Hatlapos sütemény recept

1 adag
1539
kcal
Hatlapos sütemény
Hatlapos sütemény
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem kedvenc sütije, neki készült külön kérésre.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

soklapos kakaókrémes sütemény, szalakális krémes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
  2. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
  3. A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!)
  4. Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
  5. A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
  6. Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel.

statisztika

beküldve:
nézettség: 213 484
elküldve: 83
receptkönyben: 1 951
elkészítve: 54/85
Facebookon megjelent: -

szakács

bibuka

Mióta szakács: 2009.11.24.
14 recept

Hozzászólások (65)

zsoharkati
zsoharkativ, 2014-06-22 10:28

Katinka lányom tegnap azt mondta: süssek "büdös" sütit,mert abból akármennyit meg tud enni.Valóban,mikor legutóbb elkészítettem falta is!Szóval köszi a remek receptet!
Kati

Nensy
Nensyh, 2014-06-09 08:37

ÚÚÚ!!! Hát ez nem volt egyszerű. Ezeket a lapokat kinyújtani...Anyám! Hát ezt nem írta senki. Na persze nem olyan kritikus a helyzet. De az első lapnál nagyon megijedtem. De sikerült. Közben visszajött az emlék, hogy a Mamám elég jól belisztezte a deszkát, és nyújtott, fordított, nyújtott fordított. Persze ezt egy pár mozdulat után már nem tudjuk megtenni,de akkorra már rendben van. Számomra is felfoghatatlan, hogy lehet ilyen vékonyra kinyújtani és mégis könnyen felemelni és tepsire helyezni. Csak azért írom, hogy aki először készíti, készüljön fel. A süti írtó finom lett. Kerti partira vittem, mindenkinek a gyerekkora jött elő. Jó érzés volt. Jó recept, köszönjük.

ljudmila
ljudmilap, 2014-06-06 10:59

Hogy lehet valami, amiben mangalicazsír van, vegetáriánus?? :) A receptjellemzőket javítani kellene! :)

r.kata
r.katap, 2014-06-06 12:52

Kedves ljudmila!
Köszönjük az észrevételt, javítottuk!
Szép napot!
Kata

csandi001
csandi001h, 2014-04-21 11:27

Kedves bibuka! Köszönöm a receptet! Életem első hatlaposát a te recepted alapján próbáltam ki, és úgy döntöttem, nem is keresgélek tovább :) Tökéletes!

Cathy33
Cathy33h, 2013-12-30 21:48

Ez a recept,úgy tökéletes ahogy van,SEMMI több adalék nem kell hozzá,ahogy megadta a recept. A krém is elég,egy pici még maradt is,pedig kentem vastagon.:-)

Adruskah
Adruskahp, 2013-12-06 06:47

Kedves Bibuka!
Az lenne a kerdesem. Lehet hulye kerdes!. :$ Mivel tudnam helyettesiteni a zsirt?! Margarin esetleg ???!
Valaszod elore is koszonom. Udv: Adri

bibuka
bibukav, 2013-12-22 18:19

Szia Adri! Nyugodtan csinálhatod margarinnal is,nem fogja elrontani!!! :) Üdv: Bibuka

szaboadel
szaboadelp, 2013-08-02 13:38

Kedves "bibuka"!
Most bukkantam a receptedre, elmentettem és ki fogom próbálni, már nagyon régóta
keresek egy ilyen hatlapos sütireceptet, mert gyerekkorom óta nem ettem hasonlót,
drága keresztmamám készített ilyen hatlapos nagyon-nagyon finom sütit, de azt az
ízhatást talán senki sütije nem adja vissza.
Üdv.további szép napot kívánok: Adél

Kyra91
Kyra91cs, 2013-05-09 16:19

Kedves Bibuka!
Ez a recept kitűnő, én is sütőporral csináltam, de így is tökéletes lett.
A nyújtással én is megszenvedtem, de megért minden fáradtságot, nem érte meg a süti a 48 órát :)
A páromtól utasításba is kaptam, hogy hetente süssek neki ilyet, mert ő ezentúl a cukrászdából hozottat nem hajlandó megenni :)
Köszönöm a receptet!!
Kyra

márta66
márta66k, 2013-01-29 09:29

Bocsánat, most látom, h én mar 25 dkg cukrot sokalltam, a recept 35 dkg-ot ír....

