Nincsen advent linzer nélkül!

Adventkor mindenkit megszáll  a linzersütési-láz. Talán, mert isteni illatokat varázsol a konyhába? Mert sokáig friss marad? Nem tudjuk, de mi is elkészítettük az idei adagot!

A linzer tulajdonképpen egy teljesen egyszerű omlós-vajas tészta, aminek a receptjét a sógoréktól szereztük. A népszerűség árnyoldalai azonban neki is kijutnak: rengeteg pletyka kering róla. Egyes források szerint nem is osztrák, hanem magyar találmány – a híres Ruszwurm cukrászda egyik tulaja nevezte el törzsvendége, a szabadságharcos hadnagy, Linzer Rudolf után. A bécsieknek nem elég a croissant és a Sacher-torta, a linzert is magukénak akarják: szerintük egy bécsi pék kreativitásának köszönhetjük az édes süteményt.

A linzer receptjét itt találod

Egy harmadik legenda szerint egy gourmand salzburgi püspöknek kedveskedett vele először a szakácsa. Egyik eredettörténetre sincs valódi bizonyíték – nálunk már a szabadságharc előtt létezett egy linzi karika nevű sütemény, azt pedig, hogy Bécsben vagy Salzburgban árulták-e először, ma már lehetetlenség kideríteni. Tulajdonképpen már a rómaiaknak is volt olyan fűszeres tésztájuk, amit ropogósra sütöttek és gyümölcspéppel töltöttek. A ma forgalomban lévő linzerreceptek őse pedig Linz városából származik. A ma olyan népszerű aprósütemény eredetileg tortaként született, később azonban egyszerűsödött, a fűszeres tésztából kis cakkos korongokat vagdostak a háziasszonyok, és pikáns, savanykás lekvárral töltötték. Ausztriában ma is gyakrabban találkozunk linzi tortával, mint linzi karikával, nálunk azonban az aprósüti győzött. Ilyenor advent idején különösen népszerű – ne habozzunk, készítsük el mi is!

Néhány tipp a tökéletes linzerhez:

  • Mindig hideg alapanygokkal dolgozzunk.
  • A tökéletes linzer arányai: 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 2 rész cukor.
  • A linzer csak finomliszttel működik. Tojást nem muszáj hozzáadni, de ha kihagyjuk, jéghideg vízzel dolgozzuk össze, különben olvadni kezd a tészta.
  • Mindig hideg zsiradékkal dolgozzunk, akkor is, ha eleinte nehezebb!
  • Ne gyúrjuk, és ne nyújtsuk sokáig a tésztát, mert ha átveszi a kezünk melegét, ragadós lesz. Igyekezzünk minél kevesebb hulladék tésztával dolgozni, mert a linzertészta nem tűri a sokszori újragyúrást.
  • Mindig forró sütőbe tegyük a kiszaggatott korongokat, mert ha langyos, a tészta szétfolyik.
  • Nagyon hamar megsül, akkor jó, ha már van színe, de még kicsit „nyersnek" tűnik.
  • Ha kész, késsel válasszuk el a tepsitől még melegen, később ugyanis törik.
  • Fém vagy műanyag dobozban sokáig eláll, de pár nap után puhulni kezd.

Címlapról ajánljuk

Ismered ezt a csókát? Spéci olasz articsókabefőtt készült nálunk!

Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos, igazán különleges, ízletes és sokoldalú növény, bár nálunk sajnos nem túlzottan ismert. Európa nagy része szereti, de leginkább Olaszországban termesztik, virágzatát pedig változatosan használják a konyhában, sőt, akár a virágkötészetben is. Mi most megmutatjuk, hogy kell vele szakszerűen bánni, illetve hogyan érdemes fogyasztani!

Gerzsenyi Flóra

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!