Süss kenyeret maradék íróval!

Mi az az író, és mit kezdj vele, ha az utadba akad? Tudj meg mindent arról, hogy hogyan használd!

A múltkori vajkészítésből megmaradt kb. két és fél dl író. Ez a fehér folyadék a tejszínből vált ki, miután kiköpültem belőle a zsírt, vagyis a vajat. Híg, fehér folyadék, melynek illata a vajéra emlékeztet, de annál kicsit savanykásabb. Nem véletlenül hívják sok nyelven tükörfordításban vajtejnek: azt hiszem, ez egyértelmű. De hogy tisztázzuk a dolgot, az író a gyakorlatban kétféle lehet. Van a fenti, tejszínből megmaradt, tradicionális változat, és van a boltban, általános kereskedelmi forgalomban kapható, tehéntejből, baktériumkultúrával készült, savanykásabb tejkészítmény, amely kicsit sűrűbb is.

A hagyományos írónak sok jótékony hatása van, segíti az emésztést, csillapítja a kisebb gyomorbántalmakat, és a bőrnek is jót tesz. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, alacsony a kalóriatartalma, és csak minimális zsír van benne.

Szóval itt volt ez az író, és azon gondolkoztam, mit kezdjek vele. Ahogy arról már a muffinkészítésnél szó volt, az író és a sütőpor és/vagy a szódabikarbóna együtt csodákra képes. Élesztő helyett is használhatjuk, hiszen fantasztikus mennyiségű széndioxid termelődik, ha ez a két anyag találkozik. És ugyan készítettem már salátaöntet íróból, sőt, csirkét is pácoltam benne óriási sikerrel, de nekem valahogy mégis a sütés jut róla eszembe. És ha már a muffinon túl vagyok, akkor jöhet egy jó kis kenyér, hogy legyen mit ennem a házi vajhoz. És színre lép az írós, szódás kenyér.

A szódás félrevezető, mert nem szódás, hanem szódabikarbónás. Ez az egyik legegyszerűbb, ráadásul lustáknak való kenyér, amit nem kell dagasztani, csak alaposan összekeverni és megsütni. És ugyan író párti vagyok, de elárulom, nem mindig készítek saját vajat, írót pedig ritkán találok a boltokban, úgyhogy néha kefírrel helyettesítem. Ezt bárhol máshol is megtehetjük, ha a recept íróért kiált.

Az írós kenyér receptjéért kattints ide!

A kenyér a sütőben, és olyan egyszerű elkészíteni, hogy még tanácsot sem nagyon tudok adni, mert nincs mire. Viszont ha maradt még az íróból, akkor azért arra van néhány ötletem. Már említettem a muffint és a kenyeret: levegős, magas tésztákhoz bármilyen tejtermék helyett használhatjuk. Volt szó arról, hogy csirkét szoktam benne pácolni, erről a pácolásról szóló cikkemben többet olvashattok. Felsoroltam a salátaöntetet is, de ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az író nyersen is jó dolog: salátaöntetnek, magában, vagy turmixnak is szuper. És készülhet belőle bármilyen olyan desszert is, amelyhez tejszín kellene, pl panna cotta, vagy sodó. Itt csak arra figyeljünk, hogy az eredeti recepthez képest az író savanykásabb, ezért meglehet, hogy a cukor mennyiségén változtatnunk kell.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Legújabb receptek

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Édes darafelfújt

Aki imádja a tejbegrízt, a belőle sütött légies felfújtért egyszerűen oda lesz meg vissza. Az alábbi citromos verzió csak egy csodásan egyszerű alapötlet, a tejbegrízt mással is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...