Készíts bonbont Valentin-napra!

Közeleg a Valentin-nap, ezért e heti gasztrobloggerünk egy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető, csupaszív édességet mutat be nekünk, mellyel meglephetjük a szeretteinket!Tovább »

Kicsivel több, mint egy éve írom párommal, Bencével együtt a közös blogunkat (balhÉtterem). Újabban én kicsit elkalandoztam a bonbonok világába és ezért is hoztuk létre a Bonbonoda weboldalt, amelyet még ma is csiszolgatunk.

Mivel közeleg a Valentin-nap, egy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető csupaszív édességet szeretnénk itt bemutatni nektek, mellyel meglephetitek szeretteiteket. Ilyenkor ugyan kötelező a giccs, de mi azért igyekszünk az ízlésesség határain belül maradni!

Aki szán rá időt és energiát, hogy maga készítse el az ajándékot, az kevesebb pénzből jön ki, de sokkal értékesebbet ad, mintha készen vásárolna egy Valentin-napi csomagot. A trüffel alapja a ganache (ejtsd: gánás) krém, vagyis csokoládé és tejszín keveréke, melyhez vajat és egyéb ízesítőket, fűszekeret, alkoholokat adagolhatunk. Így egészen egyedi, többféle ízvilágot alakíthatunk ki.  Íme, egy egyszerű bonbon, Valentin-napra.

Szerelemtrüffel recept

Hozzávalók 5 trüffelhez

  • 120 g apróra tördelt étcsokoládé (65%)
  • 3 evőkanál habtejszín
  • 60 g vaj
  • 1 evőkanál cukor  (elhagyható)

Elkészítés lépésről-lépésre

  1. A habtejszínt, vajat és a cukrot épp csak összeforraljuk. Ráöntjük az apróra tördelt csokoládéra és addig keverjük, míg a csokoládé fel nem olvad.
  2. A csokoládés krémet egy 10x10 cm-es sütőkeretbe (vagy ehhez hasonló sütőpapírral kibélelt tálkába) töltjük és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  3. 1-2 óra múlva kivágjuk a sütőkeretből (vagy kiemeljük a tálkából) és egy éles késsel 5 db szív formát vágunk ki a trüffelkrémből. Kb. 2 cm magasságú a krém.
  4. A szíveket darált liofilizált ribizlibe vagy kakaóporba, színes cukrokba forgatjuk.
  5. Nyalókapálcikára húzzuk és visszatesszük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen. 

Emőke receptjei a NoSaltyn >>

Emőke és párja Balhétterme >>

Küldj egy szerelmes sütit, hogy tudja szereted! >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nimara
Nimara k, 2012-02-14 14:30

Egy órája formáztam, darált mandulába forgattam (az volt itthon), nagyon finom lett!

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe h, 2012-02-13 14:53

Szia!
A maradékot újra fel kell melegíteni vagy igy simán összegyúrható? Gondolom a 2 óra hűtőbe tevés után még nem szilárd, hanem kicsit puha a cucc?

szaboemoke
Emőke / szaboemoke h, 2012-02-13 15:04

Szia! Nem lesz teljesen szilárd. Formázható lesz. Viszont gyorsan puhul szobahőmérsékleten. Én kesztyűben szoktam dolgozni, de ha túlságosan elkezd puhulni, inkább javaslom, tedd vissza a hűtőbe és több részletben gyúrd be a golyókat. (vagy ha épp úgy jön ki, az se baj, ha egy éjszakát állni hagyod) Nem kell újra felmelegíteni a maradékot. A mi konyhánk hideg, ott könnyebb dolgozni. :)

r.evike
r.evike szo, 2012-02-11 11:17

Biztos nagyon finom ez az édesség, de igen drága. Most néztem utána ennek a különleges ribizlinek, egy üveg vagyis 20 g , majdnem 2000 Ft. Nem lehetne néha olcsóbb dolgokat is készíteni....

szaboemoke
Emőke / szaboemoke szo, 2012-02-11 11:22

r.evike: nagyon minimális mennyiséget kell felhasználni belőle. De pont ezért is írtam, hogy forgathatod bármi másba is. Akár keserű kakaóporba - ami általában van otthon, színes cukrokba stb. Ez már csak a fantáziádon múlik. Ez esetben, olcsó kategória. :) üdv. Emőke

candyqueen
CandyQueen / candyqueen p, 2012-02-10 11:00

Jajj Emőke, nem jó, nem jó. Azt írtod, h 5 darab szív jön ki, a maradékból meg lehet csinálni trüffelgolyót. Hát nem. A maradékot ott helyben be kell falni (úgyse bírja ki az ember)! :) :D

Még mindig fantasztikus, csak így tovább! :)

szaboemoke
Emőke / szaboemoke p, 2012-02-10 11:10

candyqueen: :DD pontosan így történt, ezért nem került a fotóra egy golyó sem ;))) (de azért volt pár darab, muszáj volt tesztelni :D) Köszönöm szépen!! Kedves vagy! :) üdv. Emőke

hamarcsi
hamarcsi sze, 2012-02-08 12:20

Fantasztikus gyors válasz.Nagyon koszike.Szép napot.Hamarcsi

hamarcsi
hamarcsi sze, 2012-02-08 11:39

Szia Emöke!
Lenne egy pár kérdésem.Nekem ugy tünik hogy a recept és a képek nem nagyon egyeznek .Ebböl a leírt mennyiségböl szerintem nem lesz annyi mint a köpeken látható.M8sik hogy nem tudom mi a liofilizált ribizli.Jól néz ki.Hol kapható?Én a felvidékröl irok igy lehet hogy csak nálatok lesz kapható?
Üdv és további jó ötleteket! Hamarcsi

szaboemoke
Emőke / szaboemoke sze, 2012-02-08 12:01

Kedves hamarcsi: Liofilizálás, vagyis fagyasztva szárítás, víztelenítés, szuperjó tartósítási eljárás és megmarad az eper íze, mérete. (bővebben itt olvashatsz az eljárásról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Liofilez%C3%A9s) Ribizlit én a goodwillnat.hu cégnél vettem, de epret az előbb leírt cégtől és akár innen is tudsz rendelni: http://www.stahldirekt.hu/index.nof?nyelvid=1&cid=478&nyelvid=1&k1=35
A leírt mennyiségekből pedig, ha ügyes vagy, pont 5 db szívet fogsz tudni kivágni és a maradékokból pedig tudsz pár darab trüffel golyót készíteni. :)
Remélem tudtam segíteni! üdv. Emőke