Padlizsánból sokféle krémet

Padlizsán: esszük töltve, sülve, rakottan, rántva, tekercsben, lapra vágva, karikában, rudacskákra szeletelve, felkockázva. És készítünk belőle sok-sok féle-fajta krémet is.

A padlizsánról magáról és a padlizsános ételekről bővebben Dacota A legszexisebb paradicsom a padlizsán című cikkében olvashatunk. A millióféle padlizsánkrémről pedig itt fogunk szót ejteni:

A padlizsánkrémek egyetlen közös nevezője az, hogy mindhez valahogyan hőkezelni kell ezt a gyönyörű, lilás-feketés zöldséget. Sütőben, grillen vagy akár mikrohullámú sütőben, egészben is megsüthetjük, majd kis hűlés után meghámozzuk, vagy kikanalazzuk a héjából a húst. Jól járunk, ha egy szűrőben hagyjuk 10-30 percig lecsöpögni, ezzel ugyanis elkerüljük, hogy esetleg keserű ízű legyen a krém. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, viszont választhatunk, hogy sózzuk, vagy só nélkül csepegtetjük a padlizsánt.

Innentől kezdve a kombinációk száma, ha nem is végtelen, de nagyon magas. A leghíresebb versenyző világszerte kivívta magának az ismertséget: ő a Közel-Keleti Baba Ghannouj vagy Baba Ghanoush. Ezt a krémet tahinivel (esetleg tahinának is hívhatják), azaz pirított szezámmagpasztával ízesítik, ennek megfelelően az egyébként is füstös ízű sült padlizsánhús még egy lökést kap a pirított szezámtól.

Magyarországon és Romániában a vinete, az erdélyi padlizsánkrém hódít, amelyet egyszerűen csak növényi olajjal vagy majonézzel, citromlével és vöröshagymával keverünk el. A Balkánon a sült padlizsán mellé sült kaliforniai vagy kápia paprikából készült krémet is kevernek, Oroszországban pedig a szegény ember kaviárja néven ismert padlizsánkrémbe paradicsomot vagy paradicsompürét tesznek. A perzsa verzióban karamellizálják a hagymát és a fokhagymát, majd joghurttal keverik krémesre.

A vinete receptjéért kattints ide!

És ha nem régió vagy ország szerint válogatunk, hanem azt nézzük, mi illik hozzá: keverjük el mustárral, majonézzel, olíva- vagy napraforgóolajjal, joghurttal, görög joghurttal vagy akár tejföllel, sőt mascarponéval vagy fetával is. Ízesítsük hagymával, fokhagymával, próbáljuk ki csípősen, vagy sumac-kal (szömörcével), ami savanykás ízével kiegészíti a padlizsán füstösségét, római köménnyel, koriandermaggal, rózsaborssal.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hozzászólások

zsuzsa.sulyok

-Na, akkor még egyszer, (mivel az els? nem jelent meg): -Tehát: -ha beírom, azt hogy Dakota, bárhova, bár milyen formában, -akkor miért írja, hogy nincs találat, -holott itt fönt rá hivatkoznak???

Gabys

Ott fönt rá: "Dacota" hivatkoznak. Úgy írd be, megtalálod, a recepteket és a cikkeket is.

zsuzsa.sulyok

Köszi, és bocs, így jár aki "pamutszem?".....

Címlapról ajánljuk

További cikkek