márta66
márta66k, 2013-01-29 09:25

Sziasztok! Nekem nagyon tetszik ez a recept. Egyetlen kerdesem van: nem lesz nagyon edes a krem 25 dkg cukorral? Emlekeim sznt, az általam leginkább falusi bucsus, lakodalmas alkalmakkor evett hazlaposak nem voltak edesek, nekem eppen ezért izlrttek nagyon. Meg sohasem sütottem szalalkálival, a 'szagok' miatt, de most ki akarom probalni:-) Eloszor bibuka receptjet, aztan a karamelles alappal. Ha valaki kevesbe edesszaju velemenyt tud mondani a cukor mennyisegerol, nagyon megkoszonnem! Amugy a liszt mennyisege latatlanban is eleg kell legyen egy kisebb tepsihez. Gyakorlottabb sutok sztem azonnal tudnak kalkulalni egy recept lattán:-) Koszi mindenkinek a tapasztalatokat ds ôtleteket!
Marta

gasztronagyi
gasztronagyip, 2013-01-25 17:50

Gyermekkorom imádott sütije. Anyukám mindig ezt készített ünnepeken. Azóta 'ilyent én nem kapok, épp ezért zokogok" - mondja a közkedvelt nóta. Gondoltam egyet karácsonykor és megsütöttem. Ezt a receptet választottam ki, isteni finom lett! A gyerekeim és az unokám versengtek érte, végre én is nosztalgiázhattam. Visszamentem egy kicsit gyereknek. Köszönöm a receptet, meg fogom ismételni.

nyuszuli
nyuszulics, 2013-01-03 19:02

Ez a párom kedvence :) Már állok is neki :) a recept zseniális, akárki akármit mond, Karácsonykor megsütötte Mamám!

Noriko
Norikoh, 2012-09-24 08:50

Szia!
Megcsináltam életem első hatlaposát a recepted alapján, a párom születésnapjára. Ez a kedvenc sütije. Kicsit nehéz volt kinyújtani a lapokat 25x20 cm-re, de azért sikerült. A krém nagyon finom volt és pont elég is lett. Nagy sikert arattam vele, a párom azt mondta, tökéletes, pont ilyenre vágyott. Köszönöm a receptet, még biztosan sokszor elkészítem :)

Gombócka
Gombóckaszo, 2012-09-08 07:37

Nagyon jó recept, én is sütőport használtam. Ma készítem újra, fel került a kedvenc sütik listájára :) Köszi hogy feltetted!

hela
helap, 2012-05-18 17:06

Nagyon finom, a recept így jó, ahogy van, / én sütőporral készitettem/

Medzsy
Medzsyh, 2012-05-07 11:21

Szia! Szalalkáli helyett szódabikarbónát is lehet használni???

bibuka
bibukak, 2012-05-08 18:13

Üdv! Próbáld ki,én csak szalalkálival csináltam!!!!

M.Era
M.Erah, 2012-01-16 22:13

Sziasztok !
Én megsütöttem, nagyon finom lett karácsonykor villám gyorsan el is fogyott az első sütik között :)
Köszi a receptet.

h1973
h1973v, 2011-12-18 21:00

Sziasztok! Most pihen a süti. Hááát nem tudom, mi lesz belőle. Gáztepsi hátán sült a hat lap. Töltéskor bárhogy
vigyáztam puzzle szerűen széttörtek a lapok. A krém talán megoldja a repedéseket. A lapokat 6 percig sütöttem.
Tapasztalt valaki hasonlót? Rendszeresen sütök lapokat, de így még nem jártam.

