Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Űrpörkölt és galaktikus libamájpástétom - Ezt falatozta az első magyar űrhajós a világűrben

Farkas Bertalan 1980-ban járt a világűrben, és vitt magával egy kis "hazait" is.   

Amikor egy űrhajós fenn ül a közel 3000 tonnás rakéta csúcsában lévő kis kabinjában, és arra vár, hogy a hatalmas szerkezet a levegőbe emelkedjen, nem kis kockázatot vállal. Mielőtt Föld körüli pályára állna az űrhajó, és az utasai súlytalanul lebegnének a belső tereiben, a kilövést követően a felfele száguldó rakétában akár a földi gravitáció négyszerese is terhelheti az űrhajósok szervezetét.

A félelmetesen nagy erők, majd éppen a gravitáció teljes hiánya, vagyis a súlytalanság, mérhetetlenül leterheli az emberi szervezetet. Az űrhajósoknak ezzel együtt állandóan frissnek kell lenniük szellemileg és testileg is. 

Egy-egy kellemes falat sokat segíthet azon, hogy az űrutazók regenerálódni tudjanak, kellő mennyiségű tápanyaghoz jussanak. A súlytalanságban elfogyasztott ételek nem lehetnek ám akármilyenek. Mivel nagyon kevés a hely az űrhajóban, és minden gramm súly számít, az asztronauták nem vihetnek magukkal nagy tömegű fogásokat, és értelemszerűen nem lehet főzni sem odafenn. Ennek megfelelően különböző készételeket csomagolnak nekik - konzervek, fagyasztva szárított majd "visszanedvesített" fogások, furcsa folyadékok szerepelnek a menüsoron.

1961-ben Yurij Gagarin két fogkrémes tubusra emlékeztető tárolóban vitt magával húspasztát és csokikrémet.

A hetvenes évek közepe táján a szovjet vezetés elindította az Interkozmosz programot azért, hogy a szovjetbarát országokból egy-egy kiválasztott kozmonauta - ahogy az oroszok mondják az űrhajóst - feljuthasson az űrbe. A program résztvevőit a vadászpilóták közül válogatták minden országban. A magyar jelölteket 1977-ben kezdték el válogatni a Kecskeméten, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben. Végül két régi barát, Farkas Bertalan és Magyari Béla lett a magyar jelölt - ők a Gagarin Űrhajóskiképző Központban folytatták a felkészülést. Úgy alakult, hogy a két magyar közül Farkas repült parancsnokával és űrhajóstársával, Valerij Kubaszovval. Farkasék 1980. május 26-án indultak el a világűrbe, majd 28-án összekapcsolódtak a  Szaljut–6 űrállomással. Június 3-án ért földet a duó a Szovjetúnió területén. 

De mit evett Farkas Bertalan az űrben? Az Űrvilág cikkében olvasható, hogy a magyar űrhajós fogásait a Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet fejlesztette ki. Az Intézet 1978-ban kezdett el foglalkozni a hazai ízeket idéző űrmenü kialakításával.

A Szojuz-36 fedélzetére Farkas Bertalan pörköltöt, rakott káposztát, libamájpástétomot, babsalátát, füstölt marhanyelvet, sült vagdaltot, sült csirkét aszpikban és disznósajtot vitt magával. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

Szabadtűz: Duna-parti party ananászos sertéssel a szabadban - grillezz egy utolsót!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!