Ezektől az ételektől még gyorsabban szuvasodik a fog, mint a cukortól

A Cornell Egyetem új tanulmánya összefüggést talált a keményítő és a szájüregi baktériumok között – de az, hogy milyen kockázatnak vagyunk kitéve, egy bizonyos géntől függ.

Az amerikai elit egyetem új kutatása azt állítja, hogy a keményítőtartalmú ételek elfogyasztása utáni fogmosás fontosabb lehet, mint a cukros ételek utáni – legalábbis egyes emberek számára. A tudósok felfedezték, hogy egy bizonyos gén változatai, amelyek a keményítő emésztését befolyásolják, hatással lehetnek a szájüregi baktériumokra, és ezáltal a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatára is.

Egy gyerek lekváros kenyeret eszik
A keményítőtartalmú ételek rosszat tesznek a fogaknak

A Cornell Táplálkozástudományi Tanszékének kutatója, Dr. Angela Poole vezette tanulmány kimutatta, hogy az AMY1 gén másolatszáma – ez termeli a nyálamiláz nevű enzimet, ami már a szájban megkezdi a keményítő lebontását – befolyásolja a szájüregi baktériumok keményítőre adott válaszát. Ez az összefüggés magyarázatot adhat arra, miért alakulnak ki egyeseknél gyakoribb fogászati problémák, még akkor is, ha ugyanazokat a szájápolási szokásokat követik.

Mindenki hallotta már, hogy miután cukrot eszünk, érdemes alaposan fogat mosni

– mondta Angela Poole, a tanulmány vezető szerzője.

A legfontosabb tanulság az, hogy az AMY1 másolatszámától függően ugyanennyire fontos lehet a fogmosás az emészthető keményítők fogyasztása után is.”

Az AMY1 gén másolatszáma egyénenként eltérő, 2 és 20 közötti értékekkel. Akik több másolatot örököltek, több nyálamilázt termelnek, és hatékonyabban bontják le a keményítőtartalmú ételeket. Ez a genetikai variáció valószínűleg akkor alakult ki, amikor az emberek áttértek a mezőgazdasági étrendre, amely nagyobb mennyiségű keményítőt tartalmazott.

A keményítőtartalmú ételek és a fogszuvasodást okozó baktériumok kapcsolata

A kutatócsoport a 31 felnőtt nyálmintáiból kinyert baktériumokat laboratóriumi körülmények között tenyésztette, hogy megvizsgálja, hogyan reagálnak a keményítőre. Plakk-szerű baktériumközösségeket hoztak létre keményítő jelenlétében és anélkül, hogy összehasonlítsák a változásokat.

Erre voltunk kíváncsiak ebben a kísérletben” – mondta Poole. „Mi történik a szájban keményítőfogyasztás után, és eltér-e ez attól függően, hogy valakinek magas vagy alacsony az AMY1 másolatszáma?

Microorganisms című folyóiratban megjelent eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akiknek magas volt az AMY1 másolatszáma, a baktériumok eltérően reagáltak a keményítőre, mint azoknál, akiknek kevesebb másolatuk volt. Keményítő jelenlétében két baktériumtípus – a Veillonella és az Atopobium – alacsonyabb számban volt jelen a magas AMY1 másolatszámú résztvevőknél. Ez a két baktérium összefüggésbe hozható a fogszuvasodással és az ínybetegségekkel.

Akiknek magas a másolatszáma, hatékonyabban bontják le a keményítőt, így azok a baktériumok, amelyek szeretik ezeket a cukrokat, nagyobb számban nőhetnek a szájukban” – magyarázta Poole.

Hogyan határozható meg az AMY1 másolatszám?

Jelenleg nincs széles körben elérhető fogyasztói teszt az AMY1 másolatszámának meghatározására, de néhány tényező utalhat rá:

  • Ha a keményítőtartalmú ételek azonnal édes ízűnek tűnnek rágás közben, magas lehet a nyálamiláz aktivitása, ami több AMY1 másolatot jelenthet.
  • Azok, akik olyan népcsoportokból származnak, ahol hosszú ideig mezőgazdasági étrendet követtek (pl. európai, közel-keleti, egyes ázsiai populációk), általában magasabb AMY1 másolatszámmal rendelkeznek.

A keményítő és a szájüregi mikrobiom

A kutatás azt is kimutatta, hogy a keményítő csökkenti a szájüregi baktériumközösségek diverzitását. Azoknál, akik ínybetegségben szenvedtek, jelentősen alacsonyabb volt a bakteriális sokféleség, mint az egészséges ínnyel rendelkezőknél.

A kutatók azt találták, hogy magas AMY1 másolatszám esetén megnövekedett bizonyos Streptococcus baktériumok száma, amelyek a keményítő lebontásából származó cukrokon élnek. Egyes Streptococcus fajok fogszuvasodást okozhatnak, míg mások hasznosak lehetnek, mivel gátolják a káros baktériumokat.

Keményítőtartalmú ételek, amelyekre érdemes odafigyelni

A magas kockázatú ételek közé tartoznak a következők:

  • Fehér kenyér, péksütemények
  • Tésztafélék
  • Fehér rizs
  • Kekszek, ropogtatnivalók
  • Burgonyachips, sült krumpli
  • Finomított gabonapelyhek

Forrásunk volt.


Még több a fogakról:

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Slambuc

Alföldi pásztor étel. Fogyókúrázóknak nem ajánlom. Elkészítése nagyon munkaigényes, a rázogatós része kemény fizikai munka. Nőknek nem ajánlom. Ezt nálunk apósom készíti.

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Nagymama kapros-túrós lepénye

Amikor először találkoztam ezzel a süteménnyel, életem legnagyobb csalódását okozta: gyerekként egy cseppet sem értettem, hogy miért kell egy teljesen tökéletes túrós süteményt az ...