November: a prosztatarák elleni küzdelem hónapja - fókuszban a férfiak egészsége

Minél korábban kerül felismerésre, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a prosztatarák. Az elsődleges feladat a megelőzés - a rendszeres szűrés!

A prosztatadaganat a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Minél korábbi stádiumban fedezik fel, annál nagyobb hatékonysággal gyógyítható, ezért különösen nagy jelentősége van a rendszeres szűrővizsgálatoknak. Erre hívja fel a figyelmet a Movember nemzetközi mozgalom is: világszerte egyre több férfi növeszt bajuszt, hogy ezzel is a férfiakat érintő leggyakoribb betegség elleni harcot hirdesse az arcon.

A Rózsakert Medical Center urológus szakorvosa, dr. Lovász Sándor Ph.D. segítségével a kórkép jellemzőit, tüneteit, valamint megelőzési lehetőségét vettük sorra.

dr. Lovász Sándor Ph.D., Rózsakert Medical Center urológus szakorvosa

A prosztata

A prosztata a húgyhólyag és a medencefenék izomzata között elhelyezkedő mirigyes szerv. Felnőtt férfiak esetében körülbelül 20 gramm tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv. Funkcióját tekintve a prosztata által termelt váladék az ondó részét képezi, a spermiumok mozgásához biztosít energiát.

A prosztata a húgyhólyag és a medencefenék izomzata között elhelyezkedő mirigyes szerv

A prosztatarák kialakulását befolyásoló tényezők

A prosztatarák kialakulását befolyásoló tényezők:

  • genetikai hajlam, korábbi előfordulás családon belül
  • életkor, mint az egyik legfontosabb rizikótényező: az életkorral kialakulásának kockázata is nő
  • hormonális okok: csak tesztoszteron jelenlétében tud kifejlődni és növekedni
  • étkezési szokások: zsíros, rostokban szegény, sok vörös húst tartalmazó, fűszeres étrend.

A prosztatarák tünetei

  • A prosztatarák korai stádiumában, amikor még tökéletesen gyógyítható, általában teljesen tünetmentes, betegségre utaló korai tünetek nincsenek.
  • Előrehaladottabb stádiumban – amikor már a teljes gyógyulás esélye is kisebb – tünetei lehetnek: a szerv tömegének növekedése következtében, vizelési panaszok: gyakoribb, nehezített vizelés, véres ondó ürítése, vérvizelés, húgycsővérzés, tompa, gáti, keresztcsonttáji, deréktáji fájdalom, felső húgyutak pangása, tágulata, a veseműködés romlása, veseelégtelenség és a daganatos áttétek következtében kialakuló csontfájdalmak, esetleg zavartság, „furcsa viselkedés”.

Mivel korai stádiumban tünetmentes, nagyon fontos, hogy rendszeres szűrővizsgálaton vegyünk részt, hiszen ezzel teljes biztonsággal kiszűrhető és kezelhető, gyógyítható a tumoros megbetegedés.

Megelőzés mindenek felett!

A prosztatarák előfordulásának gyakorisága miatt és korai felismerése céljából rendszeres urológiai szűrővizsgálat javasolt: a szűrés elvégzése 45 éves kor feletti férfiak számára évente ajánlott.

A pontos diagnózis felállításához - a szakmai előírásokat követve – urológus által végzett rektális digitális vizsgálatra és laborvizsgálat (PSA-szint meghatározás) is szükség van. E két vizsgálati eredmény együtt adja meg a legpontosabb diagnózist. Az urológiai vizsgálat nem része a szűrésnek, azonban kiegészítő vizsgálatként kérhető. Ennek során a vesék, húgyhólyag és a prosztata ultrahangos vizsgálata is sorra kerül, a prosztata méretének pontos meghatározásával.

A PSA, a prosztatamirigy által termelt fehérje mérése a prosztata betegségek szűrésére alkalmazható. A magas PSA-szint utalhat a prosztata gyulladására, a prosztata jóindulatú megnagyobbodására és a prosztata rosszindulatú elváltozására is. A mért PSA-szint pontosabb értékeléséhez szükséges a prosztata térfogatának ismerete is. Ezáltal követhető válik a prosztata növekedésének mértéke vagy a prosztatamegnagyobbodás gyógyszeres kezelésének hatékonysága is.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: