Dédi kuglófja - 100 éves recept recept

Dédi kuglófja - 100 éves recept
Dédi kuglófja - 100 éves recept
180 perc / előkészület: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a nagynénémtől kaptam, aki valamikor régen a nagyanyától tanulta. Nekem már a dédim. Valamikor a dédim kuglófmester volt!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Alánlom mindenkinek, aki szereti a házias ízeket, és a nem agyonpakolt tartósítószeres sütiket.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

száz éves kuglófrecept, mazsolás kuglóf, édes kelt tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Na akkor kezdjük: tegyük mély tálba a száraz anyagokat, és morzsoljuk össze a zsírral, a cukorral, a vaníliás cukoral és a csipet sóval.
  2. Mélyedést készítsünk, és tegyük bele a tojások sárgáját.
  3. Az élesztőt morzsoljuk egy kis edénybe, amelybe a langyos tejet tettük, és 2 teáskanál cukrot. Kelesszük duplájára.
  4. Ha megkelt, öntsük a liszthez, é a 3 tojássárgájához.
  5. Kezdjük el dagasztani. Ha nem elég a tej, akkor langyos vizzel pótoljuk. (Igaz, ha bolti tejet használunk, akkor az is jó, mert az eléggé vizes.)
  6. Addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik az edény oldalától, és nem ragaszkodik a kezünkhöz.
  7. Tegyük meleg helyre, és kelesszük meg. Nem árt, ha kelesztésnél vigyázunk arra, hogy a tésztának ne száradjon ki a teteje. Én megszoktam kenni vízzel.
  8. Ha megkelt a tészta, tegyük ki deszkára, és készítsünk belőle henger formát. Tegyük zsírozott, lisztezet kuglófformába, és kelesszük meg.
  9. A sütőt 200 fokra melegitsük elő, és a szépen megkelt tészát tegyük be a sütőbe. Fokozatossan vegyük vissza a hőt, úgy 150 fokra.

  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 66
össznézettség: 126 102
elküldve: 52
receptkönyvben: 1 462
elkészítve: 75/93
Facebookon megjelent: 2

szakács

Kissné Griezer Erzsébet

Mióta szakács: 2010.01.13.
7 recept
hirdetés

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dömdödöm73
Dömdödöm73 v, 2016-11-20 21:55

Fantasztikusan finom kuglóf, már sokszor megsütöttem, libazsírral is szoktam. Köszönöm a receptet!

nagybobi
nagybobi szo, 2016-09-17 22:10

Köszönet a receptért. Isteni lett! Fele adagot készítettem a kicsi a kuglóf formámba. A formába igazgatáson még dolgoznom kell, de nagyon finom lett. Szépen megkelt és az illata is csodás. Alig vártam, hogy kihűljön és megkóstolhassam!
Az előző recept, amit találtam, megy a levesbe, ezentúl csak ezt sütöm.

zsoharkati
zsoharkati sze, 2016-04-06 16:12

Havonta egyszer elkészítem a recepted,nagyon finom! Az1\3 rèszèbe kakaót szoktam tenni, vajjal megkenve isteni! Köszönönöm Erzsèbet!

dinnyemano1
dinnyemano1 v, 2016-02-14 18:16

Életem első kuglófja. Finom lett! Mazsolával készítettem a családnak!
Köszönöm!

Kaporka2011
Kaporka2011 / Kaporka2011 k, 2014-12-23 18:01

Kedves Erzsébet,
ezer köszönet a receptért. Elkészítettem, és az eredmény alapján eldöntöttem, hogy Karácsonykor és Húsvétkor ez alapján a recept alapján készítem el a kalácsot. Csak annyit változtattam, hogy a tésztám 1/4ébe kakaót tettem, összefontam az alaptésztával és így tettem be a kuglófsütőbe, hogy márványos legyen. A család eszi, mint kacsa a nokedlit :)

Marti1978
Marti1978 szo, 2013-12-28 21:47

Kedves Erzsébet! Megsütöttem, gyönyörű és fenségesen finom lett , a tészta szépen összeállt, könnyen kezelhető volt. Mazsolát és csokidarabkákat kevertem bele, az egész házat belengi a kuglóf-illat! Köszönöm a receptet :-)

mary75
mary75 h, 2013-10-28 16:29

Köszönöm a receptet, tökéletes kuglófot sikerült sütnöm.

