Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hatlapos sütemény

Hatlapos sütemény
Hatlapos sütemény
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (73)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem kedvenc sütije, neki készült külön kérésre.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
  2. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
  3. A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!)
  4. Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
  5. A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
  6. Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 60
össznézettség: 389 429
elküldve: 110
receptkönyvben: 2 182
elkészítve: 113/144
Facebookon megjelent: 1

szakács

bibuka

Mióta szakács: 2009.11.24.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

soklapos kakaókrémes sütemény, szalakális krémes

Hozzászólások (73)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aneeta91
aneeta91 Sat, 2015-04-18 10:34

Helló! Most próbálkozom ezzel a receptetl! Én még sosem használtam szalalkálit,és langyos tejben oldottam fel. És amikor feloldódott és hozzáadtam a liszthez azt vettem észre hogy a hajfestéshez használatos hydrogen-es maró szaga lett. Ez normális? Vagy hideg tejben kellett volna feloldani a szalalkálit? Köszönöm a válaszokat!

Nensy
Nensy Wed, 2015-04-29 21:31

Hát őneki ilyen szaga van. :-) Hát még amikor sütöd... Remélem elkészítetted! Egy igazi hagyományos ini-fini süti. Mindegy hogy hideg vagy meleg tejben oldod fel. Ilyen szaga van.

aneeta91
aneeta91 Sat, 2015-05-09 16:34

Sajnos nem tudtam hogy ez ilyen. :) Nem igazán bírtam elviselni a szagát, szóval újragyúrtam egy fél adagot sütőporral, (eredetileg is fél adagot készítettem) és azzal is nagyon finom lett a tészta, és nagyon hamar megpuhult. Nagyon finom lett! Máskor is fogok ilyet sütni. ;)

Titanilla44
Titanilla44 Thu, 2014-12-04 14:30

Köszönöm a receptet de nekem nem sikerült a krém csomós lett átpaszíroztam nem lett elég sürü megszenvedtem vele.

zsoharkati
zsoharkati Sun, 2014-06-22 10:28

Katinka lányom tegnap azt mondta: süssek "büdös" sütit,mert abból akármennyit meg tud enni.Valóban,mikor legutóbb elkészítettem falta is!Szóval köszi a remek receptet!
Kati

Nensy
Nensy Mon, 2014-06-09 08:37

ÚÚÚ!!! Hát ez nem volt egyszerű. Ezeket a lapokat kinyújtani...Anyám! Hát ezt nem írta senki. Na persze nem olyan kritikus a helyzet. De az első lapnál nagyon megijedtem. De sikerült. Közben visszajött az emlék, hogy a Mamám elég jól belisztezte a deszkát, és nyújtott, fordított, nyújtott fordított. Persze ezt egy pár mozdulat után már nem tudjuk megtenni,de akkorra már rendben van. Számomra is felfoghatatlan, hogy lehet ilyen vékonyra kinyújtani és mégis könnyen felemelni és tepsire helyezni. Csak azért írom, hogy aki először készíti, készüljön fel. A süti írtó finom lett. Kerti partira vittem, mindenkinek a gyerekkora jött elő. Jó érzés volt. Jó recept, köszönjük.

bogica5
Detty / bogica5 Mon, 2015-04-27 17:34

Kedves Nessy! Egyszerűbb ha a deszkán csak egy kicsit nyújtod ki, majd ráteszed a tepszire, és ott fejezed be a nyújtást. Sokkal egyszerűbb!

ljudmila
ljudmila Fri, 2014-06-06 10:59

Hogy lehet valami, amiben mangalicazsír van, vegetáriánus?? :) A receptjellemzőket javítani kellene! :)

csandi001
csandi / csandi001 Mon, 2014-04-21 11:27

Kedves bibuka! Köszönöm a receptet! Életem első hatlaposát a te recepted alapján próbáltam ki, és úgy döntöttem, nem is keresgélek tovább :) Tökéletes!

