Süss velünk porchettinit, omlós bőrös császárszalonnát

Aromás fűszernövényektől illatozó sült császárhús ropogós, pirosra sült bőrrel. Ez a porchettini, a megúszós malacság. Süsd meg velünk!

A sertés legjobb részéből készül a porchetta, ami valójában egy gyönyörű, csont nélküli, bőrös császárhús. A különböző illatos fűszereknek köszönhetően rendkívül ízletessé válik, miközben csendesen sül a sütőben. Egy szép nagy szelettel páratlan fogást lehet készíteni, de kisebb darabokkal is kifejezetten látványos lesz a végeredmény, így született meg a porchettini.

Fekete bors és édesköménymag - Fotó: Simon Gábor

Ennek a sült csodának a lelke a különböző fűszerek keveréke: a kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, édesköménymag és citromhéj páratlan aromákkal áldják meg. A pikáns ízvilágot kedvelőknek a hozzáadott chilipehely adja meg a plusz élvezeti értéket.

Ennek az olasz receptnek a főszereplője a malac legjobb része, a pocakja. Kellően zsíros és húsos is egyben a császárhús, amit egy jó hentestől szép nagy szeletben is megkaphatunk. A húst bőrös oldalával lefelé fektessük le egy vágódeszkára, majd irdaljuk be, dörzsöljük be alaposan a páccal, hogy könnyebben átjárhassa. Érdemes legalább 1 napig pácolni, ha a tökéletes sült húsra pályázunk.

Pácolás, teljes recept a képre kattintva! Fotó: Simon Gábor

A porchetta akkor lesz szép, ha a húst feltekerjük, és megkötözzük szorosan, hogy sülés közben megőrizhesse a formáját. A bőrét sóval is bedörzsölhetjük, hogy még ropogósabbá válhasson.

A feltekert porchettinik, receptért katt a képre! Fotó: Simon Gábor

A porchettiniket tegyük egy tepsibe, és hagyjuk őket szépen lassan sülni 4-5 órát, max. 140°C-on. Ennek a húsfajtának kell idő, hogy rendesen kisülhessenek benne a zsíros részek. Fél óránként locsolgassuk meg a bőrét a kisült levével. 4-5 óra után vegyük ki a húst, a sütőt melegítsük fel 230°C-ra. Amikor elértük a kellő hőfokot, tegyük vissza egy rácson, hogy a bőre szép pirosra és ropogósra sülhessen.

Porchettini, receptért katt a képre! Fotó: Simon Gábor

Amikor elkészült, vegyük ki, és hagyjuk pihenni legalább 10 percet. Frissen melegen, de hidegen szeletelve is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!

A cikket a Fiskars támogatta, keress még több Fiskars terméket itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek