Reggelire szendvicsbe, ebédre a tésztához vagy levesbetétnek, vacsorára a melegszendvicsünkbe vagy a salátánkba - számos alkalom van, amikor étkezéseink során sonkaféléket fogyasztunk. De hogyan válasszunk a kínálatból, mire figyeljünk az egyes termékeknél?
Alapjaiban határozza meg a csemegepultnál a választásunkat, hogy milyen ételhez szeretnénk felhasználni az adott sonkafélét. Szerencsére akár frissen, akár sütve is sokféle ételbe felhasználhatjuk: mehetnek szendvicseinkbe, enyhén pirítva levesbetétnek vagy főzelékfeltétnek, illetve salátáinknak, tésztaételeinknek is jó kiegészítői lehetnek, a reggeli tojásételek felturbózásáról már nem is beszélve.
De mire érdemes még ezen kívül figyelni a választásnál, milyen információkat böngésszünk át a termékcímkén?
1. Miből van több benne: fehérjéből vagy zsírból?
A sonkatermékek jellemzően nem vagy csak nagyon kevés szénhidrátot tartalmaznak, meghatározó tápanyagaik a - teljes értékű - fehérjék és a - jellemzően telítetlen zsírsavakból álló - zsírok. Tápanyagtartalmuk szerint sorba rendezhetőek az egyes sonkafélékmagas fehérje- és alacsony zsírtartalmúaka sovány sonkák, pl. baromfi-, karaj-, magasabb zsírtartalmúak pedig a zsírral jobban átszőtt termékek, pl. gép-, prágai-, feketeerdő- stb. Ha az étel típusa mellett fontos az egészségünk is, akkor anagyobb hangsúlytaz alacsonyabb zsírtartalmú termékekreérdemes fektetni.
2. Ha számít a kalória
Ha egészségünk vagy épp fogyókúránk szempontjából fontos számunkra az ételeink energiatartalma, akkor is a fenti bekezdésben foglaltak lesznek az irányadóak. Jellemzően az alacsony zsírtartalmú termékek kalóriatartalma alacsonyabb, így jobban beilleszthetőek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe.
3. Ha az allergénekre is figyelni kell
Az élelmiszeriparban a sonkák gyártása során különféle adalékanyagokat használnak. A gyártók kötelesek ma már megkülönböztetve feltüntetni az allergéneket az összetevők között, így ha táplálékallergiával vagyunk vagy -intoleranciával élünk, akkor mindig nagyon alaposan olvassuk el az összetevőlistát, hiszen egyes termékek tartalmazhat pl. tejszármazékot vagy akár szennyeződhetnek gluténnel is.
4. Van-e benne cukor?
Akármilyen meglepően is hangzik, a sonkafélék is tartalmazhatnak valamilyen formában cukrot. Ez nagyon gyakran "dextróz" néven fut, ezért laikusok számára nem biztos, hogy elsőre feltűnik. Ugyanakkor ettől a cukortartalomtól nem kell kétségbeesni, jellemzően nem tartalmaznak ezek a termékek annyit, hogy akár az egészséges étrendi, akár a fogyókúrás céljaink elérését akadályozzák.
+1. Ha fontos a fenntarthatóság
Ma már szerencsére vannak olyan élelmiszergyártók, amelyek odafigyelnek arra, hogy termékeik a fenntarthatósági elveknek is megfeleljenek. Ha ezek számunkra is fontosak, akkor keressük azokat a sonkaféléket, amelyek megbízható magyar gazdaságban gondosan nevelt, antibiotikum-mentes takarmánnyal etetett sertésből készültek. Ezekre a jellemzőkre vonatkozóan az információt a termék csomagolásán találjuk meg .
Ha egészségesen szeretnénk étkezni biztosan nem kell lemondanunk a sonkafélékről, de a fentieket érdemes szem előtt tartani egészségünk érdekében.