Cathy33
Cathy33 Mon, 2013-12-30 21:48

Ez a recept,úgy tökéletes ahogy van,SEMMI több adalék nem kell hozzá,ahogy megadta a recept. A krém is elég,egy pici még maradt is,pedig kentem vastagon.:-)

Adruskah
Adruskah Fri, 2013-12-06 06:47

Kedves Bibuka!
Az lenne a kerdesem. Lehet hulye kerdes!. :$ Mivel tudnam helyettesiteni a zsirt?! Margarin esetleg ???!
Valaszod elore is koszonom. Udv: Adri

bibuka
bibuka / bibuka Sun, 2013-12-22 18:19

Szia Adri! Nyugodtan csinálhatod margarinnal is,nem fogja elrontani!!! :) Üdv: Bibuka

szaboadel
szaboadel Fri, 2013-08-02 13:38

Kedves "bibuka"!
Most bukkantam a receptedre, elmentettem és ki fogom próbálni, már nagyon régóta
keresek egy ilyen hatlapos sütireceptet, mert gyerekkorom óta nem ettem hasonlót,
drága keresztmamám készített ilyen hatlapos nagyon-nagyon finom sütit, de azt az
ízhatást talán senki sütije nem adja vissza.
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

Kyra91
Kyra91 Thu, 2013-05-09 16:19

Kedves Bibuka!
Ez a recept kitűnő, én is sütőporral csináltam, de így is tökéletes lett.
A nyújtással én is megszenvedtem, de megért minden fáradtságot, nem érte meg a süti a 48 órát :)
A páromtól utasításba is kaptam, hogy hetente süssek neki ilyet, mert ő ezentúl a cukrászdából hozottat nem hajlandó megenni :)
Köszönöm a receptet!!
Kyra

márta66
márta66 Tue, 2013-01-29 09:29

Bocsánat, most látom, h én mar 25 dkg cukrot sokalltam, a recept 35 dkg-ot ír....

márta66
márta66 Tue, 2013-01-29 09:25

Sziasztok! Nekem nagyon tetszik ez a recept. Egyetlen kerdesem van: nem lesz nagyon edes a krem 25 dkg cukorral? Emlekeim sznt, az általam leginkább falusi bucsus, lakodalmas alkalmakkor evett hazlaposak nem voltak edesek, nekem eppen ezért izlrttek nagyon. Meg sohasem sütottem szalalkálival, a 'szagok' miatt, de most ki akarom probalni:-) Eloszor bibuka receptjet, aztan a karamelles alappal. Ha valaki kevesbe edesszaju velemenyt tud mondani a cukor mennyisegerol, nagyon megkoszonnem! Amugy a liszt mennyisege latatlanban is eleg kell legyen egy kisebb tepsihez. Gyakorlottabb sutok sztem azonnal tudnak kalkulalni egy recept lattán:-) Koszi mindenkinek a tapasztalatokat ds ôtleteket!
Marta

gasztronagyi
gasztronagyi Fri, 2013-01-25 17:50

Gyermekkorom imádott sütije. Anyukám mindig ezt készített ünnepeken. Azóta 'ilyent én nem kapok, épp ezért zokogok" - mondja a közkedvelt nóta. Gondoltam egyet karácsonykor és megsütöttem. Ezt a receptet választottam ki, isteni finom lett! A gyerekeim és az unokám versengtek érte, végre én is nosztalgiázhattam. Visszamentem egy kicsit gyereknek. Köszönöm a receptet, meg fogom ismételni.

nyuszuli
nyuszuli Thu, 2013-01-03 19:02

Ez a párom kedvence :) Már állok is neki :) a recept zseniális, akárki akármit mond, Karácsonykor megsütötte Mamám!

Noriko
Noriko Mon, 2012-09-24 08:50

Szia!
Megcsináltam életem első hatlaposát a recepted alapján, a párom születésnapjára. Ez a kedvenc sütije. Kicsit nehéz volt kinyújtani a lapokat 25x20 cm-re, de azért sikerült. A krém nagyon finom volt és pont elég is lett. Nagy sikert arattam vele, a párom azt mondta, tökéletes, pont ilyenre vágyott. Köszönöm a receptet, még biztosan sokszor elkészítem :)

Gombócka
Gombócka Sat, 2012-09-08 07:37

Nagyon jó recept, én is sütőport használtam. Ma készítem újra, fel került a kedvenc sütik listájára :) Köszi hogy feltetted!

hela
hela Fri, 2012-05-18 17:06

Nagyon finom, a recept így jó, ahogy van, / én sütőporral készitettem/

Medzsy
Medzsy Mon, 2012-05-07 11:21

Szia! Szalalkáli helyett szódabikarbónát is lehet használni???