Farkas Katalin
Farkas Katalink, 2013-01-08 00:25

Nekem is így sikerült az első süteményem, amit szalakálival készítettem. A fiammal remek puzzle-t játszottunk, a tetejét pedig bevontam csokoládéval. Mindenkinek ízlett, én pedig jóvá hagytam, hogy ez egy remek újítás! Azóta már tudom, hogy a szalakálival készített lapokkal úgy kell bánni, mint a hímes tojással!

cassiopeia
cassiopeiav, 2011-12-04 23:26

Iszonyatosan. félek de muszáj lesz neki állnom. Ez a párom kedvenc sütije, csak az anyukája sütött neki eddig ilyet. Csak hogy ő 200 km-re lakik tőlünk. Ez lesz az idei karácsonyi meglepi egyike. Köszönöm, hogy feltetted.

nyenyi
nyenyiv, 2011-10-16 07:47

Kedves hatlapost sütők! Kérlek, nézzetek utána, milyen borzalmasan veszélyes anyag a szalalkáli, és ne mérgezzétek se magatokat, se a szeretteiteket ezentúl! Nyugodtan használjatok helyette sütőport, úgy is jó lesz!

Chocaholic
Chocaholicszo, 2012-03-10 23:33

Szia nyenyi!
Imadom a hatlapost, az egyetlen dolog, ami visszatart a sutesetol az a szalakali. Ezek szerint probaltad sutoporral is? Mennyiben lesz mas a vegeredmeny?
Koszi,
Chococat

Ilikó
Ilikócs, 2013-03-14 11:54

Szia Chocaholin
Szódabikarbónával is lehet készíteni. Tökéletes lesz.

csuricsibe78
csuricsibe78k, 2011-09-06 12:14

Szia!
Mindig elolvasom a hozzászólásokat a recepteknél.Imádok sütni-főzni,de receptet még nem tettem fel....nem vagyok minden nap és lehet,pont akkor ír valaki....szóval nincs hozzá türelmem :) Annál inkább van a süteményekhez és bármilyen nehéznek tűnik,ha le van írva,nekiállok megsütni :) Nekem van 1 hatlapos receptem,de mivelhogy már múlik az az idő,hogy papírra írjuk....így pendrive-on van,ami nem tudom,hová lett :))) Elolvasva a receptet,ez a könyv van meg szerintem anyukámnak is,aki manapság inkább már pudinggal készíti,de mindenképpen nagyon finom:) Véleményeket lehet írni,kritikát is,de ha van egy ennél jobb receptem(vagyis szerintem jobb),akkor felteszem rendesen,hogy megtalálják az emberek és nem ide írom kommentnek.Személy szerint én úgy döntöttem,a sok recept közül,amit az utóbbi 20 percben találtam a neten,a tiédet választom :) Köszönöm:Anikó:)

bibuka
bibukacs, 2011-03-17 17:10

Nagyon szívesen, Örülök hogy ízlett!! üdv: bibuka!

babika100
babika100v, 2011-03-13 18:45

Életem első hatlaposával most végeztem:-)
frankon kijött a hat lap, a krémből még nekem is maradt egy kicsi nassolni:-) nagyon fini
jó magas lett, most a hütőbe pihen, de máér alig várom a holnapot:-)
szerintem egy falat se vész majd kárba.
Köszi a receptet Bibuka

Meccke27
Meccke27p, 2011-03-11 14:51

Sziasztok!

Én életemben először sütöttem igazi sütit, rögtön persze a "legegyszerűbbel" :) ahogy kell!
Tökéletes lett - és nagyon finom! Grammra pontosan annyi hozzávalóval, és lépésről lépésre úgy ahogy írtad! (Bár egy kicsit mégis csak csaltam - annyit, hogy egy kis mikulást belefojtottam a krémbe :D - kedvesem ötlete volt) Nagyon finom lett. Köszönöm! És nekünk külön öröm, hogy nincsen benne tojás!

nonni
nonnih, 2010-12-27 19:32

Megsütöttem karácsonyra,nagy sikere lett..
Szuper a recept.Eddig még soha nem kísérleteztem ilyen többlapos sütivel,de könnyen és viszonylag gyorsan ment.......Üdv és Boldog Új Évet!!!

