Október 9-én rendezték meg Magyarország egyik legfontosabb gasztroeseményét, aminek híre még azokhoz is eljut, akik nem feltétlen rajonganak a gasztronómiáért. A 2025-ös Michelin díjátadó tartogatott meglepetéseket, na de nézzük, kik lettek a díjazottak!
Az idei évben a Michelin-csillag mellett új címkékkel is bővül a díjátadó: a Bib Gourmand elismerés azokat az éttermeket emeli ki, amelyek megfizethető áron kínálnak kiemelkedő minőséget, míg a zöld csillag a fenntartható működést és szemléletet képviselő helyeket díjazza. A tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig azok a vendéglátóhelyek érdemelhetik ki, amelyek konyhája a Michelin-ellenőrök szerint különösen figyelemre méltó.
Folyamatosan növekszik a hazánkban vendégeskedő turisták száma, az idei év első nyolc hónapjában még a tavalyi, rekordévinél is 6,2%-kal többen pihentek Magyarországon. Mind a belföldi gourmet-k, mind a nemzetközi utazók között szép számban vannak olyanok, akik élményeik során előszeretettel keresik fel a nemzetközileg elismert kulináris helyszíneinket. Számukra ezek az éttermek a minőség és a kivételes ízélmények garanciái, s ahogy telik az idő, a Michelin-csillagos éttermek emléke egyre szorosabban köti őket hazánkhoz
– mondta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.
Mit jelentek a csillagok?
- Egy csillag * = nagyon jó hely, amit érdemes kipróbálni.
- Kettő csillag ** = olyan konyha, amiért akár egy kitérőt is megéri tenni.
- Három csillag *** = az a bizonyos „utazni is érdemes érte” kategória.
A 2025-ös díjazottak
A Michelin Guide 2025 magyar díjazottjai az idei évben:
Az Év Nyitása:
- Padi (Rátka)
Selected by Michelin-ajánlott éttermek:
- Bibo Budapest, Kanász László
- Dereszla Bisztró, Bodrogkeresztúr, Bém Bence
- Fausto's Ristorante, Pfluger Ákos
- Lokal at the Lake, Fonyód, Csillag Richárd
- Majorelle, Saad Douyal
- Padi, Rátka, Gerák Máté
- Petrányi Pince és Borterasz, Csopak, Ruga Endre
- Tiszavirág, Szeged, Karakas Dávid
Green Star minősítést kaptak:
- Pajta, Őriszentpéter
- Salt, Budapest
- Graefl Major Kétútköz
- Onyx, Budapest
Bib Gourmand elismerést kaptak:
- Anyukám mondta, Encs, Dudás Szabolcs
- Goli, Budapest, Harel Zakaim
- Iszkor, Mályinka, Pohner Ádám
- Kistücsök, Balatonszemes, Jahni László
- Morzsa, Pécs, Kurucz Attila
- N28 Wine and Kitchen, Budapest, Nagy Szabolcs
- Platán Bisztró, Tata, Mogyorósi Donát
Special Awards elismerést kapott:
- UMO Restaurant, Budapest, Ráduly Róbert
Sommelier Award:
- Varga Norbert, Stand, Budapest
Michelin-csillag:
- 42 Restaurant, Esztergom, Koppány Levente
- Babel, Budapest, Kaszás Kornél
- Borkonyha, Budapest, Sárközi Ákos és Puskás Csaba
- Costes, Budapest, Erdei János és Rácz Jenő
- Essencia, Budapest, Tiago Sabarigo
- Pajta Étterem, Öriszentpéter, Akács István
- Rumour by Rácz Jenő, Budapest
- Salt, Budapest, Tóth Szilárd
Két Michelin-csillag:
- Platán Gourmet, Tata, Pesti István
- Stand, Budapest, Széll Tamás és Szulló Szabina
Az Év Fiatal Séfje:
- Pallag Dávid, Rutin, Budaörs
Míg a MICHELIN Guide gasztronómiai elismerései az éttermeket mint egészeket jutalmazzák, a MICHELIN Special Awards díjakat kiemelkedő egyéneknek és csapatoknak ítélik oda, akik végtelen szenvedélyüknek és kivételes szakértelmüknek köszönhetően felejthetetlenné teszik az éttermi élményt.
