Manapság a magyar népesség halfogyasztása gyakorlatilag a karácsonyi menüre korlátozódott, de nem volt ez mindig így - a hal egykor a leghétköznapibb alapanyagnak számított.
Persze megvannak ennek a maga történelmi-földrajzi okai. Több vízből jóval egyszerűbb több halat kifogni. Viszont az édesvizeinkben élő halak száma a 19. századi nagy folyószabályozások idején csökkent le radikálisan. Illetve nem csak a halmennyiség, hanem a halfajok száma is. Bornemisza Anna 1680-as kéziratos szakácskönyvében „A halakrúl” szóló fejezet 32 különböző hal elkészítését tárgyalja, aminek több mint feléről még talán sosem hallottam. Ez könnyen magyarázható főként az én tudatlanságommal, kisebb részben pedig a halak elnevezésének változásával. De őszintén, tegye fel a kezét, aki hallott már a kilencszemű halról! És prifflenről, anbiszról, nerfflingről? Egyáltalán nem lehetetlen utánajárni ezeknek a fajtáknak, de talán finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy a mai magyar menüknek ritkán képezik részét.
Érdekes módon a régi szakácskönyveink szinte kivétel nélkül a halak közt tárgyalják a különféle sós- és édesvízi herkentyűket (amik nem halak). Például a teknősbékát, zöldbékát, csigát, rákot. Pár száz éve még ezeknek az állatoknak a fogyasztása is teljesen hétköznapi volt. Ehhez persze a böjti időszakok szigorú betartása is hozzájárult, ugyanis a halat (és az ide sorolt előbbi lényeket) fogyasztani ilyenkor is minden probléma nélkül lehetett. S mivel ezeknek a napoknak a száma jóval nagyobb, a böjt betartása pedig jóval szigorúbb volt, mint azt ma elképzelnénk, szükség is volt arra, hogy sokféle alapanyagból sokféle ételt lehessen készíteni.
A 16-17. században még elsősorban levesekre, illetve lével készült halakra kell gondolnunk, de a hal savanyítása és szárítása már ekkor is bevett szokás volt. Később persze általánosan elterjedt lett sült halak mellett a halpaprikás is, de még ekkor, a 19. században is nagyon messze vagyunk a rántott hekk és pangasius egyeduralmától.
1939-ben Magyar Elek a szakácskönyvében már csupa olyan halfaj elkészítését írja le, amelyekről hallottam (nem nagy teljesítmény, tudom), viszont az elkészítésük még mindig jóval nagyobb változatosságot mutat a mai szokásosnál.
Pedig halat enni igazán jó, változatosan elkészíthető, könnyű és, ha minden igaz, egészséges is. Készítettem egy régi halételt Rézi néni könyvéből, 1878-ból. Sült pisztráng kaprimártással, hozzá pedig a Burgonya angolosan elnevezésű köretet gondoltam illőnek, ami lényegében tejföllel és zsemlemorzsával rétegezett rakott krumpli, de a maga egyszerűségében jól kiegészíti a pisztrángot. A kaprimártásról már áradoztam korábban, kénytelen voltam újabb felhasználási lehetőségeket keresni hozzá.
A pisztráng meg igazán csak pisztráng, sok meglepő dolog nem történhet vele. Illetve mégis, mert Rézi néni azt ajánlotta, hogy elkészítés előtt alaposan sózzuk be, hagyjuk állni, majd törölgessük le a halat. Én ilyet korábban nem csináltam pisztránggal, pedig nagyon jót tesz neki, sósabb, persze, de valahogy a hús állagán is javít, érdemes kipróbálni. Tessék borral fogyasztani, az ünnepek jó okot adnak erre, és az is, hogy a harmadik vízben csak az átok vár a halra.
Szívesen jársz a természetbe csipkebogyót, pitypanglevelet vagy más izgalmas, vadon termő finomságot szedni? Te vagy a kistermelői piacok sztárvásárlója? Akkor ez a játék neked szól!
Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.
Egy átlagos hétköznapon Suzukiba pattantunk Marcival, hogy elvigyen minket a kedvenc piacára és a Farm2Fork telephelyére, ahonnan az idényzöldségeket és -gyümölcsöket szokta beszerezni. Közben hosszan beszélgettünk a főzésről, a tapasztalatszerzésről, a stázsolásról, a tajvani konyháról, és persze a vezetésről is.
A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!
Készen állsz a puha, édes galuska-gömbökkre, melyeket aranyszínű sodóval öntöttek nyakon? Akkor imádni fogod a ropogós külsővel és a lágy belsővel bíró aranygaluskáinkat!
A kollagén kétségtelenül a legdivatosabb étrend-kiegészítők között szerepel, legyen szó italporról, kapszuláról vagy folyadékokról. De biztosan szükségünk van ezekre, nem elég, ha odafigyelünk arra, mit eszünk?
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!
Ha ünnep van, úgy érezhetjük, hogy mindenből a legszebbet, a legelegánsabbat kell elővenni, legyen az étkészlet, jókedv vagy éppenséggel köret. Persze az idő vagy a pénz nem mindig adott minderre: nézzük meg hát, hogy lesz a szerény karácsonyi köretből (pofonegyszerűen) elegáns!