottam. Elsőre, ahogy le van írva mindent beledobáltam a sütőgépbe, az dagasztott. A kelesztést a előmelegített langyos sütőben végeztem. Így nagyon lapos lett a kenyér. A hőmérsékleteket, időket, hozzávalókat mindig betartottam. Csak nem sikerült. Lapos lett. Anyámnak elmeséltem. Azt mondta, hogy az élesztőt fel kell futtatni. Elmesélte, hogy hogyan kell felfuttatni. Utána úgy is megcsináltam, ahogy ő mondta, hogy az élesztőt fel kell futtatni, nagy lelkesedéssel. A többit ugyanúgy csináltam, mint az elsőnél. Percet, hőmérsékletet betartva. Így is lapos lett. Most milyen praktikát nem hajtottam végre, ami esetleg nem volt leírva? A receptet, teljes kiőrlésű liszttel csináltam végig. Azt is mondták, hogy azért nem kelt meg rendesen a kenyér, mert az előmelegített sütőben csináltam a kelesztést. Kérek szépen tanácsot... Vagy maradjak a számítógép szerelésnél? :-)

Kata58
Kata58 cs, 2013-06-13 17:35

Ne add fel! Tény kenyérsütő géppel jártam úgy, hogy a szemétben landolt nem is egyszer...Ha teljes kiörlésű lisztből csinálod,mindig laposabb és tömörebb a kenyér...Esetleg 5o %-ban keverd sima liszttel. én most nem száritott élesztővel, hanem natur élesztővel csináltam /2 dkg./ de nem kelesztettem túl így is csodás lett.
A 3 nappal ezelőtti mivel rozslisztet és magos lisztet is használtam valamint egy kevés sima lisztet laposabb lett, de az élvezetéből nem rontott semmit / 2O -15 - 2o -dkg-mal/ csináltam.

PC-Szaki.hu
PC-Szaki.hu k, 2013-02-26 20:19

Lenne egy kérdésem, teljes kiőrlésű lisztből lehet elkészíteni? Ha igen, mire kell odafigyelni, ha abból készül?
A válaszát előre is köszönöm.

pamelie
pamelie / pamelie k, 2013-02-26 22:54

Kedves PC-Szaki!Mivel még nem próbáltam, nem tudom, elkészíthető-e, de azt gondolom, nincs semmi akadálya és buktatója a dolognak.

nunu66
nunu66 szo, 2013-02-23 22:27

Sziasztok!!
Ma megcsináltam ezt a kenyeret jénaiban és valami isteni finom lett!!
Ahogy a nagykönyvben le van írva.Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet,ezentúl csak így fogom csinálni a kenyeret!!!
Üdvözletem:egy kezdő kenyérsütős háziasszony!!Nóri.

Legfrissebb cikkek

31 étel, amit augusztusban kell megfőznöd!
31 étel, amit augusztusban kell megfőznöd!
Az augusztus hónap a legtermékenyebb nyári hónap, a legtöbb zöldség és gyümölcs érik ilyenkor. Ne hagyd ki most a szilvát, sárgabarackot, szedret, áfonyát és a paprikát!  
Heti menü: a nyár kedvenc egytálételeivel
Heti menü: a nyár kedvenc egytálételeivel
Használd ki a nyarat: irány a piac, vásárolj be a legfrissebb és legszínesebb zöldségekből, főzz egyszerű, könnyű, mégis laktató receptjeinkből! Mindenkinek ízleni fog.
A hét szakácsa: sWaddyWaddy
A hét szakácsa: sWaddyWaddy
Ismeritek csokispörkölt-receptünk feltöltőjét, WaddyWaddy-t, vagyis Kamillát? Ha nem, akkor itt az idő, hogy felfedezzétek izgalmas és egészséges ételekkel teli konyháját!
508