13 fontos tény, amit a tojásról tudnod kell!

A tojás olcsó, finom, és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, és bármihez hozzáadható alapanyag. De mielőtt feltörnéd, jobb, ha megtudsz róla pár nagyon fontos dolgot!

Olvastad már?

Melyik a legjobb tojás?

  • A csirke az első háziállatok egyike, amelynek gyökere/tojása Kínába nyúlik vissza. Mára nagyjából 150 tyúkfajta létezik, egy tyúk pedig közel 250 tojást tud évente rakni.
  • A tojás számos kultúrában a termékenység jele, így az élet hordozójaként tekintenek rá.
  • A tojáson található európai uniós jelzések első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik. A 0-s jelzés a biotojást jelzi, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásait, a 2-es az istállózott tyúktojásra vonatkozik, ha pedig 3-ast látsz, a tojást tojó tyúkok bizony kis ketrecekben élnek.
  • Egy egész tojás körülbelül 3 evőkanál folyadékot tartalmaz, amiből egy evőkanál a tojás sárgája. Általában a fiatalabb tyúkok termelnek duplasárgával rendelkező tojást, mivel az ő tojórendszerük még nem egészen kifejlett.
  • A tojás tápértékét nem befolyásolja annak színe, mivel a tojáshéj különböző színe nem jelenti azt, hogy a tojás tápértéke eltérő volna. Ugyanaz a tyúk tojhat fehéres, zöldes, sárgás, kékes vagy barnás színű tojást is.

Olvastad már?

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

  • Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható.
  • Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a tojás megfőtt-e, forgassuk meg. Ha nem pörög, azt jelenti, hogy a fehérje még folyékony halmazállapotú, ezért még hagyjuk főni.
  • A tojás frissességét egy kis víz és só segítségével könnyen megállapíthatod. Fél liter vízhez keverj 6 dkg sót, várd meg, amíg feloldódik, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad az alján, egészen friss tojással van dolgod, ha a teteje felfelé áll, akkor 4–7 napos, ha pedig teljesen feljön a víz felszínére, több mint két hetes.
  • A főtt tojás sárgájának felszíne akkor zöldül meg, ha a tojás már legalább egy hetes.
  • A tojás magában foglalja a legfontosabb proteineket, ásványokat és vitaminokat. De a tojássárgája azon ételek egyike, ami természetes módon tartalmaz D-vitamint és kolint is, ami az egyik legfontosabb alapanyaga a sejtmembránoknak.
  • Egy 2014-es kutatás szerint a tojás fejleszti a reflexeket. A tirozin nevű, tojásban fellelhető aminosav jobb hatással volt a reakcióidőre, mint a placebo. Rendszeres fogyasztása és a szervezetben való jelenléte akár komolyabb baleseteket is kivédhet.
  • A tojás sárgája az egyik legfontosabb B-vitamin forrás. A B-vitamin csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a neurológiai funkciók optimális működéséhez, valamint fejleszti a magzat agyát, amennyiben a várandós anya sok tojást eszik.
  • A tojás kiválóan használ másnaposság ellen, mivel bőségesen tartalmaz ciszteint, ami segít lebontani az acetaldehidet, és eltávolítja az alkoholfogyasztásból származó méreganyagokat.
  • A tojáson rendkívül sok, mintegy 17 ezer pórus van, amik minden szagot elnyelnek a hűtőben. Ezért ajánlatos kartondobozban tartani.
  • A tojás hártyája szemmaszkként használható! A tojás hártyáját vagy membránját helyezzük a szem alá, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Ezt követően öblítsük le bő vízzel. Érezni fogjuk a különbséget.
  • Aki tojást eszik, kevesebbet nassol? Egy 2013-ban készült tanulmány szerint ha reggel tojást eszünk, a nap folyamán kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolni támad kedvünk. Jó tanács: ha megszabadulnál pár kilótól, kezdd a reggelt néhány tojással, így kisebb az esélye, hogy este feldúlod a lakást a dugicsokik megszerzéséért.

Olvastad már?

Így buggyan a tojás a vízben

(via LiveStrong)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?