A múlt héten bemutatott Zenei ki mit főz? című könyvből főztünk most egy príma lakomát.
A Muzsikus szakácskönyv Gregor József címlapfotójával igazán szórakoztató olvasmány. Egyrészt a már említett színes, a korszellemet tükröző csodás fotóknak köszönhetően, másrészt viszont a remek receptek miatt is. El is készítettem belőle egy menüsort.
Hogy mit jelent az, hogy Kodály módra, sajnos nem derül ki a könyvből. Vajon ez az étel volt a zeneszerző kedvence? Vagy ő maga mindig így készítette? Esetleg a Kodály-módszerhez van valami köze? Ezen kívül csak egy receptet találtam a nagyvilágban, amelyet a Kodály módra jelzővel illetnek, és érdekes módon abban is van jérce, gomba és paradicsompüré, csak ott az utóbbi kettő a jérce töltelékét képezi. Talán ez a hármas lenne a Kodály módra? Milyen kézenfekvő magyarázat lenne, ha a szolmizációs hangok „dó ré mi” helyett „jé go pa”-val kezdődnének. A leves maga mindenesetre nagyon finom. Egy átlagos húsleves lenne, csak éppen gombával, zöldborsóval és paradicsompürével készül, ráadásul a gyömbér is a fűszerek részét képezi. Az én hagyományos, nagymamai húslevesembe gyömbér ugyan sosem fő, de most már tapasztalatból is tudom, hogy az íze nagyon jól megfér a vasárnapi ebéd elmaradhatatlan előételében.
Ezt a receptet Rásonyi Leila hegedűművésznő jegyzi. A hölgy török származású, és nemcsak játszik a hegedűn, hanem oktatja is a zenét. A hangszere egy 1715-ben készült hegedű egyébként. A szakácskönyvben leírt receptjei mind török eredetűek: padlizsán kebap, török zöldbab, türlü (ez egy padlizsános-tökös-zöldbabos bárányragu). Én a Belis receptjét készítettem el, ami tulajdonképpen egy vajas tésztájú krumplis-húsos pite. Az ragadott meg a receptben, hogy a tésztába mindent nyersen kell tenni, a tetején pedig egy lyukat vágni, majd azt egy „tésztadugóval lefödni”. Ezen a nyíláson át pótolhatjuk a szaftot, bár nekem erre nem volt szükségem, arra viszont annál inkább, hogy bő két óra sütés után végre megbizonyosodjam arról, hogy jól átpuhult a hús. Nagyon látványos étel, és nem mellesleg finom is. A krumpli és a hús a fűszerekkel vajpuhára párolódik a jól lezárt tésztaburokban. Azt hiszem, érdemes lenne más zöldségekkel vegyesen, vagy a krumplit kiváltva is kipróbálni.
Na, ezzel a címmel szerintem senki nem gondolná, hogy itt piskótatésztában sült, málnával töltött almáról van szó. Pedig arról. Ez a recept kakukktojás, mert nem muzsikus mondta tollba, hanem magának a Zenei ki mit főz? című könyvnek a felelős szerkesztője. Elméletileg a megpucolt és kicsumázott almákat málnabefőttel kell megtölteni, majd piskótatésztát önteni rá, és lassan megsütni. Nekem málnabefőttem nem volt, ezért fagyasztott epreket dugdostam az almákba, majd kanalaztam bele egy kevés eperlekvárt, s ezután jöhetett a tészta. Nagyméretű szufléformákban (vagy egészen kisméretű tepsikben, kinek hogy tetszik) sütöttem, és ez is telitalálat lett. A közelgő tél jegyében egy kis fahéjjal is megszórhatjuk a gyümölcsöket, biztosan nem fog neki ártani.
Bár a Zenei ki mit főz? nem kevés okot ad a viccelődésre a rengeteg rántott étellel, a népies szőtt falvédőkkel és az elmaradhatatlan kordbársony ruhákkal, azért mégis érdekes kordokumentumnak és hasznos szakácskönyvnek tekinthető a 2010-es évek derekán.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Probléma akadt a Penny saját márkás sörének visszaváltásával, ugyanis az Adelskronen sörös dobozokat nem fogadták be az automaták. Úgy látszik, a kialakult helyzetet végül sikerült orvosolni.
Nagy mennyiségű, magzatfejlődést is károsító örök vegyi anyagot találtak egy 16 európai országra kiterjedő vizsgálatban. A búzaalapú termékek a legszennyezettebbek.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
A mikulásvirág szép, ünnepi atmoszférát varázsol, de nem biztos, hogy hosszú távon át kitartó, boldog szobanövény lesz belőle. Ha tartós, lakásbarát és viszonylag könnyen gondozható növényt szeretnél, érdemes egy másik fajtát választani.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...