Ritike
Ritikesze, 2010-11-03 15:42

Kedves Bibuka!
Elkészítettem a sütit. Kisütés után formátlan, hullámpalára emlékeztető lapokat kaptam.
Másnap a krémhez valókat (a kakaót, lisztet, tejet) nem kevertem ki rendesen, ezért csomós lett. Aztán szitán-rostán megpróbáltam átnyomni, részben sikerrel. A krém egy része így a kukában landolt. Ezt pótlandó csokimázt készítettem, másfél lapot ezzel kentem be.
De harmadnap a végeredmény: megpuhult, ízletes,jó megjelenésű hatlapos, melyet befalt a család.
Nagy sikere volt. Nagyon köszönöm a receptet.
Rita

huszka.adrienn
huszka.adriennk, 2010-10-26 11:37

 
Ja még annyit, hogy mi villanysütőben sütöttük a tésztát 200fokon, és minden tésztalapot 5 perc 20 másodpercre állítottam be. Hogy pontosak legyünk. :)) Míg egyik lapot nyújtotta anyu, a másik sült.

huszka.adrienn
huszka.adriennk, 2010-10-26 11:34

 
Sziasztok, nálunk anyukám csinálta meg ezt a receptet ma, és mindent pontosan a leírtak szerint csinált. Én olvastam neki a receptet, ő meg csinálta. És igaz kicsit sokáig kellett nyújtani 25x35-ös méretre, de sikerült, szépen kinyújtotta mind a 6 lapot, megsütötte, neki sikerült, nem a recepttel van a baj....Ha több lett volna a tej, ragacsos lett volna a tészta. Így volt pont jó, türelem kellett csak hozzá. Köszönjük a receptet! :) Remélem fini lesz, mert még nem készült el a krém, csak a tészta. De bizti fincsi lesz nagyon!!! :))) Szép napot Mindenkinek!

hszucs
hszucsv, 2010-10-17 09:23

Sziasztok! Ez az egyik legfinomabb sütemény,én nagymamámtól tanultam, szinte teljesen ugyanígy. A különbség csak annyi, hogy nem porcukorral szórom meg, hanem csokimázt készítek a tetejére.

tomanda
tomandav, 2010-10-10 15:25

Sziasztok, nekünk is ez az egyik kedvenc sütink, de a krémjét karamellizált cukorral készítjük, amit felöntünk a tejjel, és abba jön bele a kakaóval elkevert liszt, a többi hasonlóan megy tovább. Bár sajna még nincs meg a tökéletes recept, keresem, ha valakinek meg vannak a pontos arányok a karamelles krémhez, hálás lennék, ha megosztaná. Előre is köszönöm!

klepcsa
klepcsav, 2011-06-26 12:38

Én is úgy készítem a krémjét,hogy cukrot pirítok és arra teszem a tejet és lisztes kakaós keveréket, sűrítem majd vajjal krémesítem.
Még édesanyámtól tanultam, a környéken Kiskanizsán mindenki így készítette. A szegények tortája volt a beceneve.

Szanyiné Tamás Tünde
Szanyiné Tamás Tündecs, 2011-02-17 15:55

Kedves tomanda!

Most olvastam, hogy egy régi receptet keresel a hatlaposról, ezért elküldöm Neked. Szerintem a nagymamám receptje felülmúlhatatlan.
50 dkg liszt, 2 dkg szalakáli, 1-2 tojás, 3 evőkanál cukor,csipetnyi só, 1 tejföl, és 1 tojás nagyságú zsír.
Krém: 35 dkg cukor karamellizálva lehet sötétebb színű, 1 l tej, 3 dkg kakaó, 6 púpos kanál liszt, esetleg rum aroma. Felfőzés végén 5 dkg ráma.
Remélem megtalálod benne a régi ízeket. Üdv: Tünde

