Önts sört a poharadba!

Forró nyári napon egy hideg sörrel zárni az ebédet vagy a vacsorát, egyszerűen páratlan felüdülés. A komlóból nyert aranyló ital azonban sokkal sokoldalúbb, nem csak egy üdítő!

Sörös vagy?

Magyar ember sörrel nem koccint, bár a tilalom állítólag már lejárt. A dologról amúgy sem az egyik legősibb alkoholos ital tehet, hanem a szabadságharc bukását ünneplő sógorok. A téma megint végtelen, úgyhogy olvasmányunk csak kedvcsináló a további belekóstoláshoz. De vajon mivel koccintottak 165 éve Petőfiék vagy 2057 éve Cassius és Brutus?

Sörtörténelem egy kupakban

Lehet, hogy ők is sörrel, hiszen azt már az i.e. V. évezredben ismerték Mezopotámiában és Egyiptomban, ahol datolyával és szalmaszállal (is) fogyasztották gazdagok és szegények egyaránt. Kedvelt volt Babilonban és a Római birodalom polgárai között is. Komlót először a középkori szerzetesek használtak hozzá, így alakult ki a sör általánosan elfogadott receptúrája. Ezt rögzítette 1516-ban a híres és azóta is érvényes Bajor Sörtisztasági Törvény, a Reinheitsgebot: maláta, komló, élesztő és víz. Szabályszegők tehetnek hozzá adalékot, kukoricasűrítményt, rizst, árpát is. Főzött ital, mikéntjét helyhiány miatt itt most nem tárgyaljuk, de rengeteg nyilvános recept létezik.

A szerzetesek többek között azért kattantak rá ennyire, mert böjt alatt is fogyasztható. Mint tudjuk, végtelen változatban és sokféle ízesítéssel kapható, illetve akár otthon is elkészíthető. A gyártók evolúciója a céheket előbb sörgyárakká, majd napjainkra gigantikus söripari konszernekké alakította, amelyek egyenízekkel bombázzák az általuk uralt világpiacot, azaz minket. Apukám söre, kis főzdék termékei, apátsági sörök: a mi szívünk azért hozzátok húz!

Amit mi sörnek hívunk

A magyar sör vagy ser, nemzetközi vándorszó, pontos eredete ismeretlen, megfelelőit megtaláljuk ugyan rokon finnugor és türk nyelvekben is.

  • Spontán erjesztésű sörök: a legismertebb a Lambic, amely belga eredetű. Nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromájú sörfajta. Fogyasztják magában, de sokszor málnával, feketeribizlivel, gránátalmával ízesítve is.
  • Felső erjesztésű sörök: a tipikus az Ale, ami brit sörfajta. Színe a világossárgától a sötétebb rubinig, szinte feketéig terjed.
  • Alsó erjesztésű sörök: a Lager sörök a német kultúrkör remekei. Legismertebb típus a Pils, de nevezetes a Bock is.
  • Hibridek és különleges eljárással készült sörök: itt keveredik az alsó és a felső erjesztésű sörkészítés egy-egy eleme. Ilyenek a búzasörök, a gőzsör vagy a füstölt sörök.
  • Alkoholmentes: szerintem ez nem érvényes kategória, de van. Minimális alkoholt egyébként ezek is tartalmaznak, minimum 0,5 térfogatszázalékot.

Sörre bor mindenkor? Borra sör meggyötör?

Minden szabály alól van kivétel. Kiadós vörösborozás után kifejezetten jót tesz egy pohárka levezető sör.

Sör kevert italokban

E témakörnek is kiterjedt szakirodalma van, és kiváló italokat készíthet az, aki kifejezetten sörrel szeretne long drinket vagy koktélt csinálni. Mi egy igazi germanizmussal kívánunk mindehhez sok sikert!

Tengeralattjáró, azaz U-Boot

Hozzávalók

  • 0,5 l sör
  • 4-5 cl vodka

Fél literes söröspohárba töltjük a sört, hab nélkül (döntve a poharat, lassan töltve a sört). Fogunk egy stampedlit (shotos pohár), beletöltjük a vodkát mint legénységet, és szép lassan beleengedjük a sör tengerébe. És kész!

Italszeretettel: Al

A sör szépít! >>

Ne csak idd, süss-főzz sörrel! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek