Erdei gombás rizottó recept

Erdei gombás rizottó
Erdei gombás rizottó
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba galambgomba, vargánya, és rókagomba is.
Ebből készült ebédre a vegyes erdei gombás rizottó, melyet a szokásától eltérően nem petrezselyemmel, hanem zsályával ízesítettem.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

nehézség: közepes
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Vegyes gombás rizottó, rizottó vargányával és rókagombával, gombás rizottó

elkészítés

  1. A megtisztított gombákat egyforma méretűre vágjuk, sózzuk és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároljuk. Az alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
  2. Egy vastag falú edényben evőkanálnyi vajat két evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított sonkahagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
  3. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
  4. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Ezen a ponton adjuk hozzá a gombát és a zöldfűszert a rizshez.
  5. Zárásként pedig hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 53 084
elküldve: 19
receptkönyben: 600
elkészítve: 14/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (4)

csirkefüge
csirkefügek, 2010-11-23 21:35

Kicsit leegyszerűsítettem, bevallom. Kerek szemű rizst használtam, de nem kimondottan rizottónak valót. Csiperkét raktam bele, kis husival megpárolva, éshát előre reszelt parmezán jellegűt. És sajnos kezdő rizottós lévén, a foki pucolásra és a zöldfűszerre nem maradt időm a párolás és a rizskevergetés közben, de még így is nagyon fincsi lett! Remélem nem sértődik meg a rizottók szelleme

noviorsi
noviorsiv, 2013-11-10 02:01

:D micsoda véletlen, pont ezt a receptet néztem ki mára:D 3 éve (!!!) úgy látszik te is:D és!!!! rájöttem, h van itt összefüggés:D:D
én aztán pláne kezdő rizottósként, kíváncsi vagyok mi fő ki belőle. :D Ákos most ment a piacra gombáért, Fruci hozott hozzá alaplevet, és Zsófitól már van inspiráció:D

Legfrissebb cikkek

Cseles salátaleves
Cseles salátaleves
Közeleg újra a húsvét, és a sonkafőzés. És újra itt a dilemma, mit kezdjünk a sonkalével – mert vétek kiborítani. Főzzünk belőle salátalevest!
Süsd a legnépszerűbb sütiket húsvétra
Süsd a legnépszerűbb sütiket húsvétra
Húsvét alkalmából egy helyre gyűjtöttük a kedvenc sütireceptjeiteket – csak győzzetek válogatni belőlük – krémes, habos sütik, piskóták várnak!
Így szeretjük a húsvéti sonkánkat
Így szeretjük a húsvéti sonkánkat
A húsvét egyik főszereplőjéből, a sonkából több mint 4 millió kg fogy el az ünnepi időszakban. Bár már nem a kamrából akasztjuk le, néhány hagyományra még mindig figyelünk.
556