tomanda
tomandah, 2011-03-07 12:29

Kedves Tünde, hétvégén elkészítettem. Jó lett!!!! A krém azt hiszem az, amit kerestem, a tésztája is finom lett, rugalmas, nagyon jól lehetett vele dolgozni, már sülést követően puha. Amit én keresek, az nem ez a tészta, de a receptedet megtartom, mert az ünnepelt többször is kért a tányérjára :) Köszönöm, Tomanda

tomanda
tomandah, 2011-02-21 16:05

Kedves Tünde,
nagyon kedves Tőled, hogy leírtad a régi receptet. Bevallom, még Ildi receptjét sem próbáltam ki. De a fiacskám névnapjára megcsinálom, most már nem halasztom tovább, hiszen az ő kedvence. Majd beszámolok az eredményről. Még egyszer nagyon köszönöm a kedvességedet!

Ildi62
Ildi62k, 2010-12-21 17:25

Szia!
Én éppen most találtam a receptjeim között egy olyasmit, amit keresel. Tehát a krém:
"30 dkg cukrot megpirítunk és feleresztjük 1 csésze (ez a rizikófaktor :) feketekávéval. Pohárban elkeverünk 3 tojást, 7 púpos evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaót, majd 1 1/4 liter tejjel felhigítva hozzákeverjük a megpirított kávés cukorhoz és sűrűre főzzük."
Ez egy elég régi recept része, én még nem sütöttem meg. (nálam most lesz a főpróba::))
Remélem erre gondoltál.
Üdv,
Ildikó

tomanda
tomandap, 2010-12-24 03:33

Kedves Ildi62, nagyon köszönöm, karácsonyra nem mertem bevállalni, mert a múltkori alkalmakkor nem igazán lett olyan, amilyenre vágytunk, de a két ünnep között ki fogom próbálni ezt a krémet! Te ezt készíted az itteni recept szerinti tésztával? Kíváncsian várom , hogy hogy sikerül. Boldog Karácsonyt!

bibuka
bibukacs, 2010-09-30 06:46

Üdv. Nem ismerem ezt a nevü sütit,de várom hogy hogyan sikerül!!! bibuka.

Aziza1981
Aziza1981sze, 2010-09-29 12:02

Kedves bibuka!

Nem tudom, ismered-e a pesti szelet nevu sutit? En egy cukraszdaban vettem parszor a XVII. keruletben es nagyon szerettem, de a receptjet igy nev alapjan sehol sem talaltam.
A te sutid ugyanugy nez ki, igy nagyon orulok, mert talan vegre megtalaltam a regi kedvencet :-) amint lesz egy kis szabadidom elkeszitem es megirom, hogy ez-e az :)

miggy
miggyszo, 2010-09-25 17:44

Kedves bibuka!
Örülök, hogy nem veszett kárba ez a nagyon finom sütemény! Nagymamám is rengeteget sütött nekünk annak idején, a krémjét még 3 kis szelet sportszelet /bevonat nélküli/ beleolvasztásával turbózta fel. Bár nekem anélkül is nagyon ízlik, nem tudok ellenállni a csábításnak, ha megsütöm...

Legfrissebb cikkek

Cukormentes muffinok a hétvégére
Cukormentes muffinok a hétvégére
Számomra a muffinok legfőbb értéke, hogy gyorsan, egyszerűen összedobhatók. Gyűjtöttem most nektek 8 db cukormentes változatot, próbáljátok ki őket a hétvégén uzsonnára!
Fürdőzzünk az olaszrizlingben!
Fürdőzzünk az olaszrizlingben!
Van az úgy, hogy annyira természetessé válik valaminek a jelenléte környezetünkben, hogy már fel sem kapjuk a fejünket nevének hallatán. Kimondom hát azt, hogy olaszrizling.
Környezetbarát fürdőszoba-takarítás fillérekért
Környezetbarát fürdőszoba-takarítás fillérekért
A boltban vásárolt tisztítószerek sem a bőrünknek, sem a környezetünknek nem tesznek jót, és igen drágák. Elő tehát a jól bevált, olcsó, mégis igen hatékony csodaszerekkel!
Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)
1539