Főzeléket a babaétrendbe!

Vége a kezdeti nehézségeknek, babánk egyre nyitottabb a szilárd ételek iránt. Itt az ideje, hogy főtt menünek elsőként főzelékeket kóstoltassunk vele!

{node=62065}

A tavasszal féléves babák és szüleik nagyon szerencsések a főzelékek szempontjából, hiszen számtalan zöldséggel próbálkozhatunk: sárgarépával, céklával, cukkinivel, salátával, karalábéval, brokkolival, spárgával vagy ezek vegyítésével. Az ételeket ízesíthetjük vöröshagymával, póréhagymával, újhagymával, kevés fokhagymával. A puffasztó zöldségekkel legyünk óvatosak, figyeljük meg, hogy a mi gyermekünknek melyik alapanyag okoz kellemetlenséget.

  • Egyes zöldségek energiatartalma (például cukkini, saláta, tök) nagyon alacsony, ezért tápértékének növelése érdekében szükséges a belőlük készült főzelékek sűrítése.
  • Ezt tehetjük például habarással, ahol a kisebb gyerkőcöknél még vizet használjunk a tejföl, tejszín vagy joghurt helyett.
  • Kiválóan sűríthetők a főzelékek különböző gabonapelyhekkel, amelyek a főzelékbe főzve megpuhulnak és krémessé teszik azt.
  • Sűríthetünk burgonyával is, amit a többi zöldséggel együtt főzünk meg.
  • A főzelék önmagával való sűrítése is jó megoldás, így azonban energiatartalmát nem növeljük.

Receptek 5–6 hónapos babáknak >>

A főzelékek ízesítésére nem szükséges ebben az életkorban még sót használnunk, ha mégis így teszünk, nagyon keveset tegyünk az ételbe.

De ha lehet, válasszunk inkább friss fűszernövényeket: majoránnát, lestyánt, babérlevelet. Borsot, erős, csípős fűszereket ne használjunk!

Feltétként 7–8 hónapos kortól adhatunk főtt vagy kevés olajon párolt sovány húst, egyéves kortól főtt tojást.

{node=140130}

Receptek 812 hónapos babáknak >>

A babák ételeit lehetőleg mindig frissen készítsük el, meglátjuk, hogy nem tart sokáig.

Tálalásnál mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az étel. Tapasztaljuk ki, hogy gyermekünk számára mi az optimális, van, aki melegebben, van, aki langyosabban kedveli az ételeket.

Kukkants be a babakonyhába! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek