Ne rontsd el a pácodat!

Tombol a grillszezon - és ha szeretnél az eddiginél is jobb grill ételeket készíteni, kezd az elején, pácolj tökéletesen tippjeink segítségével!

Egy jól elkészített grillétel igazi kulináris élvezet - a faszén füstössége, a jól eltalált pác, a belül omlósra sült hús egy egész estét képes bearanyozni. A jó grill készítése igényel némi gyakorlatot, de mint mindent, ezt is meg lehet tanulni. Mindenesetre nagy előnnyel indulunk, ha a pácot jól elkészítjük - erre hoztunk most pár tippet!

Bbq húsgombóc

1. Ne kombináld túl!

A jó pácra igaz az, ami a legtöbb főzéssel kapcsolatos dologra - nem kell túlkomplikálni, csak jó alapanyagokat használni hozzá. Nem attól lesz jó a pác, hogy a mustártól kezdve az paprikakrémen át az ecetig mindent összeöntünk, és belenyomkodjuk a grillezni valót. A jó pác egy ízre fókuszál, és tiszta. Válassz egy meghatározó, vezető ízt, a többi fűszer pedig csak emelje ki azt. Végül is, a pác csak a grillezni való zöldség vagy hús igazi ízét hivatott kiemelni - miért kennénk rá mindenfélét, hogy pont azt nyomja el?

2. Lassan a sóval és a savakkal!

Pác esetében a sóval és a savakkal csak csínján! A sóval kapcsolatban nemcsak az a veszély áll fenn, hogy túlsózzuk az ételt, de még élvezhetetlenre is száríthatjuk. A pác egyéb ízesítői - fokhagyma, friss és szárított fűszerek - lassan adják át a zamatukat, így szükséges őket jó pár órára magukra hagyni a hússal, hogy az ízek megfelelően átjárják. A só azonban nedvességet von el, így ha órákig áll a hús a túl sós pácban, kiszárad, a túl erős savak pedig roncsolják a hús és elrontják az élményt.

Roston csirke balzsamecetes gombával

3. Ne félj az ízektől!

A páclevet nem iszod meg, így nem kell félni attól, hogy az íze erős és intenzív legyen. Nem kell össze-vissza kutyulni mindent, de ha megvan az íz, amire fókuszálni szeretnénk, azt ne sajnáljuk belőle. Erősítsük őket fel természetesen - zúzzuk össze a fokhagymát, a friss fűszereket, pirítsuk át és törjük össze a száraz fűszereket, hogy jól ki tudják fejteni a hatásukat!

4. Ne félj a zsíról!

A pácba kerülő olaj nem harap - a grillezés elég egészséges eljárás, nem baj, ha jól meglocsolod olajjal - ebben oldódnak a fűszerek, így lesz igazán ízes. Ha valamilyen semleges olajat használsz, az is megteszi, de dió, barackmag, vagy egy jó minőségű olívaolaj segítségével még különlegesebb lesz. Ügyelj azonban arra, hogy ezeknek az olajoknak karakteres ízük van - nehogy üssék egymást a pác többi hozzávalójával!

Jerk csirkecombok

5. A pácolás hosszú folyamat - ne siesd el!

A pácolást legalább pár órán keresztül kell végezni - eszedbe se jusson, hogy 1-2 óra alatt ugyanazt az eredményt éred el. Ha hirtelen jött a grillezés ötlete, inkább fűszerezd be jól, és hagyd a pácot - nem lesz ugyanaz az eredmény.

6. Ne használd a húsos páclét!

Sütés közben ajánlatos a húst újrakenni - de ne a húsos páclével! Inkább készíts többet, és még felhasználás előtt tegyél félre a locsoláshoz. A húsos pácban már nincs annyi íz - ideális esetben a hús magába szívta. A friss páclé azonban igazi friss ízbomba a készülő grillnek - próbáld ki egyszer így, sokkal intenzívebb lesz az élvezet!

Via: bonappetite

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?