Süss velünk porchettinit, omlós bőrös császárszalonnát

Aromás fűszernövényektől illatozó sült császárhús ropogós, pirosra sült bőrrel. Ez a porchettini, a megúszós malacság. Süsd meg velünk!

A sertés legjobb részéből készül a porchetta, ami valójában egy gyönyörű, csont nélküli, bőrös császárhús. A különböző illatos fűszereknek köszönhetően rendkívül ízletessé válik, miközben csendesen sül a sütőben. Egy szép nagy szelettel páratlan fogást lehet készíteni, de kisebb darabokkal is kifejezetten látványos lesz a végeredmény, így született meg a porchettini.

Fekete bors és édesköménymag - Fotó: Simon Gábor

Ennek a sült csodának a lelke a különböző fűszerek keveréke: a kakukkfű, rozmaring, fokhagyma, édesköménymag és citromhéj páratlan aromákkal áldják meg. A pikáns ízvilágot kedvelőknek a hozzáadott chilipehely adja meg a plusz élvezeti értéket.

Ennek az olasz receptnek a főszereplője a malac legjobb része, a pocakja. Kellően zsíros és húsos is egyben a császárhús, amit egy jó hentestől szép nagy szeletben is megkaphatunk. A húst bőrös oldalával lefelé fektessük le egy vágódeszkára, majd irdaljuk be, dörzsöljük be alaposan a páccal, hogy könnyebben átjárhassa. Érdemes legalább 1 napig pácolni, ha a tökéletes sült húsra pályázunk.

Pácolás, teljes recept a képre kattintva! Fotó: Simon Gábor

A porchetta akkor lesz szép, ha a húst feltekerjük, és megkötözzük szorosan, hogy sülés közben megőrizhesse a formáját. A bőrét sóval is bedörzsölhetjük, hogy még ropogósabbá válhasson.

A feltekert porchettinik, receptért katt a képre! Fotó: Simon Gábor

A porchettiniket tegyük egy tepsibe, és hagyjuk őket szépen lassan sülni 4-5 órát, max. 140°C-on. Ennek a húsfajtának kell idő, hogy rendesen kisülhessenek benne a zsíros részek. Fél óránként locsolgassuk meg a bőrét a kisült levével. 4-5 óra után vegyük ki a húst, a sütőt melegítsük fel 230°C-ra. Amikor elértük a kellő hőfokot, tegyük vissza egy rácson, hogy a bőre szép pirosra és ropogósra sülhessen.

Porchettini, receptért katt a képre! Fotó: Simon Gábor

Amikor elkészült, vegyük ki, és hagyjuk pihenni legalább 10 percet. Frissen melegen, de hidegen szeletelve is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!

A cikket a Fiskars támogatta, keress még több Fiskars terméket itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...