Színes, roppanós, ízes saláták, avagy mi van a fonnyadt jégsalátán túl?

Salátát enni jó! Most, hogy megérkezett a meleg idő, különösen jól esik egy nagy tál laktató saláta ebédre vagy vacsorára.    

Sokan állítják, hogy nem szeretik a salátákat, mert ugye a saláta az "nyúlkaja". Bevallom, egy tál olajban tocsogó, összevagdosott jégsaláta engem se tud lázba hozni…egy magokkal és gabonákkal megpakolt zöldséges finomság valami krémes öntettel viszont annál inkább!

Nem ördöngösség amúgy jó salátát csinálni, csak változatosan kell összeválogatni az alapanyagokat, hogy minél több íz és textúra legyen egy adagban.

Salátaalapnak választhatunk a millió jóízű zöld közül. Ha a ropogós zöldeket szeretjük, akkor használjunk római salátát, káposztát, kelkáposztát vagy fodroskelt. Ha inkább a feltétekre koncentrálnánk, akkor jöhet valami semlegesebb ízű, például fejeskáposzta, madársaláta, vagy spenót. Viszont ha szeretjük a zöld ízt, használjunk rukkolát, mángoldot vagy apróra vágott zöldfűszereket.

Ezekután jöhet a legjobb rész: a zöldségek! Talán nincs is olyan zöldség, ami ne lenne jó salátákba, szóval bátran kísérletezgessünk. A zöldségek lehetnek nyersek, főttek, pároltak, sültek, grillezettek, vagy ezek egy szuper kreatív kombinációja. Az én kedvenceim a nyers retek, uborka és paradicsom, a grillezett spárga és kukorica, a sült édesburgonya, répa és hagyma, és a főtt babfélék.

Ha laktatóbb salátát szeretnénk, mindenképp adjunk hozzá valami gabona-, vagy álgabonafélét is.

A lehetőségek itt is szinte végtelenek: quinoa, rizs, köles, teff, árpa, hajdina, amaránt, kuszkusz, bulgur...bármit használhatunk, amit épp találunk otthon.

Ha pedig fehérjével akarjuk felturbózni a salátánkat, pár falafel golyó, vagy sült tofu és tempeh remek választás lehet.

Kis édes íz is jót tesz a legtöbb salátának, úgyhogy nyugodtan pakoljunk meg a vacsoránkat egy marék friss gyümölccsel is.

Egy kis alma, barack, körte, mangó, avokádó vagy kedvenc bogyós gyümölcsünk nagyon fel tudja dobni a legegyszerűbb salátát is. Ha nincs kéznél friss gyümölcs, mazsola, szárított barack, szilva vagy áfonya is jól megy a salátákhoz.

Minden saláta lelke egy jó öntet. Az én kedvenceim a magvaj alapúak, de isteni még az édes-mustáros öntet is (méz helyett agavé-, vagy juharsziruppal), valami krémes balzsamecetes öntet, vagy egy egyszerű avokádó alapú öntet is. Amúgy itt se féljünk az újdonságoktól, érdemes kipróbálni például a jól befűszerezett darált gyümölcs és olaj kombót - a mangó és csili és a mákos-borsos bogyós gyümölcsök különösen jók együtt. Ha lehet, az öntetet hagyjuk mindig a legvégére, és csak tálalás előtt öntsük a salátánkra, így az nem fog elázni és minden finom, zsenge marad.

Végül mehetnek a saláta tetejére ropogós finomságok, például pirított magok és diófélék, kókuszchips, friss csírák, fűszeres, pirított kenyérkockák vagy roppanósra sült babfélék. Ezek után már tényleg nincs más dolgunk, mint csinálni egy jó fotót a salátánkról, hogy körbeposztolhassuk az egész internetet vele (haladók persze meg is ehetik a salátát vacsorára)!

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Less be Jennifer Lawrence konyhájába!

Címlapról ajánljuk

További cikkek