A világ legdrágább fűszere, ami egy virág bibéjéből készül - sáfrány, a vörös arany

Vörös arany, India kincse, a legkülönlegesebb illatú és aromájú fűszer - Mohammad megmutatja, milyen gyönyörű virágból származik a sáfrány, és hogyan szüretelik!

Az indiai sáfrány a világ legjobbjának számít - az ország északi részéből, Kashmirból származó fajta pedig ezen belül is a legkiválóbb, páratlan illata, színe és íze miatt a helyi farmerek évszázadok óta termesztik.

A sáfrány virágának bibéje maga a fűszer

Mohammad Dar is sáfránytermesztő - az indiaiak "vörös aranya", ami egyébként a világ legdrágább terménye, különleges helyet foglal el a szívében, hiszen egész életében ezzel foglalkozott, és ebből tartja el magát és családját. A Kashmir-beli Pulwamában, a "sáfrány városában" élnek, Mohammad pedig apjától tanulta a mesterséget .

A méregdrága aranyszín fűszer tulajdonképpen a gyönyörű lila virág, a sáfrány bibéje - a növény különlegessége, hogy a többiekkel ellentétben nem tavasszal, hanem októberben borul virágba.

A gyönyörű sáfrányvirág

A sáfránytermesztők elég jó pénzt kapnak fűszerükért: akár 12 ezer forintot 10 grammért!

A sáfrányszüret október 20-án kezdődik, ilyenkor a gyerekek is besegítenek, hiszen a virágokat egyesével kell megfosztani bibéjüktől, ami maga a fűszer. Ahhoz, hogy fél kg sáfrányhoz jussanak, nem kevesebb, mint 25 kg virágra van szükségük.

NÉZZÉTEK a gyönyörű videót:

A sáfrány amellett, hogy világszerte nélkülözhetetlen fűszer a gasztronómiában, Indiában meg főleg, a szívre és a látásra is kedvező hatással van.

Sáfrányos, perzsa szerelemtorta:

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

FuriMuri: Ha imádod a Harry Potterben felbukkanó édességeket, ezt látnod kell - végigkóstoltuk őket!

GreatBigStory

Címlapról ajánljuk

További cikkek