Csodaszer másnapra: korhelyleves

Mi eshetne jobban január elsején a pezsgőtől gyötört szervezetünknek? Macskajaj ellen biztos tippünk nincsen, de a tüneteken enyhíteni egy jóféle korhelylevessel simán tudunk!

Újévi korhelyleves recept

Újévkor nagy valószínűséggel nemigen lesz kedvünk főzni, azonban az előző napi bulitól megviselt gyomrunk a déli kelést követően várhatóan a farkaséhség tüneteit fogja produkálni, ezért nem mindegy, mivel nyugtatjuk meg. Az alkohol lebontása igencsak megviseli a szervezetet: valljuk be, hiába döntjük el előre, hogy egy-két pohár pezsgőnél megállunk majd, valahogy mindig újra és újra megtelika poharunk - nem csoda, ha a testünk most nem a szokásos módon viselkedik. Itt jön a szilveszteri bulizók megmentője, egyik személyes kedvencem (mondjuk szinte minden az, ami savanyú káposztás): az újévi korhelyleves!

A korhely szó eredetileg a sörfőzők olykor-olykor kicsapongó életmódjára utalt, akik (mivel ők is emberek) nem tudták megállni, hogy ne fogyasszanak a készülő italokból, mai értelmezésben pedig a poharazgató emberre használjuk - nem véletlenül ez a neve ennek a sűrű káposztás levesnek, amit rendszerint másnap(osan) kívánunk meg.

Nyugalom, senkit nem akarunk főzésre buzdítani az Újév első napján! A korhelylevesnek kifejezetten jót tesz, ha előző nap készül el, és hűvösben áll fél-egy napot. Ízében természetesen hasonlít a töltött káposztához, ami persze az alapanyagok hasonlóságának is betudható, de a korhelylevest jóval egyszerűbb és gyorsabb megfőzni. Azért sok tejföllel és friss kenyérrel már előző nap készüljünk föl, mert önmagában a másnapos gyomorra kevés lenne, a kiegészítők viszont szépen egységbe foglalják az ételt.

Újévi korhelyleves recept

Mindenképpen ragaszkodjunk a házi füstölt áruhoz, kolbászhoz, sonkához, és ha lehet, a savanyú káposztát is a piacról szerezzük be. Nyugodtan kérdezzünk az eladóktól, szoktassuk magunkat ahhoz, hogy informálódunk a készítőről és az áruról! Ha úgy érezzük, kérjünk kóstolót, nem kell szemérmeskedni, jobb helyeken kifejezetten kínálják is a falatokat a vásárlóknak. A lassú főzés elengedhetetlen, de még így is legfeljebb egy órát kell szánnunk a korhelylevesre - ezért ráérünk 31-én délután is nekiesni. Másnap nagyon hálásak leszünk saját fáradozásunkért, annyi biztos.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Az újévi korhelyleves receptjét itt mentheted el

Még több szilveszteri tipp

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...