Főzeléket a babaétrendbe!

Vége a kezdeti nehézségeknek, babánk egyre nyitottabb a szilárd ételek iránt. Itt az ideje, hogy főtt menünek elsőként főzelékeket kóstoltassunk vele!

{node=62065}

A tavasszal féléves babák és szüleik nagyon szerencsések a főzelékek szempontjából, hiszen számtalan zöldséggel próbálkozhatunk: sárgarépával, céklával, cukkinivel, salátával, karalábéval, brokkolival, spárgával vagy ezek vegyítésével. Az ételeket ízesíthetjük vöröshagymával, póréhagymával, újhagymával, kevés fokhagymával. A puffasztó zöldségekkel legyünk óvatosak, figyeljük meg, hogy a mi gyermekünknek melyik alapanyag okoz kellemetlenséget.

  • Egyes zöldségek energiatartalma (például cukkini, saláta, tök) nagyon alacsony, ezért tápértékének növelése érdekében szükséges a belőlük készült főzelékek sűrítése.
  • Ezt tehetjük például habarással, ahol a kisebb gyerkőcöknél még vizet használjunk a tejföl, tejszín vagy joghurt helyett.
  • Kiválóan sűríthetők a főzelékek különböző gabonapelyhekkel, amelyek a főzelékbe főzve megpuhulnak és krémessé teszik azt.
  • Sűríthetünk burgonyával is, amit a többi zöldséggel együtt főzünk meg.
  • A főzelék önmagával való sűrítése is jó megoldás, így azonban energiatartalmát nem növeljük.

Receptek 5–6 hónapos babáknak >>

A főzelékek ízesítésére nem szükséges ebben az életkorban még sót használnunk, ha mégis így teszünk, nagyon keveset tegyünk az ételbe.

De ha lehet, válasszunk inkább friss fűszernövényeket: majoránnát, lestyánt, babérlevelet. Borsot, erős, csípős fűszereket ne használjunk!

Feltétként 7–8 hónapos kortól adhatunk főtt vagy kevés olajon párolt sovány húst, egyéves kortól főtt tojást.

{node=140130}

Receptek 812 hónapos babáknak >>

A babák ételeit lehetőleg mindig frissen készítsük el, meglátjuk, hogy nem tart sokáig.

Tálalásnál mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az étel. Tapasztaljuk ki, hogy gyermekünk számára mi az optimális, van, aki melegebben, van, aki langyosabban kedveli az ételeket.

Kukkants be a babakonyhába! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...