Út a tökéletes hamburgerhez

Jó, tudjuk, a hamburger olyan egyszerű dolog...akkor miért futunk bele olyan gyakran silány minőségbe? Fogadd meg a tippjeinket, és tiéd lesz a legjobb burger!

Nagyon remélem, hogy a streetfood-mozgalomnak sikerült kisöpörnie a "hamburger a főgonosz"-hiedelmet mindenki fejéből. Diétás? Nem. Káros? Dehogyis. Ha mi készítjük, akkor pedig biztosan egy igazi kulináris csúcs - feltéve, ha tudjuk, hogyan álljunk neki.

Hamburger gombával és baconnel

A hamburgerben az egyik legjobb dolog, hogy nincsenek benne szabályok. Van, aki retrósan szereti, csalamádéval és mustárral, más hagymakarikával és ketchuppal, és így tovább. De ha a húspogácsa, amit beleteszünk, nem működik, megette a fene az egészet. A jó hamburger ugyanis a szaftos, kellően átsült hússal kezdődik - ha ez megvan, onnan már nagyon nehéz mellényúlni.

1. Felejtsd el az előre készített húspogácsát!

Ha ötven embert kell jóllakatnod, még akkor is jobban megéri húst daráltatni, mint kész pogácsákkal bajlódni. Az csak egy dolog, hogy tudod, mit teszel bele, de egy fagyasztott pogácsa soha nem lesz olyan, mint a frissen készített.

2. Ne fél a zsírtól!

Ha igazán kemény diétán vagy, akkor inkább hagyd a klasszikus hamburgert. Válassz inkább csirkét vagy halat, de a marhával ne vicceljünk. Egy igazi szaftos pogácsában legalább 20% zsír van - ha nem elég zsíros a hús, amiből készíted, daráltass mellé marhafaggyút vagy szalonnát.

Hotburger

3. Ne variáld túl a húspogácsát!

Ha megvetted a jó minőségű húst, és még a zsír is benne van, akkor minek variálni? A pogácsáshoz kevert száraz vagy friss fűszerek, szószok, más egyéb ízesítők teljesen fölöslegesek - tedd őket inkább a kész zsömlébe. Ha az összes alapanyagot bele kell dolgoznod, a gyurmázástól fel fog melegedni a húsban lévő zsír, és már nem tudod úgy sütni, ahogy kéne. Óvatosan formázd húspogácsává, sózd meg a tetejét, és kész!

4. Nyomj bele egy kis lyukat!

Sokan igyekeznek tökéletes, formás húspogácsát formázni. Csakhogy a hús grillezés közben állagváltozáson megy át - formája is át fog alakulni. Ha megformázod úgy, hogy passzoljon a zsömlébe, és egy kis mélyedést készítesz a tetejére és az aljára, jó eséllyel meg is marad az eredeti formában, nem púposodik fel, és sokkal könnyebb lesz rá feltétet tenned!

5. Ne félj a hőtől!

A hamburgerpogácsa szereti a hőt. A magas hőt. Nem kell a lángokba állítanunk, de csak akkor tegyük oda sülni a húst, ha már elég forró a parázs. Ha égne, természetesen fordítsunk, de nem kell aggódni, az igazi jó húson elfér némi pörzsös rész.

Hamburger

6. Ne nyomogasd!

A hús a grillen olyan, mint az érett avokádó: nem kell nyomogatni. Igen, jól hangzik, ahogy sistereg a kisülő zsír, de ezzel csak azt érjük el, hogy kinyomkodjuk belőle a szaftot, a hús pedig jól kiszárad. Úgyhogy el a kezekkel!

7. És ne is vágd félbe

A grillen lévő hús bevagdosása szintén tilos, és ha lehet, akkor még nagyobb hiba, mint a nyomogatás. Ugyanazt érjük el vele ugyanis - cipőtalp lesz a szaftos szeletből. Amíg nem vagy mestere a grillezésnek, a következő trükk segíthet: közepesen akkor van átsülve a hús, ha még kicsit ruganyos, ha erre az állapotra még 2 percet ráhúzunk, akkor lesz jól átsült.

8. Hagyd pihenni!

Jó, nehéz megállni, hogy ne essünk neki a frissen elkészült hamburgernek, de pár perc pihenés kell neki. Ha azonnal nekiesünk, a szaft elfolyik, az eredmény pedig egy ázott zsemle és száraz hús lesz. Ha picit pihent, nem ereszti olyan könnyen a "levét", így garantáltan és meglepően szaftos lesz minden falat.

Karibi burger

9. Kísérletezz!

Ha megvan a jó hús titka, tedd még finomabbá az egész szendvicset - nemcsak a saláta és a paradicsom megy hozzá, próbáld meg karamellizált hagymával, pikáns szószokkal, vagy bármivel, ami szerinted illene hozzá.

+1 Adj hozzá egy kis vajat!

Lehet, hogy furán hangzik, de egy kávéskanál vaj a hús tetején remek ötlet. Azonnal elolvad, és segít megőrizni a hús szaftosságát és gazdag ízét!

(via Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

További cikkek