A somlekvár titkai

Mennyi mindent képes magába rejteni egy üvegnyi somlekvár! És senki ne gondoljon ízfokozókra, meg tartósítószerekre, mert azok aztán egyáltalán nincsenek benne!

Kattints a somlekvár receptjéért

Mi van akkor a lekvárban a gyümölcsön és a cukron kívül? Nálunk főleg emlékek, melyeket mesélni tudok az unokáimnak – az én gyerekkoromról és az övékről. Az enyémhez ugyanis szorosan kötődik a somlekvár. Fanyar íze, a fövő lekvár illata mindig szüleimet juttatja eszembe. Apámmal gyűjtöttük a kertünk végén kezdődő erdőben a somot, anyám pedig szörpöt és lekvárt varázsolt belőle. A vadasan készített húsok, a lekváros sütemények és a reggelik elmaradhatatlan tartozéka volt mindig. Aztán hosszú időre kimaradt az életemből, csak az utóbbi tíz évben bukkant fel újra.

A házunkhoz vezető – utcának titulált – ösvényen fedeztem, illetve fedeztük fel unokáimmal. Volt egy év, amikor a sombokor volt az a szó, amelyiket talán a legtöbbször ejtettem ki. Anna unokám kétéves volt akkor, és éppen a „mi ez?” korszakában járt. Bevásárlás után kaptattunk a hegyre, félúton jártunk, amikor a lábunk elé pottyant a már fává terebélyesedő bokorról egy szem som. Felnézett, kérdezett, én pedig mindenbe beletörődve válaszoltam: „Sombokor.” Lepakoltam a nehéz cekkereket, fél óra múlva is ott ültünk még a szomszédok kapujában a lépcsőn, eszegettük a somot, és minden arra járó ismerőssel és ismeretlennel tudattuk: ez sombokor.

Néhány évig csak mi szedegettük össze a piros, tojásdad alakú bogyókat, de aztán osztoztunk Erzsivel, a szomszédasszonyunkkal is, és már az ő kamrapolcán is sorakoztak a teli somlekváros üvegek.

De hogy ne csak az emlékekről essen szó, nézzük, mit kell tudnunk a somról! Nagyon korán, február végén–március elején nyíló sárga virágainak mennyisége jelzi, bőséges lesz-e a termés. Az augusztus végi termés fanyar, savanykás ízének köszönhetően kiválóan társítható húsokhoz. Akár aszalni is lehet, hogy télen ellenálló képességünket növelje, szegényes vitaminkészletünket pótolja, ugyanis nagyon magas a C-vitamintartalma és karotinban gazdag. (A karotin antioxidáns, vagyis a szabad gyökök megkötésében „munkálkodik”, a szervezetben pedig A-vitaminná alakul.) Régóta fontos szerepet tölt be a táplálkozásban – igaz, századokkal ezelőtt még senki nem tudott azokról a fránya szabad gyökökről, de tény, hogy sokféleképpen használták. Az éretlen termést az ókorban sós vagy ecetes lében tárolták – mint az olajbogyót –, borecetben elrakva pedig a kapribogyót pótolta. Készítettek belőle befőttet, szörpöt is, de úgy tudom, pálinkának és bornak sem utolsó.

Most, miután eladtuk a házunkat, erős somnosztalgiában szenvedek. Felbontottuk az utolsó lekváros üveget, és keresem a helyet, egy kertet, ahová elültethetnék ősszel egy sombokrot – mert dísznövénynek sem utolsó!

Mari nagyi

Itt töltheted le a somlekvár receptjét!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...