Erdei gombás rizottó recept

1 adag
556
kcal
Erdei gombás rizottó
Erdei gombás rizottó
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba is.
Ebből készült ebédre a vegyes erdei gombás rizottó, melyet a szokásától eltérően nem petrezselyemmel, hanem zsályával ízesítettem.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Vegyes gombás rizottó, rizottó vargányával és rókagombával, gombás rizottó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított gombákat egyforma méretűre vágjuk, sózzuk és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároljuk. Az alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
  2. Egy vastag falú edényben evőkanálnyi vajat két evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított sonkahagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
  3. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
  4. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Ezen a ponton adjuk hozzá a gombát és a zöldfűszert a rizshez.
  5. Zárásként pedig hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 58 551
elküldve: 21
receptkönyben: 713
elkészítve: 29/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (8)

Norahabraham
Norahabrahamsze, 2014-04-16 18:33

Eletem elso risottoja volt,es nem gyoztem betelni az illattal amit a fokhagymas (risotto) rizs a fejerborban arasztott.
Kulonfele gombat hasznaltam hozza es aprora vagtam petrezselymet , cukkinit, es zoldhagymat. ISSSSSTENI finom lett. koszonom a receptet..

csirkefüge
csirkefügek, 2010-11-23 20:35

Kicsit leegyszerűsítettem, bevallom. Kerek szemű rizst használtam, de nem kimondottan rizottónak valót. Csiperkét raktam bele, kis husival megpárolva, éshát előre reszelt parmezán jellegűt. És sajnos kezdő rizottós lévén, a foki pucolásra és a zöldfűszerre nem maradt időm a párolás és a rizskevergetés közben, de még így is nagyon fincsi lett! Remélem nem sértődik meg a rizottók szelleme

noviorsi
noviorsiv, 2013-11-10 01:01

:D micsoda véletlen, pont ezt a receptet néztem ki mára:D 3 éve (!!!) úgy látszik te is:D és!!!! rájöttem, h van itt összefüggés:D:D
én aztán pláne kezdő rizottósként, kíváncsi vagyok mi fő ki belőle. :D Ákos most ment a piacra gombáért, Fruci hozott hozzá alaplevet, és Zsófitól már van inspiráció:D

Legfrissebb cikkek

Türelem croissant-t terem
Türelem croissant-t terem
A croissant-készítés nem rövid folyamat, éppen ezért sokan nem is mernek belevágni. A család kedvence vajas csoda viszont bebizonyítja, érdemes az érte hozott erőfeszítésre.
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
A hét szakácsa: Nagymama receptjei
Eheti kiemelt szakácsunk: Nagymama receptjei, alias Julcsi. 19 éves korában érintette meg a gasztronómia szele, azóta kialakította sajátos, "Julcsis" ízvilágát.
Így pakold meg a tányérodat!
Így pakold meg a tányérodat!
Csak úgy záporoznak ránk a jótanácsok: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, fogyasszunk teljes őrlésű gabonaféléket, sovány húsokat. Mindezt egyszerre! De hogyan?
556