Bejglivel igazi a karácsony

Az esszenciális karácsonyi sütemény, ami a zserbó-, linzer- és mézeskalácshalmokkal szemben is mindent visz, az a bejgli. Diós, mákos, gesztenyés, esetleg aszalt gyümölcsös? Idén süssétek velünk!

A rossz hír az, hogy a bejgli esetében sincs pontos válasz a honnan is jön kérdésre. Az osztrákok és az angolok szerint ez egy magyar sütemény, az olaszok és a németek szerint is, de ők hozzáteszik, hogy az alaprecept Örményországból jött, a franciák szerint pedig lengyel. Mi, a bejgli koronázatlan királyai, úgy véljük, egy sziléziai kalácsról van szó, amit ott a 14. század óta gyártanak, nálunk viszont csak a 19. század második felében terjedt el a polgári konyhákban. A német eredet szinte biztos, hiszen neve a német beugen, hajlítani igéből származik. Czifray István 1830-ban megjelent szakácskönyvében először közli a receptjét, Posonyi finom mákos kaláts néven, és szintén Pozsonyban talált rá Magyar Elek, vagyis ínyesmester, aki 1932-ben kiadott szakácskönyvében pejglinek nevezi a dióval és mákkal töltött omlós vagy éppen kelt tésztát.

{ GALÉRIA = title:Di%C3%B3s%20%C3%A9s%20m%C3%A1kos%20bejgli%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Lényeg a lényeg, karácsonykor bejglit kell sütni. És mivel a nagyi szerint akkor igazi a karácsony, amikor legalább egy bejgli szétreped. De mivel karácsony előtt két nappal szétesett bejglit kihúzni a sütőből toplistás hisztériaforrás, lássunk pár trükköt, hogy idén mienk legyen a legszebb bejgli!

  • A töltelék ne legyen nagyon folyós, mert hiába van megszurkálva, hő hatására forrni kezd, és szétveti a tésztát.
  • Akkor jó a töltelék állaga, ha kenhető. Ha túl folyósnak vagy túl keménynek érezzük, adhatunk még hozzá szárazanyagot, de lazításhoz inkább 1-2 kanál lekvárral próbálkozzunk.
  • Mindig csak kihűlt töltelékkel dolgozzunk.
  • Mindegy, hogy élesztős vagy omlós-élesztős tésztával dolgozunk, a feltekerés után hagyjuk pihenni még egy fél órát, és mielőtt a sütőbe tesszük, dugjuk 10 percre a hűtőbe.
  • Biztosra akkor mehetünk, ha 3 helyen belyukasztjuk a bejgli tetejét az ujjunkkal. Így biztosan lesz helye a kiszálló gőznek, és nem fog utat törni a gonddal összeállított tésztában. A nem túl esztétikus lyuk egy fél dióval fifikásan és tökéletesen eltüntethető!
  • És végül, a legfontosabb: ha minden igyekezetünk ellenére mégis szétreped, ne bosszankodjunk. Már a nagyi is megmondta, hogy nincs karácsony repedt bejgli nélkül.

Kedvenc karácsonyi sütijeink >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...