Miért pattog a kukorica?

A pattogatott kukorica szinte mindannyiunk kedvence. Miért és hogyan "pattog"? Milyen kukoricából készül? Ha meg akarod tudni, olvass tovább!

A kukoricaszezonnak lassan vége, friss kukoricát csak elvétve találunk a piacokon, mostantól jöhet a mirelit. De pattogatni való száraz kukoricát egész évben vehetünk. Pattogtathatjuk a mikrohullámú sütőben, hagyományos módon, lábosban, fedő alatt, sőt, talán még létezik a konyhakész, előrecsomagolt serpenyős megoldás is, amit gyerekként imádtam, mert olyan gyönyörű és csodálatos volt, ahogy felpuffadt az alumíniumfólia-gömb. Ja és persze a mozikban, a cirkuszban, de már otthon is elérhetők azok a profi kukoricapattogtató gépek, amelyekből szó szerint ömlik a pattogatott kukorica.

Mindegy, milyen a berendezés, a kukoricapattogtatás ugyanúgy működik. Sok más gabona nem pattog, mert a magot körülvevő külső rész porózus, vagyis átengedi többek közt a vizet. A pattogtatni való kukorica (igen, ez egy külön fajta kukorica) ezzel szemben olyan mag, melynek kemény, szarus része szorosan körülzárja a lisztes, puhább részt.

Mivel a kukoricamag kb 13,5% százaléka víz, ez a víz, ha 180℃ fokra melegszik, olyan nagynyomású vízgőzzé alakul, hogy egyszerűen kirepeszti a kemény réteget, és a belső anyag nagyobb térfogatú lesz, a kukoricamag egész egyszerűen kifordul önmagából, hogy aztán a belső keményítő egy szivacsos, kívül ropogós anyaggá váljon. Itt látható lassításban, hogy is történik mindez (1:20-tól):

Egy tál kukorica sem teljes az idegesítő szemek nélkül a tál alján, amelyek nem, vagy csak részben nyíltak ki. Ezeknél vagy túl sok a víz a szemben, és félig kibújtak ugyan, de kevésbé könnyűek és ropogósak, vagy túl kevés, ezért nincs elég a megfelelő nyomású gőz fejlődéséhez, így nincs, ami kirepessze a héjat. És még az is előfordulhat, hogy sérült a kemény réteg, ezért a gőz utat talál magának, és nem kell szétrobbantania a magot. De most már legalább tudjuk, hogy nem a mi hibánk.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...