Télapó itt van!

Készülődünk, hangolódunk, pucolgatjuk a kis csizmákat. Kerüljünk ünnepi hangulatba, és idézzük fel gyermekkorunk Mikulását.

Imádtam a Mikulást gyerekkoromban, mint mindenki. Izgatottan pucoltam ki a csizmácskáimat, gondosan, jól látható helyre tettem az ablakba, és lefekvés után még órákig forgolódtam álmatlanul ki-ki lesve az ablakon, hogy érkezik-e már. Az egyik kedvenc mikulásajándékom egy szagos radír volt, aminek a közepén színes ananász-minta díszelgett, talán a csonkja még ma is megvan valahol egy fiók mélyén. Úgy igazán viszont sosem hittem, hogy tényleg egy vadidegen ólálkodik a nappaliban, és pakolja tele a lábbeliket csokoládéval.
Nem emlékszem arra a pontra az életemben, amikor rájöttem volna, hogy ez csak kamu. Talán mert mindig láttam a szüleim arcán a cinkosságot, hogy csak úgy csinálnak mintha. De ha mégis hittem volna, néhány éve már biztosan szembesültem volna az igazsággal: a Mikulás helytartója a szülő, ugyanis ha erre nem jövök rá, akkor a gyerekeim leshették volna reggel a cipőiket, mint szegény Bogyó, a csigafiú abban a bizonyos mesében (aminek már a zenéjétől is görcsbe rándul a gyomrom, ti hogy vagytok ezzel?).
Van egy ismerősöm, akinek a gyerekkorában az volt a szokás, hogy Mikulásra kaptak egy-egy hatalmas csokifigurát, amit Karácsonyig be kellett osztaniuk, minden napra 1-1 falat jutott. Rendjén is van ez, de volt egy kis csavar a történetben: kóstolás előtt engedelmesen meg kellett szagolniuk a csokimikulást, és csak utána haraphattak bele. Ezen én első hallásra alaposan megrökönyödtem, de a barátom története alapján ők ezt halálosan élvezték, mert már akkor is tudták, hogy az egésznek semmi értelme nincs, mégis eseménnyé tette a csokifalást.
Én is szeretném, ha a gyerekeimnek hangulatok, élmények is megmaradnának ezekből a napokból, bár valószínűleg ezt a legtöbb szülőnek sikerül összehoznia. Sok télapós énekkel, mondókával, díszek készítésével már megalapozzuk a várakozást. Tavaly Mikuláskor azon tanakodtunk, hogy az Adventi naptárba mit is rejtsünk ezen a napon, hiszen csokit, de még pár apró ajándékot is rejteni fog a csizmabeli zsák. Végül arra jutottunk, hogy egy-egy gerezd fokhagymát csempészünk a 6-os számú fiókba. A lányom azóta is mély felháborodással emlegeti a szülei akkori élhetetlenségét.
Idén tehát a kis fiókba valami örömtelibb dolog, például egy mintás papírzsepi fog kerülni (az ilyesmitől is teljesen odáig van az aprónép), de azért a mikuláscsomagba a rend kedvéért berejtünk egy fokhagymát, pusztán hagyományteremtő szándékkal. Azért lesz ott csokimikulás, müzliszelet, kölesgolyó, és persze az elmaradhatatlan földimogyoró is. Gyerekkoromban mindig úgy képzeltem, hogy mogyorót csak azért rejtenek ezekbe a csomagokba, hogy kitöltsék vele a csokik közötti helyet, és dundibbnak látsszék a szajré. Még arra is emlékszem, hogy amíg mi, gyerekek tömtük magunkba a kindertojást, addig a szülők jóízűen ropogtatták a mogyorót, ami egyébként senkit nem érdekelt volna. Talán épp ez volt a cél vele?

Nálatok hogyan zajlik a Mikulás, és mi kerül a csomagocskákba?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!