Az idei díjazottak:
Opening of the Year Award – Gerák Máté, Padi, Rátka. A borrajongók és vendégek körében egyaránt kedvelt, modern, elegáns étterem egy domboldalon helyezkedik el, kilátással a saját borászat szőlőire. A nyitott konyha különleges hangulatot teremt, Gerák Máté séf pedig olyan csapatot vezet, amelynek menüjét a környék alapanyagai és az éppen elérhető friss termények ihletik.
Fiatal Chéf Díj – Pallag Dávid, Rutin, Budaörs. A barátságos páros, Dávid és Fanni közösen vezetik ezt a kis, bensőséges éttermet: Fanni fogadja a vendégeket, Dávid pedig a konyhát irányítja. Szenvedélyesen szereti a hagyományos családi recepteket, és ezek, valamint gyermekkori emlékei segítségével teremti meg a kapcsolatot vendégeivel. Ételei jókedvre derítenek, és a hozzájuk fűződő történetek teljessé teszik az élményt.
Service Award (a legjobb kiszolgálásért) – Ráduly Róbert és csapata, UMO, Budapest. Részben egy modern hotel átriumában, részben egy zárt belső udvarban található ez a latin-amerikai étterem, amely széles választékot kínál ételekből, ginekből és borokból – mindezt egy rendkívül barátságos csapat szolgálja fel. Öröm látni a konyha és a szervizcsapat együttműködését, az ételek mosolyokkal érkeznek az asztalhoz, felejthetetlen élményt nyújtva.
Sommelier Díj – Varga Norbert, a két Michelin-csillagos Stand, Budapest. Ez a látványos, modern étterem központi, üvegfalú konyhával, kifinomult modern konyhaművészettel és pezsgő hangulattal rendelkezik, amit a közvetlen, barátságos kiszolgálócsapat csak fokoz. A csapat tagja Norbert, a sommelier, aki karizmáját remek humorérzékkel és néha egy kis játékossággal ötvözi. Lelkesedésével és szenvedéllyel mutatja be a borokat, lebontva a sommelierekkel kapcsolatos formális előítéleteket, és kötetlen beszélgetésekkel teszi élővé az élményt.
Bib Gourmand
A Bib Gourmand minősítés azoknak az éttermeknek jár, amelyek kiváló minőségű ételeket kínálnak nagyszerű ár-érték arányban. 2025-ben két új étterem csatlakozik a válogatáshoz Bib Gourmand minősítéssel – mindkettő Budapesten található.
Egy csendes városi téren megbújva, a Cabrio természetes borbár vintage hangulatával, zöldellő teraszával és trendi, laza atmoszférájával hódít. A Magyarország és Európa-szerte válogatott, 100%-ban természetes borok gondosan összeállított kínálatát merész, szezonális kis tányéros fogások kísérik – például égett zeller carpaccio vagy sebes pisztráng tatár zöld gazpachóval. A hozzáértő, barátságos csapat és az ízre fókuszáló, egymással megosztható ételek révén a hely gyorsan a borrajongók és a laza vacsorázók kedvencévé válik.
A 94' Konyha & Bar rejtve, mégis szem előtt kínál vibráló, vietnámi gyökerekkel rendelkező ételeket minimalista, barátságos környezetben. A kreatív menü olyan fogásokat tartalmaz, mint az illatos pho vagy a ház specialitása, a 94' Gohan – marhahús, sült rizs és XO-szósz fúziója –, valamint más, Ázsia ihlette kedvencek. A központi bár, a nyitott konyha látványa és a „Lunch Break” ebédmenü egyaránt hozzájárul a fesztelen hangulathoz, amelyet egy erős vietnámi kávéval érdemes zárni.
Ezekhez csatlakozik az a 11 étterem, amely megtartotta tavalyi Bib Gourmand minősítését:
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Goli, Budapest
- Iszkor, Mályinka
- N28 Wine and Kitchen, Budapest
- Kistücsök, Balatonszemes
- Macok Bistro, Eger
- Morzsa, Pécs
- Platán Bisztró, Tata
- Sparhelt, Balatonfüred
- Újváros Bisztró, Szarvas