Melindamecha
Melindamecha cs, 2013-06-20 20:06

Én is elkészítettem, néhány perce ettem belőle az első szeletet! Isteni finom lett, szuper recept! :) (Mivel az én kuglófformám nem valami nagy, mindenből kevesebbet tettem bele, arányosan, de így is nagyon jól sikerült! Nekem 45 perc sütés is elég volt.)

Katalin65
Katalin / Katalin65 szo, 2013-04-27 19:44

Kedves Griezer!
Megsütöttem a már rég kinézett kuglófodat! Pont olyan lett, amilyet szeretek! Először 2 formába akartam betenni, de úgy meg kevés lett volna a tészta, így maradt csak 1. Még szerencse hogy a sütőrácsot eggyel lejjebb raktam, mert a fűtőszál bánta volna! :) Alig vártam, hogy ehessek belőle. Nagyon-nagyon finom! Én 50 percig sütöttem, de mondom, extra adag volt a formában. Szépen átsült, nem égett meg. Őrségi házi készítésű csipkebogyó lekvárral befalatoztam egy jó nagy részét, pedig inkább fogynom kéne, nem hízókúrát tartani :)
Nagyon köszönöm ezt a remek receptet! Kati

ritka
ritka szo, 2013-04-06 16:31

A recept, valóban tökéletes, úgy ahogy van. :) köszönöm
csak egy nagyobb sütőforma kellene hozzá nekem is :)))

Bogyó74
Bogyó74 k, 2013-02-26 11:10

Nagyon hálás vagyok ezért a fantasztikus kuglóf receptért!!! A fiamnak már kétszer meg kellett sütnöm. Azt mondta, ha kuglófot sütök, csak ezt a receptet használjam. Köszönöm!!!

Kingacica
Kingacica szo, 2013-01-05 22:57

Valami fantasztikus lett! Hatalmas, puha, foszlós, fincsi :) Én géppel dagasztottam, nem kenyérsütővel, hanem konyhai robottal. Kár, hogy nem tudok csatolni, akkorára kelt, hogy a hatalmas kuglófsütőmből 3-4 centire kiemelkedett végül. Köszönet ezért a receptért!

Chameleongirl
Chameleongirl szo, 2012-04-28 15:01

Olyan szép lett, hogy csak na! És finom is :). Ilyent még fogok sütni rendszeresen.

Chameleongirl
Chameleongirl szo, 2012-04-28 12:21

Most kel :) Juj, hogy izgulok ez lesz az első kuglófom. Nem vette fel mind a 3 dl tejet, csak kb 2-t, amikor kezdett ragadni a tészta már nem tettem több tejet. Majd beszámolok a végeredményről is. Köszönöm a receptet.

halak65
halak65 v, 2012-04-15 20:41

Kedves Erzsébet !

Ez a kuglóf MAGA A CSODA !NAgyon hálás vagyok, hogy megosztotta a receptjét. Olyannyira ízlett mindenkinek, hogy háromszor is meg kellett sütnöm egymás után és mindig remek lett!!!

zakany
zakany v, 2012-04-08 14:26

Elkészítettem.. szuper finom!!!
Kicsit lusta vagyok, ezért kenyérsütőgép megfelelő programmájával gyúrtam és kelesztettem :))

györiné
györiné v, 2012-04-01 16:12

Megsütöttem!!:))Örök hála a receptért!!Nagyon finom lett!!Köszönöm:Magdi:))

györiné
györiné sze, 2012-03-28 11:34

Na ennek a kuglófnak én is nekiállok ma.Már annyit kipróbáltam és egyik sem volt az igazi.De a hozzászólásokból ítélve ez lesz az igazi:)Majd beszámolok hogy milyenre sikeredett:)

