Zsiradékot a bébiételbe!

Gyermekünk születése előtt talán nem is gondolnánk, hogy hamarosan mennyire lefoglal majd minket a kicsi étkezése, hiszen ebben is a legjobbat szeretnénk nyújtani neki.Ahogy a felnőtt étrendek tekintetében, úgy a babakonyhában is ellentmondásos az egyes zsiradékok megítélése, gyakorló kétgyermekes anyukaként és szakemberként szerintem az alábbiakra érdemes odafigyelni.

A hozzátáplálás megkezdéseegy nagyon izgalmas időszak mind a szülők, mind a kisgyermekek életében. Rengeteg tanácsot kapunk szüleinktől, barátainktól, ismeretlenektől a különböző fórumokon, nehéz köztük eligazodni. A fokozatosan bevezetett ételek között az elsők között szerepelnek a főzelékfélék, amelyek készítése során már használhatunk zsiradékokat, ajelenlegi ajánlások szerint 1 kávéskanálnyi mennyiséget 1 dl főzelékhez.

A hozzátáplálás megkezdéséhez itt találsz recepteket

A babakonyhában a növényi eredetű zsiradékok kapnak főszerepet, ezek közül hazánkban legelterjedtebb a napraforgóolaj, amely a babák étrendjének is részese lehet. Ha nyitottabbak vagyunk, használhatunk természetesen olívaolajat, de akár dió-, lenmag-, repceolajat is, amelyek omega-3 zsírsavtartalmuknál fogva különösen jó választások.

Fontos!

A földimogyoró-, amerikaimogyoró-olajat a mogyorók gyakori allergén tulajdonsága miatt, a gyermek 3 éves koráig kerüljük.

Jól emészthető zsírok a tejzsírok, így akár vajat is használhatunk zsiradékként. Ha a családban nincs tejfehérje-allergiás, illetve kisgyermekünk sem mutatott erre utaló tüneteket, 7-9 hónapos kortól dúsíthatjuk főzeléküket kevés tejföllel, joghurttal, amelyek zsírtartalma szintén könnyen emészthető.

A csecsemők fokozatosan fejlődő emésztőrendszerét az állati eredetű zsiradékok megterhelik, így a disznó-, kacsa-, libazsír bevezetésével várjunk, míg gyermekünk nagyobbacska lesz.

A rovat korábbi cikkeit itt találod

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Sajnálatos dolog, hogy még mindig ilyen "szakvélemények" látnak napvilágot. F?leg egy ilyen oldalon. A manapság kapható nem hidegen sajtolt eljárással készült olajak semmit nem érnek, s?t, inkább kerülni kellene ?ket, nem hogy babáknak ajánlani. Hazánkban azért "elterjedt" a napraforgóolaj, mert ezt volt a legolcsóbb el?állítani, sajnos a min?séggel nem igazán tör?dtünk sosem...Azért mert elterjedt, még nem lesz jó. Az omega3 zsírsav pedig semmit nem ér, ha nincs mellette az omega6, s?t, anélkül inkább fegyver, mint segítség - de erre most nem térnék ki, mindenesetre, talán áldásos lenne, ha a cikk írója ezzel tisztában lenne és nem puffogtatná feleslegesen az omega3-at, mint mindenhol bevált marketingeszközt. Ismerni kellene a m?ködését el?bb talán... Szomorú dolog, hogy még mindig olyan dolgokat ajánlgatunk, amikr?l már köztudott, hogy nem megfelel? eljárással készülnek az emberi szervezet számára, a min?ségükr?l már nem is beszélve. Nagyon szomorú...ilyen cikket kár megírni. Tisztelettel.

Címlapról ajánljuk

További cikkek