Olasz kedvenc – a gnocchi mennybe megy

Mint sok más ételt, a gnocchit is számos téves elképzelés övezi. Sokan valamiféle séfrejtélynek gondolják a mennyei tésztaféleséget és jobbára csak éttermekben eszik, mondván, otthon úgysem tudnák elkészíteni.

A gnocchi hihetetlenül olcsó – ha nekiveselkedünk, és próbálkozásunkat siker koronázza, a bókok sem fognak elmaradni! Rengeteg legenda övezi a gnocchi létrejöttét, egyesek a magyar nokedli olaszosított változataként tartják számon, mások úgy gondolják, valamikor a 15. században kóstolták a magyarok, és a krumpli elhagyásával saját ízlésükre formálták. Ez az a köret, ami még a gnocchinál is olcsóbb és hétköznapi nevén nokedlinek vagy galuskának hívjuk. Akárhogyan is volt, mindkettőt imádjuk. A gnocchit sem lesz nehéz elkészíteni, ha betartunk pár alapszabályt:

{ GALÉRIA = title:Gnocchireceptjeink%20-%20csakis%20a%20legjobbak!, 0,1,2,3,4,5,6 }

  • Mindig főzzük elő az alkotóelemeket! Jó, ha valamilyen főtt zöldséggel feldobjuk az egyszerű tésztát – jöhet a cékla, sütőtök, spenót; ne féljünk a színektől, ízektől!
  • Ha tehetjük, vegyünk lisztesebb burgonyát hozzá – nem kell sok belőle. Tudjuk, hogy minden kezdő rémálma az „annyi liszt kell hozzá, amennyit felvesz” típusú mondat, de itt tényleg nem lehet egyértelmű adagot meghatározni. Általában 25-40 deka közötti mennyiséggel boldogolhatunk jól.
  • Dolgozzunk gyors, határozott mozdulatokkal, formázzunk hengereket a tésztából egy nyújtódeszkán és szaggassuk kb. 2 centiméteresre a gnocchikat. Nem kell túl sokáig főzni őket.
  • Forró, lobogó vízbe dobjuk a tésztanudlikat, amint felérnek a víz tetejére, már kaphatjuk is ki őket. Ha mind kifőtt, serpenyőben hevítsünk vajat és forgassuk át rajta a gnocchikat, az sem árt, ha hagyjuk egy kicsit megpirulni őket. Jöhet rá ezerféle fűszer, cseppnyi felmelegített tejföl, frissen reszelt parmezán, de raguk mellé is kínálhatjuk.

További gnocchireceptekért kattints ide! >>

Védd magad, egyél halat! >>

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?