zsubuka
zsubuka sze, 2012-03-28 07:17

Megsütöttem, Isteni lett! Ilyen finom kuglófot még nem ettem! Köszönöm!
Én úgy csináltam, hogy kelesztés előtt 2 felé vettem a tésztát, egyik felébe mazsolát, másik felébe 1 ek. kakaóport dolgoztam bele (legközelebb a kakaót a lisztbe keverem, mert nagyon nehéz volt a kész tésztába egyenletesen beledolgozni) aztán fogtam a 2 féle tésztát, és összetekertem. Így raktam a formába. Olyan lett, mint amit itt a sarki holland pékségben árulnak, csak jobb. :)
Piacon vásárolt házi sertészsírral sütöttem. Húsvétra is sütök majd egy párat.

evian
Evian / evian p, 2012-03-02 14:41

Nagyon-nagyon finom, jó recept!!! Köszönöm! A kézi dagasztás az valami borzalom-:)))))- de én is tudom nagymamámtól, hogy az az igazi, s nem helyettesíthető semmivel....

sandorka1
sandorka1 v, 2012-02-19 17:03

osszegzes:

a 'nagyi v dedi' recepteket szoktam sutni nagyon jo, kb 25 - 30 percig kell nyugodtan sutni 180C ennyi lenne a hozzafuznivalom, de a minosege, valami konnyu,teszta!!!!!
koszi t. nagyi!!!

Sandor

sandorka1
sandorka1 v, 2012-02-19 12:55

kedves Fio,

koszonom a segitseget, lisztet eddig kg ra mertem :) de lehet a bogres modszer jobb,ma el is keszitem :)

Sandor

Aliki
Aliki szo, 2012-02-18 20:54

Isteni lett ez a kuglóf. Hasonlít Nagymamáméra,aminek a receptjét már nagyon régen keresem, és most úgy érzem megtaláltam :)
Nagyon örülök neki, Nagypapám meg főleg:).. Kicsit visszahozta neki a szép emlékeket:)

helena26
helena26 / helena26 szo, 2012-02-04 15:17

Gyönyörűre sikeredett a kuglóf,gratulálok!! Valamelyik nap biztos,hogy megsütöm.
Nekem a nagynénikém járt lakodalmakba sütni-főzni. Isteni kuglófot tudott sütni,de sajnos nekem nincs meg az Ő receptje, és sajnos már nem él,így magamnak kell megkeresnem az ahhoz hasonlót.
Még most is a számban van az íze.))

Fio
Fio v, 2011-08-28 21:56

Kedves Erzsébet!
Igazán finom lett a kuglóf, méltán kapta a Dédi a kuglófmester címet. Saját mangalica zsírt használtam, nagyon könnyű tésztája lett. Lemértem az 1 liter lisztet: hajszálpontosan 65 dkg.
Köszönöm a receptet! :)
Virág

csillucic
L. Csillu / csillucic szo, 2011-08-06 10:06

 Kedves Erzsébet!

Eddig háromszor sütöttem meg ezt a fantasztikus receptet. Nagyon-nagyon finom, könnyű a tésztája.Jó sok mazsolával szoktam csinálni és pici rumot is csempészek bele. Csak 2/3ad adag tésztát csinálok mert olyan szépen megkel, hogy egy "mai világi" kuglóf formába nem fér bele. Szóval ezer köszönet a receptért, a Dédi ötcsillagos kuglófmester volt.

Csillu

bkormos82
bkormos82 k, 2011-03-01 10:44

Kedves Erzsebet.
Van e valami javaslatod, ugyanis gazsutom van, vagy jobb ha neki se allok?
Koszonom.

jarv
Bloemcake / jarv cs, 2011-01-20 10:15

Nem kell bele sütőpor? Én tenni fogok bele mindenesetre, mert nagyon jónak tűnik a recept :))

Edi10
Edi10 / Edi10 v, 2011-01-16 23:16

Ez volt a mai nap megérdemelt finomsága! Csuda finom!!!! Kicsit megijesztett, mert nem akart megkelni, de végül egész pofás lett, bár közel sem olyan, mint itt a képen, de elsőre nem rossz! köszönöm!

1026