Nemrég egy japán konyhát kínáló bisztróban jártam, ahol kis kóstolónak fűszeres lében nyugvó uborkaszeleteket tálaltak. Az biztos, hogy volt a lében szója- vagy teriyaki szósz, szezámolaj és láthatóan szezámmagok is. Mindössze három falatot kaptam, de szinte jobban esett, mint a főétel. Frissítő volt az uborkától, különleges a szósztól, üdítően hatott az aznapi kánikulában.
A hazai konyhában az uborka alapfelhasználása a hagyományos uborkasaláta savanyúságként, csemege vagy kovászos uborka formájában. Nem tagadom, hogy én ezeket is szeretem, de egészen meglepő, hogy egy kis extra cifrázás mit tud kihozni ebből a zöldségből.
Ha éppen fogyni szeretnénk, mindenképpen vegyük fel az étlapra ezt a nagyon alacsony energia- és szénhidrát-, de magas víz- és élelmirost-tartalmú zöldséget. Tehetjük vegyes zöldségsalátákba is, de ha ennél többre vágyunk, frissítsük fel a fűszerpolcot, és próbáljuk ki a felsorolt receptek valamelyikét. Biztos vagyok benne, hogy különleges élmény lesz!
(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több uborkasaláta83Kalória2.7gFehérje10.1gSzénhidrát4.5gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több uborkasaláta87Kalória4.4gFehérje11.3gSzénhidrát3.4gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több uborkasaláta116Kalória5.2gFehérje12.3gSzénhidrát6.4gZsír -
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több uborkasaláta75Kalória2.4gFehérje17.1gSzénhidrát0.8gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több uborkasaláta70Kalória3.6gFehérje9gSzénhidrát2.6gZsír -
-
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több uborkasaláta104Kalória4.6gFehérje9.3gSzénhidrát5.8gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több uborkasaláta37Kalória1.7gFehérje7.1gSzénhidrát0.7gZsír