Megvan az év hazai étterme és legjobb street foodja!

Március 23-án, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán fény derült a hazai gasztronómia idei legjobbjaira.

Lehullt a lepel a legjobbakról a budai Larus Étteremben megrendezett legrangosabb hazai gourmet-gálán. A 2004-ben alapított Dining Guide Év Étterme Díj a legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban, amely idén már 11. alkalommal talált gazdára. A világelső Hennessy cognac-ház, mint az esemény főtámogatója, idén másodjára vállalt szerepet az év éttermének, a hazai gasztronómia kiemelkedő teljesítményének elismerésében.A tapasztalt tesztelőkből álló szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától kezdve az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésen át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend, amely most is tartogatott meglepetéseket.

Az idei győztes: a ZONA

A zsűri ebben az évben a budapesti ZONA étterem teljesítményét ítélte a legkiemelkedőbbnek, amelyet a Baldaszti Group működtet. „Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Ételeit a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekek harmóniája jellemzi. Ételei élvezetes, intelligens fúziók, mintha a kompozíció magától a természettől eredne” – indokolta meg a döntést Vajda Pierre, a Dining Guide főszerkesztője, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj zsűrijének elnöke. Az elismerést az étterem csapatának Daniel Sebe, a Hennessy regionális értékesítési igazgatója adta át.

Az elmúlt évekhez hasonlóan döntő többségben idén is a budapesti éttermek képviseltetik magukat a legjobb 10-ben, a székesfehérvári 67 pedig sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek ABC-sorrendben a következők: 67, Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, ZONA.

Az Év Street Foodja: Funky Pho

Idén először azokat a helyeket is díjazták, ahol a legfigyelemreméltóbb streetfood-fogások készülnek, hiszen ez a műfaj itthon is egyre inkább teret hódít. A kategória TOP 10-es listájának élén a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító Funky Pho étterem végzett, akik Havas Dórától és Fördős Zétől, a Street Kitchen ismert gasztrobloggereitől vehették át a díjat.„Phójukon kívül a különböző ázsiai országok klasszikusait felsorakoztató heti menüik, kiemelkedő pacalsalátájuk, malaccsászáros rizspalacsintájuk miatt szeretjük őket, és mert sikerült olyan hangulatot teremteniük, amit eddig nem nagyon tapasztaltunk itthon” – tette hozzá Vajda Pierre.

TOP10 Street Food helyek

A street food TOP 10-ben a Funky Pho mellett további 9 olyan éttermet találunk, amelyek bebizonyították, hogy ezt a műfajt is lehet – és érdemes – szívvel-lélekkel űzni. A közeljövőben ezekre a helyekre mindenképp érdemes betérni: A Séf utcája, Bors GasztroBár, Funky Pho, Gyradiko, Komachi, Padron, Pesti Burger és Bár, Pista bá’, Pizza Me, Zing.

Az Év Ifjú Séftehetségei: Giczi Andor és Nagy Szabolcs

Az Év Étterme Gálán évről évre bebizonyosodik, hogy felnövőben van egy új nemzedék, amelynek tagjai sokszor az idősebb kollégáknak is tudnak még meglepetést szerezni. Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

A gáláról nem hiányozhatott az az étterem sem, amely aránylag rövid időn belül látványosan sokat fejlődött, így vonva magára a figyelmet. Az Év Legprogresszívebb Konyhája a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett: Ádám Csaba séf, tulajdonos étterme többek között valódi kulináris intelligenciájával, rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival győzte meg a zsűrit.

Az Év Ifjú Séftehetségei

Lelkiismeretes, profi termelők nélkül nincs hazai minőség: Baumgartner Zsolt mangalicasonkájáért, Csóll Péter a Stühmer Csokoládéért, Szomor Dezső pedig szürkemarha-szalámijáért vehette át a Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Az Év Termelője Díjat Dr. Lévai Anikótól, a gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnökétől.

A csillagos éttermeket és a magyar Bocuse d'Or-csapatot is elismerték

Idén az elmúlt évektől eltérően kiemelt csoportként kezelték a Michelin-csillagos éttermeket – a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a Tantit –, és követendő példaként állították őket az utódok elé.

A hazai Michelin-díjas éttermek

Az idén Lyonban 13. helyezést elért magyar Bocuse d’Or-csapat tagjai (Molnár Gábor versenyző, séf, Pohner Ádám commis, Vomberg Frigyes coach és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) az év gasztronómiai teljesítményéért járó elismerést vehették át.

Címlapról ajánljuk

További cikkek