M.Era
M.Era / M.Era Mon, 2012-01-16 22:13

Sziasztok !
Én megsütöttem, nagyon finom lett karácsonykor villám gyorsan el is fogyott az első sütik között :)
Köszi a receptet.

h1973
h1973 Sun, 2011-12-18 21:00

Sziasztok! Most pihen a süti. Hááát nem tudom, mi lesz belőle. Gáztepsi hátán sült a hat lap. Töltéskor bárhogy
vigyáztam puzzle szerűen széttörtek a lapok. A krém talán megoldja a repedéseket. A lapokat 6 percig sütöttem.
Tapasztalt valaki hasonlót? Rendszeresen sütök lapokat, de így még nem jártam.

Farkas Katalin
Farkas Katalin Tue, 2013-01-08 00:25

Nekem is így sikerült az első süteményem, amit szalakálival készítettem. A fiammal remek puzzle-t játszottunk, a tetejét pedig bevontam csokoládéval. Mindenkinek ízlett, én pedig jóvá hagytam, hogy ez egy remek újítás! Azóta már tudom, hogy a szalakálival készített lapokkal úgy kell bánni, mint a hímes tojással!

cassiopeia
Cassiopeia / cassiopeia Sun, 2011-12-04 23:26

Iszonyatosan. félek de muszáj lesz neki állnom. Ez a párom kedvenc sütije, csak az anyukája sütött neki eddig ilyet. Csak hogy ő 200 km-re lakik tőlünk. Ez lesz az idei karácsonyi meglepi egyike. Köszönöm, hogy feltetted.

nyenyi
nyenyi Sun, 2011-10-16 07:47

Kedves hatlapost sütők! Kérlek, nézzetek utána, milyen borzalmasan veszélyes anyag a szalalkáli, és ne mérgezzétek se magatokat, se a szeretteiteket ezentúl! Nyugodtan használjatok helyette sütőport, úgy is jó lesz!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2012-03-10 23:33

Szia nyenyi!
Imadom a hatlapost, az egyetlen dolog, ami visszatart a sutesetol az a szalakali. Ezek szerint probaltad sutoporral is? Mennyiben lesz mas a vegeredmeny?
Koszi,
Chococat

Ilikó
Ilikó Thu, 2013-03-14 11:54

Szia Chocaholin
Szódabikarbónával is lehet készíteni. Tökéletes lesz.

csuricsibe78
csuricsibe78 Tue, 2011-09-06 12:14

Szia!
Mindig elolvasom a hozzászólásokat a recepteknél.Imádok sütni-főzni,de receptet még nem tettem fel....nem vagyok minden nap és lehet,pont akkor ír valaki....szóval nincs hozzá türelmem :) Annál inkább van a süteményekhez és bármilyen nehéznek tűnik,ha le van írva,nekiállok megsütni :) Nekem van 1 hatlapos receptem,de mivelhogy már múlik az az idő,hogy papírra írjuk....így pendrive-on van,ami nem tudom,hová lett :))) Elolvasva a receptet,ez a könyv van meg szerintem anyukámnak is,aki manapság inkább már pudinggal készíti,de mindenképpen nagyon finom:) Véleményeket lehet írni,kritikát is,de ha van egy ennél jobb receptem(vagyis szerintem jobb),akkor felteszem rendesen,hogy megtalálják az emberek és nem ide írom kommentnek.Személy szerint én úgy döntöttem,a sok recept közül,amit az utóbbi 20 percben találtam a neten,a tiédet választom :) Köszönöm:Anikó:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-13 18:45

Életem első hatlaposával most végeztem:-)
frankon kijött a hat lap, a krémből még nekem is maradt egy kicsi nassolni:-) nagyon fini
jó magas lett, most a hütőbe pihen, de máér alig várom a holnapot:-)
szerintem egy falat se vész majd kárba.
Köszi a receptet Bibuka

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-11 14:51

Sziasztok!

Én életemben először sütöttem igazi sütit, rögtön persze a "legegyszerűbbel" :) ahogy kell!
Tökéletes lett - és nagyon finom! Grammra pontosan annyi hozzávalóval, és lépésről lépésre úgy ahogy írtad! (Bár egy kicsit mégis csak csaltam - annyit, hogy egy kis mikulást belefojtottam a krémbe :D - kedvesem ötlete volt) Nagyon finom lett. Köszönöm! És nekünk külön öröm, hogy nincsen benne tojás!

nonni
nonni Mon, 2010-12-27 19:32

Megsütöttem karácsonyra,nagy sikere lett..
Szuper a recept.Eddig még soha nem kísérleteztem ilyen többlapos sütivel,de könnyen és viszonylag gyorsan ment.......Üdv és Boldog Új Évet!!!

Ritike
Ritike Wed, 2010-11-03 15:42

Kedves Bibuka!
Elkészítettem a sütit. Kisütés után formátlan, hullámpalára emlékeztető lapokat kaptam.
Másnap a krémhez valókat (a kakaót, lisztet, tejet) nem kevertem ki rendesen, ezért csomós lett. Aztán szitán-rostán megpróbáltam átnyomni, részben sikerrel. A krém egy része így a kukában landolt. Ezt pótlandó csokimázt készítettem, másfél lapot ezzel kentem be.
De harmadnap a végeredmény: megpuhult, ízletes,jó megjelenésű hatlapos, melyet befalt a család.
Nagy sikere volt. Nagyon köszönöm a receptet.
Rita

huszka.adrienn
huszka.adrienn Tue, 2010-10-26 11:37

 
Ja még annyit, hogy mi villanysütőben sütöttük a tésztát 200fokon, és minden tésztalapot 5 perc 20 másodpercre állítottam be. Hogy pontosak legyünk. :)) Míg egyik lapot nyújtotta anyu, a másik sült.

huszka.adrienn
huszka.adrienn Tue, 2010-10-26 11:34

 
Sziasztok, nálunk anyukám csinálta meg ezt a receptet ma, és mindent pontosan a leírtak szerint csinált. Én olvastam neki a receptet, ő meg csinálta. És igaz kicsit sokáig kellett nyújtani 25x35-ös méretre, de sikerült, szépen kinyújtotta mind a 6 lapot, megsütötte, neki sikerült, nem a recepttel van a baj....Ha több lett volna a tej, ragacsos lett volna a tészta. Így volt pont jó, türelem kellett csak hozzá. Köszönjük a receptet! :) Remélem fini lesz, mert még nem készült el a krém, csak a tészta. De bizti fincsi lesz nagyon!!! :))) Szép napot Mindenkinek!

hszucs
hszucs Sun, 2010-10-17 09:23

Sziasztok! Ez az egyik legfinomabb sütemény,én nagymamámtól tanultam, szinte teljesen ugyanígy. A különbség csak annyi, hogy nem porcukorral szórom meg, hanem csokimázt készítek a tetejére.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-10 15:25

Sziasztok, nekünk is ez az egyik kedvenc sütink, de a krémjét karamellizált cukorral készítjük, amit felöntünk a tejjel, és abba jön bele a kakaóval elkevert liszt, a többi hasonlóan megy tovább. Bár sajna még nincs meg a tökéletes recept, keresem, ha valakinek meg vannak a pontos arányok a karamelles krémhez, hálás lennék, ha megosztaná. Előre is köszönöm!

klepcsa
hugom / klepcsa Sun, 2011-06-26 12:38

Én is úgy készítem a krémjét,hogy cukrot pirítok és arra teszem a tejet és lisztes kakaós keveréket, sűrítem majd vajjal krémesítem.
Még édesanyámtól tanultam, a környéken Kiskanizsán mindenki így készítette. A szegények tortája volt a beceneve.

1539
finomliszt 50 dkg
mangalica zsír 8 dkg
porcukor 10 dkg
szalalkáli 20 g
tej 2 dl
cukor 35 dkg
tej 1 l
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
finomliszt 6 evőkanál
vaj 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag